Den kinesiske by Chengdu – pandaernes by – er I denne weekend vært for årets tredje World Cup I triatlon. Hvor stævnet de seneste år er blevet kørt på OL distancen, står deltagerne i år over for en ny format.

Lørdag afholdes semifinaler, hvor top 14 for kvinder top 9 for herrer i hvert heat går videre til søndagens A finale. Herudover kvalificeres de atleter med hhv. de to og tre bedste tider for damerne og herrerne også til A finalen. For de atleter, der efter semifinalerne ligger uden for den samlede top 30, afholdes også en B finale.

Semifinalerne afholdes på sprint distancen: 750 m svømning, 20 km cykling og 5 km løb. Finalerne afholdes på supersprint distancen: 400 m svømning, 10 km cykling og 2,5 km løb. Der bliver derfor tale om en særdeles intens affære! Felterne er ikke fyldte, men der er dog nogle top navne til start. Startlisterne tæller cirka  60 for herrerne og 45 for kvinderne.

Danmark har den 25-årige OL-deltager Andreas Schilling til start, og herudover stiller hans 22-årige islandske trænings- og holdkammerat Gudlaug Edda Hannesdóttir også til start ved sin første World Cup. Pastaparty.dk har haft fat i de to atleter til en snak om det forestående stævne – og lidt om træningen, livet som elitetriatlet generelt og de udfordringer, der følger med både personligt og sportsligt.

Startskuddet

For begge de Tri Team SDU-tilknyttede atleter bliver Chengdu World Cup startskuddet på deres sæson. Andreas Schilling sluttede sin sæson kort tid efter OL i Rio, og det er derfor ved at være en del måneder siden, han sidst stod på ”det blå tæppe”. Men status er god, fortæller Andreas, men henviser dog til, at startskuddet på sæsonen altid er lidt anderledes.

-”Nerverne er altid lidt større inden årets første race, da man ikke har den helt samme rutine, som man får bygget op henover sæsonen. Min fornemmelse er god og jeg glæder mig til at stå på startstregen igen”, fortæller den Fredericianske triatlet. Netop at få opbygget rutine er en af grundene til, at Andreas valgte dette stævne som sin sæsonstart – med to starter er det den perfekte mulighed for at få testet det hele igennem inden de næste stævner.

Edda, der i sommeren 2016 flyttede fra Island til Odense for at blive en del af Tri Team SDU, er relativ ny i sporten, men har allerede nu fået lagt et stærkt fundament for kommende resultater. Konkurrencen i Chengdu er ikke kun Eddas første World Cup, men også hendes første tur til Asien.

”Jeg er mest spændt på selve konkurrencen. Det er det vi træner for!” siger hun med et smil, men lægger dog heller ikke skjul på, at hun er spændt på at opleve Kina og godt kunne tænke sig at smage noget lokal mad efter konkurrencerne er slut søndag.

Andreas: OL på CV’et giver ro

2016 var for Andreas et helt specielt år – både sportsligt meget succesfuldt og personligt meget tragisk. Men hvad har OL haft af betydning for ham?

-”Jeg har brugt så meget tid og energi på OL, at jeg egentlig mest har lyst til at fokusere fremad nu. Jeg synes at der er så mange aspekter af triathlon udover OL, som jeg gerne vil udforske lige nu. OL var fantastisk – men samtidig er det langt fra det eneste der driver mig”, fortæller han.

Han lægger dog heller ikke skjul på, at hans OL deltagelse – hvor han sluttede som en fin nummer 28 – har ændret en masse for ham.

-”Det at have OL på CV’et giver en ro som elitesportsmand og et helt andet perspektiv på, hvad der er muligt fra nu af. Jeg ser frem til nogle spændende år, hvor jeg forhåbentlig kan bruge den erfaring, som OL har givet mig til at nå endnu længere i fremtiden”, fortæller han. 

Edda: det er surrealistisk

Dét, at Edda lige nu befinder sig I Kina og inden længe star til start ved en World Cup, er for den islanske triatlet lidt surrealistisk.

-”Jeg er nervøs og spændt på samme tid. World Cup’en er et af de højeste niveauer inden for draft-legal triatlon, så for mig er det en stor mulighed for at vokse som triatlet”, konstaterer Edda.

Hun lægger samtidigt vægt på, at hun er ret ukendt i triatlon sammenhænge, men at det blot er til hendes fordel. Mindre pres – og intet at tabe, men alt at vinde.

”Jeg vil gå ind til racet med det i baghovedet. Jeg vil være ydmyg og klar over, at der er meget jeg skal lære endnu. Men jeg ved også, at jeg har arbejdet hårdt over vinteren og jeg er glad for der, hvor min form er lige nu”, fortæller Edda.

Andreas: sorgen er der altid

Efteråret 2016 blev for Andreas desværre ikke en periode, hvor han kunne fejre sin OL deltagelse og de flotte resultater, han leverede henover sæsonen. Kort tid efter OL tabte Andreas’ mor desværre kampen mod kræften.

-”Jeg skulle bruge lang tid inden jeg var klar til at genoptage den hverdag med træning og struktur, som jeg er så vant til. Men da jeg først var klar til det, har træningen været en god ting for mig i min sorg”, fortæller han og fortsætter:

-”Jeg har fundet ud af, at sorgen er der ligegyldigt hvad jeg laver. Den følger mig overalt, ligegyldigt om jeg er ude at træne eller jeg begraver mig under dynen derhjemme. Derfor forsøger jeg at skabe mig et liv, som jeg ved at min mor ville have ønsket. Det giver mig styrke også på de svære dage”.

Han understreger dog også, at det ikke altid er lige nemt, når sorgen rammer ham. Sorg er svær fordi den går op og ned, men aldrig forsvinder.

-”Jeg lærer noget nyt omkring sorg og savn hver eneste dag, og det bliver jeg nok ved med et stykke tid endnu”. Andreas understreger samtidigt, at det, at have et hold omkring sig har gjort disse perioder nemmere og givet ham nogle andre inputs.

Edda: Tri Team SDU er en drøm, der går i opfyldelse

Inden Edda Hannesdottir rykkede teltpælene op på øen midt I Atlanterhavet, havde hun trænet specifikt mod triatlon i 8 måneder. Hun havde ingen træningspartnere med samme mål inden for kortdistance tri, og træningen foregik meget alene – hvilket var hårdt. Derfor har hun fået stort udbyttet af kortdistancelandsholdet og træningsfællesskabet Tri Team SDU, der har base i Odense.

”Tri Team SDU er en drøm, der går i opfyldelse for mig. Jeg nyder, at have folk omkring mig, der presser mig, og som jeg kan dele smerten, glæden, tårene og sejrene med. Især har det været vigtigt for mig at have piger at træne med. Jeg er omgivet af verdensklasseatleter som Lotte, Line, Alberte og Ditte, når hun er hjemme. Jeg ser op til de piger, har stor respekt for dem og de får mig til at presse mig selv hårde for at nå deres niveau”, fortæller Edda.

Edda har udviklet sig meget siden hun kom til Odense i august. Hun har lært sporten meget bedre at kende, og hun lærer noget nyt hver dag fra sit hold omkring sig.

-”Jeg føler mig oprigtigt som en triatlet nu, og ikke blot som en svømmer/løber, der prøver at lære at cykle”, fastlår hun.

Status på vinterens træning

Både Edda og Andreas har haft en stabil vinterperiode uden de store skadesproblematikker – hvilket I sig selv er en kunst som triatlet (kan skribenten skrive under på). Efter nogle hårde måneder handler det for Andreas mest af alt om at få noget rytme i træningen og langsomt få bygget noget form på. Træningen skulle ikke forceres for hurtigt.

-”Jeg har været god til at lade træningen komme til mig og ikke forsøge at tvinge en form frem, som ikke var der. Mit første mål var at komme tilbage til den form, jeg havde sidste år, og ikke tænke, at jeg skulle lave noget, der var meget vildere end det, jeg har gjort før”, fortæller Andreas, og forklarer, at det mentalt og fysisk er nemmere at komme tilbage til et niveau, hvor man har været før, end det er at skabe et gennembrud.

-”Det skal man selvfølgelig også gøre, det er jo det som driver os, men måske behøver man ikke have fokus på det hele tiden og hele året.”

Den netop overstået vinter blev for Edda den første vinter, hvor træningens eneste fokus var triathlon. Og hun lægger ikke skjul på, at det har været en rigtig god vinter. At forblive skadesfri har været hovedfokus og det er Edda lykkedes med. Hun er med sin svømmebaggrund vant til at træne mange timer om ugen. Da Edda stoppede med at svømme begyndte hun at løbe, men det endte desværre med et træthedsbrud i benet efter to år, og hun var derfor ude hele 2015. Det var her hun tog springet til triathlon.

-”Det er lidt vildt, at jeg kun har satset på tri i så kort tid, men det føles allerede som en stor del af mig. Men som konsekvens af min skadeshistorik, valgte mine trænere og jeg at øge løbemængden langsomt og gradvist. Jeg vidste, jeg kunne holde til timerne på cyklen og i vandet, men løbet skulle vi være mere påpasselige med”, fortæller hun.

Det ser ud til indtil videre at være lykkedes, og Edda har fundet en god balance. Samtidigt har hun tilbragt 4 uger på træningslejr i solen henover vinteren, og det har uden tvivl bidraget til både træning, humør – og tan!

Edda understreger også vigtigheden af, at hun haft fokus på hendes kost – både i kvalitet og kvantitet.

-”Gode madvaner (og den daglige chokolade!) er vigtige for at forblive sund, stærk og at optimere resitutionen”.

Yndlingspas fra vinteren

For de fleste triatleter handler vinteren om kontinuitet og basetræning – en periode der er afgørende for, at kroppen kan holde til den ofte mere intense træning, som foråret byder på.

Men hvad har været nogle af de to Tri Team SDU atleters yndlingspas over vinteren? For Andreas har tempoturene været et af højdepunkterne.

-”Et eksempel på sådan et pas for mig kunne være (uden pause) 5 km 4.25 / 4 km 3.45 / 3 km 3.25 / 2 km 3.15 / 1 km 3.05. Et godt solidt pas, men som man heller ikke bliver trænet helt i kulkælderen af”, fortæller han. Andreas forsøger altid at have følelsen af, at han i hvert fald har 5 % tilbage efter et træningspas, som han så forhåbentligt har i tanken, når han skal i ilden ved konkurrencer.

For Edda var et af højdepunkterne et cykelpas:

-“Det var det cykelpas, jeg kørte med Lotte og Alberte på Mallorca. Det var 6×5 minutter som skiftevis 5 min lige under syregrænsen og 5 min lige over syregrænsen. Det var det første pas, hvor jeg virkelig følte, at jeg hørte til i den gruppe, og hvor jeg kunne bidrage. Det var en virkelig god følelse og gav mig et selvtillidsboost”, fortæller Edda.

Hun fremhæver også et løbepas, hvor kroppen var træt, og benen var meget tunge under opvarmningen.

-”Vi skulle løbe 4 km progressivt til 5 km pace efterfulgt af 6×800 en smule hurtigere end 5 km pace. 4 kilometeren gik rigtig fint, men derefter havde jeg bare lyst til at gå hjem. Men de træningspas er endnu vigtigere, end de dage, hvor du har en rigtig god dag”, fortæller Edda og fortsætter:

-”Så jeg slukkede for mit hoved og kom igennem 800 m’erne i det pace, som jeg skulle. Selvom jeg ikke havde en fantastisk dag, kom jeg igennem, og nogle gange er der ikke nogen bedre følelse end det”.

VM serien i fokus

OL kvalifikation i triatlon er benhård. Den varer to år og efter de to år er det groft sagt top 55 i verden, der kommer med. For at samle point nok, kræver det rigtig meget rejseri – og en evne til at præstere stabilt over en lang periode. Med OL overstået for denne gang, giver det derfor også noget mere luft for Andreas, der glæder sig til at rette fokus mod VM serien – det absolut højeste biveau unden for kortdistance triatlon.

Hvor der vel at mærke efterhånden til hvert stævne bliver løbet sub-30 på de afsluttende 10 km, og hvor der også i vandet og på cyklen er tårnhøjt niveau. Andreas har tidligere bevist, med en meget flot 4. plads ved VM serien i Stockholm, at han hører til blandt de bedste.

_”Jeg ser frem til at forsøge at gå efter en samlet VM-serie placering. Det har jeg ikke fokuseret på før og det bliver spændende, hvordan det løber af stablen”, fortæller han.

Men Andreas har også sat et ekstra kryds ud for stafetkonkurrencerne i år ved EM i Kitzbühel og ved VM i Hamburg med landsholdet. Samtidigt glæder Andreas sig også helt vildt til at køre den stafet, der et kommet på programmet ved NM i Fredericia, hvor Andreas er på hjemmebane.

Et nyt format

Det nye format i Chengdu er ikke helt nyt – Andreas har prøvet lignende ved World Cup’en i Tiszaujvaros i Ungarn, hvor man dog kører sprintdistance begge dage. Her har han også tidligere kørt på podiet, så han ved, hvad det handler om. Der skal i hvert fald spares på førstedagen så vidt muligt.

-”Da finalen er på 400-10-2,5 og der ikke er blevet kørt konkurrencer på dette niveau på så kort en distance er det lidt svært at sige, hvordan jeg vil gribe det an. Der skal trykkes i bund, og så skal man være skarp hele vejen da én lille fejltagelse kan komme til at koste dyrt”, fortæller han.

Det kan sammenlignes med distancen, der bliver kørt til en stafet, og der er normalt fuldt fart over feltet, og en anden dynamik end i et vanligt ITU-race.

Andreas om sin rolle som ungdomstræner: det er sindssygt sjovt

Andreas har de sidste par år været ungdomstræner for ungdomstriatleterne Blue Sharks i Odense og har også spillet en central holde ved ungdomscamps. Og han er ikke i tvivl: han er er træner fordi det er sindssygt sjovt.

-”Jeg tror, at jeg kan genkende mig selv i mange af de oplevelser som de unge har, når de prøver noget for første gang. Det er ret fedt at opleve. Jeg kunne selv have ønsket at der var et større ungdomsmiljø dengang jeg trådte min første spor i sporten.”

Andreas har samtidigt fået en masse kompetencer inden for triatlon, og det synes han er sjovt at dele ud af til nogen, der gerne tager i mod.

-”Det er samtidigt fedt at være en del af den udvikling indenfor ungdomstri som vi ser herhjemme. Senest var jeg med på Camp i Glamsbjerg med 100 unge triatleter – det er altså lidt vildt”. .

At blive komfortabel med det ukomfortable

Det, at være triatlet, handler ikke blot om at være hurtig i vandet, på cyklen og i løbeskoene. Triatlon er én sport som helhed – og kan være svær at sammensætte. Der er mange elementer, der skal sættes sammen, og især i kortdistance triatlon betyder eksempelvis skiftene, taktik og åbentvandsfærdigheder meget.

Netop sidstnævnte er noget, Edda arbejder på. Ifølge Edda selv er hendes stærke side hendes kombination af svømning og løb. Hendes historik som tidligere svømmer en stor fordel, men et betyder også, at hun er stærk i et kontrolleret svømme miljø – og ikke nødvendigvis i åbent vand.

-“Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle være mest nervøs for svømningen i en triatlon konkurrence, men det er jeg faktisk. Du skal svømme hårdt fra starten og være aggressiv”, fortæller hun og tilføjer:

-“Åbenvandsvømning kan være i alle slags forhold, og det er derfor vigtigt at jeg lærer at blive komfortabel med det ukomfortable. Alle de små tekniske detaljer som skiftene, at tage min hjelm og sko på hurtigt, tage min våddragt af og at lægge på hjul, er alle ting jeg gerne vil være stærkere i”, afslutter Edda.

Det bliver en spændende weekend med mange stævner verden over, og skribenten holder i hvert fald ekstra høje med de to dygtige Tri Team SDU atleter, der er til start når det går løs lørdag formiddag kinesisk tid ved semifinalerne.

Vi ønsker held og lykke og gode ben til alle danskere til start.

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply