Forskellen mellem eliteatleter og dem lige under, skal findes i deres attitude i livet. Det viser et studie foretaget af Institute of Coaching and Performance på University of Central Lancashire. 

Studiet er særligt fundet frem til at eliteatleternes tilgang til træning, bærer kraftigt præg af en aldrig-helt-tilfreds attitude, hvorimod kategorien lige under, har tendens til at forsøge at undgå de mest krævende træningspas.

Samtidigt brænder eliteatleterne efter at komme tilbage til deres sport under en skadesperiode. Og det skal gerne være stærkere end nogensinde. Studiet konkluderer at kategorien under eliteniveau, kan have en tendens til at blive overrasket over disse skader og trækker sig tilbage fra sporten med en forklaring om hvordan de har tabt kærligheden til sporten.

Eliten bærer de samme psykologiske karakteristika

På trods af forskellene i atleternes attituder, var der til gengæld meget lille forskel på antallet af udfordringerne som ex. skader hos eliteatleterne og atleterne i kategorien under eliteniveau. Forskellen på de to niveauer gik mere ud på hvordan atleterne reagerede på sine udfordringer, samt vinderens positive lær-af-det attitude.

– Vi har fundet frem til at der er bestemte psykologiske karakteristika der går igen blandt dem der går efter at være blandt de bedste. Vi har nu en ret god forståelse for hvad der gør folk perfekte og hvordan vi kan hjælpe dem med at nå toppen af deres performance, fortæller studiets forfatter Dave Collins fra Institute of Coaching and Performance på University of Central Lancashire.

Studiet kan bruges på tværs af alle brancher

Gennem interviews med atleter på alle niveauer, søgte Dave Collins og hans team efter fremtrædende karakteristika hos både de bedste af de bedste, de gode og dem der aldrig rigtigt formåede at drive sporten til noget.

For hver atlet, blev der samlet informationer om den enkelte atlets karriere, hvilke udfordringer de har stået overfor og reaktionen på disse problemer. Interviewernes spørgsmål kom også omkring atletens engagement i sporten og forholdet til deres trænere og familier.

– Fra vores research, har vi kunne sammensætte en guide til hvad en coach burde fortage sig og hvilke kompetencer en atlet kommer til at kunne opnå. Derudover kan disse karakteristika bruges på andre områder, som eksempelvis musik, film og det generelle arbejdsliv, slutter Dave Collins.

Imens udfordringer måske er en stor del af vejen til succes, viser studiet at udfordringer ikke er nok i sig selv. En kommende atlets attitude i forhold til udfordringer, er hvad der adskiller mestrene fra de andre.

 

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre, jeg har et ansvarsfuldt og tidskrævende lederjob i detailbranchen og så dyrker jeg triathlon i min fritid, sideløbende med at jeg forsøger at opdatere bare lidt her på siden.

Leave a Reply