Den danske australsk-bosatte duatlet og triatlet, Ann-Kathrin Scholtyssek, kørte natten til i går, det officielle ITU verdensmesterskab i Cross Triathlon i Australien. Og på trods af ikke at have haft racet som en del af sin oprindelige sæsonplan, ender hun alligevel med en rigtigt flot fjerdeplads i sin age group, F20-24.

Vi har haft kontakt til Ann-Kathrin ovenpå hendes flotte race, og her kan du læse hendes egne ord på præstationen i Snowy Mountains.

Havde oprindeligt off-season efter to gange EM-guld

Selvom Ann-Kathrin Scholtyssek oprindeligt ikke havde planlagt sin deltagelse i fredagens VM i Cross Triathlon, endte det som bekendt godt for den unge dansker. En flot fjerdeplads blev resultatet på den hårde – men utroligt smukke – rute, og det er altså selvom hun før raceday, kun har sat ganske få gange på en mountainbike.

I stedet havde Ann-Kathrins fokus i år været på duathlon og en enkelt halv ironman, så det var lidt af en omvæltning, at forsøge sig med at køre offroad. Men når nu vennerne hjemme i Australien forsøgte at overtale hende til at gøre det, på trods af at hun egentligt havde off-season, så måtte hun jo hellere prøve.

 – “Da jeg kom tilbage til Australien, efter at have vundet to guldmedaljer i min aldersklasse i både kort og lang duatlon, så jeg frem til off-season. Nogle uger senere blev jeg overtalt af nogle venner til at melde mig til ITU World Championship i Cross Triathlon i Snowy Mountains. Jeg syntes selv det var en skør ide, siden jeg aldrig før havde prøvet at cykle på en mountainbike,” fortæller Ann-Kathrin Scholtyssek, med hentydning til sine sejre i ETU European Duathlon Championship (kortdistance) i Kalkar og ETU European Duathlon Championship (langdistance) i Powerman Danmark.

Tilvænningen til offroad krævede sine knubs

Når nu at Ann-Kathrin aldrig før havde prøvet at køre mountainbike, var der naturligvis også lidt flere udfordringer i forbindelse med deltagelsen. Eksempelvis ejede hun ikke selv en mountainbike – og dét at lære at skulle køre offroad, krævede også sine små ofre.

 – “Jeg tog det som en udfordring og mine venner gav mig en mountainbike, og tog mig med ud i de australske skove. Jeg styrtede første gang og blev lidt nervøs for at cykle, og så styrtede jeg igen, hvor arret kan stadig ses på mit skinneben. Da jeg tog afsted til racet, havde jeg været ude og cykle på mountainbike omkring fem gange,” forklarer Ann-Kathrin og fortsætter;

 – “Jeg er enormt glad for det, selvom styrtene og den stejle læringskurve gjorde hele oplevelsen meget spændende.”

Meget nervøs før starten

Med en optakt og tilvænning til at køre offroad, som jo så undervejs har krævet sine små slag, var det da også en nervøs Ann-Kathrin, som natten til fredag dansk tid, stod på startstregen i Australien. Men samtidigt med nervøsiteten, kunne den smukke natur i Snowy Mountains, heldigvis også berolige hende lidt.

 – “Jeg behøver nok ikke at sige, hvor nervøs jeg var lige inden start. Atmosfæren og omgivelserne i Snowy Mountains er utrolig flotte, og det gjorde det svært ikke at smile, da vi stod på startstregen,” fortæller hun om sine følelser i de sidste sekunder før startskuddet lød.

Men naturen kunne ikke nydes længe, for pludseligt var det altså bare med at komme afsted ud i vandet.

 – “On your marks – og så skulle der bare svømmes i det kolde, men forfriskende vand. Jeg havde en super god svømning, som jeg overhovedet ikke havde regnet med, da svømningen ikke er min styrke,” beretter hun med hentydning til, at hun gennemfører de 1500 meter svømning i sjettebedste tid, i 29:07.

Nervøsiteten på cyklen blev hurtigt gjort til skamme

Med en svømning som gik over forventning, havde Ann-Kathrin dermed skabt sig et rigtigt godt udgangspunkt for resten af dagen. Men foran hende, ventede altså en cykeltur i et teknisk barsk terræn. Og det var da også med en smule nervøsitet i kroppen, at hun hoppede på sin lånte mountainbike, for at tage hul på de 30 kilometer offroad-cykling.

 – “Jeg kommer op af vandet og glæder mig til cykelturen, selvom jeg stadig er nervøs. Jeg havde prøvet at cykle på ruten, men jeg var lidt nervøs for, hvordan det ville gå, når der er andre deltagere foran og bagved mig. Men bekymringerne blev blæst væk, så snart jeg kunne mærke, at de tekniske sektioner var meget nemmere med lidt fart på,” forklarer hun.

 – “Jeg trådte hårdt i pedalerne og fløj hen ad stierne, mens jeg sad med et smil på læberne. Jeg steg af cyklen og fik at vide, at jeg lå nummer seks i min aldersgruppe. Fantastisk, for det havde jeg overhovedet ikke regnet med.”

Er yderst tilfreds med sit resultat

På trods af, at Ann-Kathrin kun har haft få ture på mountainbike op til VM, lykkedes det hende altså dermed alligevel, at holde sin position undervejs på cykelruten. Og så var det altså tid til hendes absolutte favoritdisciplin – nemlig løbet. Og her gik jagten så ind på de foranliggende konkurrenter.

 – “Jeg elsker at løbe. Og løberuten, som jeg løb nogle dage inden, var meget teknisk og i mine øjne, super sjov. Jeg startede løbet med meget trætte ben, men fandt en god rytme efter kort tid. Jeg overhalede to piger fra min aldersklasse og følte mig stærkt,” beretter hun om de første to omgange, af de i alt tre omgange løb.

Med to tredjedele af løbet overstået, lå hun foreløbigt på fjerdepladsen – og så kunne det jo være fedt også at nå podiet. Det lykkedes ikke, men til gengæld kunne hun altså løbe i mål på en fjerdeplads i sit første cross triathlon-stævne.

 – “Jeg prøvede at løbe lidt stærkere på sidste runde, i håb om, at kunne nå op på podiet, men jeg vidste ikke hvor stor afstand der var. Jeg nød den sidste kilometer og gennemgik hele rejsen til dette race i mit hoved og blev enormt glad. Jeg ender med at krydse målstregen i 3:29, med et kæmpe smil på læberne, som nummer fire i min aldersklasse. På forhånd havde jeg drømt lidt om, at komme ind i 3:30, så jeg er absolut tilfreds med tiden.”

VM i Cross Triathlon blev ikke hendes sidste offroad-race

Efter at have sundet sig lidt ovenpå fredagens strabadser, kan hun nu også sætte ord på sine oplevelser, i sin yderst flotte cross triathlon-debut i australske Snowy Mountains. Og det er kun dejlige følelser som hun nu sidder med – så dejlige at hun også afslører, at fredagens race, absolut ikke blev hendes sidste tur på offroad-scenen.

 – “Det er ubeskriveligt hvor fantastisk selve oplevelsen har været, hvor både atmosfæren, atleterne og løbe- og cykelruten var absolut fantastisk.”

 – “Jeg flytter hjem til kolde Danmark om fire ugers tid, så nu må den vel stå på velfortjent off-season, for anden gang. Det var helt sikkert ikke sidste gang jeg deltog i off-road triathlon, så en mountainbike står allerøverst på min ønskeliste til jul i år.”

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply