Som nedtælling til dette års IRONMAN World Championship 2018 på Hawaii, kan du i de sidste ni dage op til det store slag, komme helt tæt på 10 af de i alt 53 danske triatleter der i år står på startstregen i Kailua-Kona. Det kan du ved at lære én at kende hver dag. Alle ti personligheder har fået tilsendt nøjagtigt de samme spørgsmål, som de hver især har haft vidt forskellige svar til. Med otte dage til raceday, gælder det i dag den anden af de ti danskere. 

Og den anden af de ti danskere du skal stifte bekendtskab med, skal køre sit livs kun andet fulddistance-race i Kona. Første gang hun kastede sig ud i triathlonsportens kongedistance var i IRONMAN Malaysia sidste år, hvor hun med en age group-sejr kvalificerede sig til Hawaii i år.

Dét, blandt meget andet, gjorde at 47-årige Kirstine Færch fra KTK86 blev udnævnt som Årets Age Group-triatlet af Dansk Triatlon Forbund i 2017.

Men det kan du naturligvis læse mere om herunder. God fornøjelse.

Hvor gammel er du og hvilken klub repræsenterer du?

47 år. Har været i KTK86 i 3 år.

Hvor længe har du kørt tri og hvad fik dig i gang med sporten?

Siden 2014. Jeg blev ”lokket” af en ven. Egentlig skulle jeg bare prøve at køre en enkelt 70.3 Ironman. Så jeg fik sat tri-styr på min racercykel og det skulle så ligesom være dét. Men der gik kun 3 måneder; så havde jeg købt en tri-cykel. Og efter at have kvalificeret mig til 70.3 VM på mit første race i 2014, så kørte ”tri-toget” derfra.

Hvor kvalificerede du dig og med hvilken placering? Og hvordan, udover at du kvalificerede dig til Hawaii naturligvis, gik det?

Jeg kvalificerede mig i Malaysia, hvor jeg vandt min age group med 40 minutter.

Det var min første Ironman og derudover var der de ukendte faktorer som varmen og den ekstreme fugtighed. Så jeg vidste ikke helt, hvad jeg gik ind til. Men jeg var virkelig godt forberedt og jeg tolererede varmen og den høje fugtighed relativt godt. Så det gik generelt ret godt.

Men nøj, hvor var jeg glad for at se målstregen da jeg nåede dertil.

Er det første gang du skal køre i Kona? Hvis nej, hvor mange gange har du kørt der før og hvilke år? Og hvordan gik det i så fald de andre gange?

Ja det er første gang. Faktisk er det kun anden gang, at jeg skal lave en hel Ironman. Har kun kørt Malaysia Ironman, hvor jeg kvalificerede mig.

Efter at have kørt rigtig mange halve distancer, syntes jeg, at det kunne være sjovt med en anden form for udfordring. De halve distancer er sjove (og faktisk virkelig hårde), og man når næsten slet ikke mentalt at ”være med”/”være tilstede”, da man ligger i rød zone/med høj intensitet hele vejen.

Den hele distance er helt anderledes og sjov på en anden måde. Man er meget mere ”tilstede” rent mentalt, da intensiteten er en del lavere.

Hvad har du gjort for at forberede dig til Hawaii? Hvor mange timers træning har du lagt i det, og har du gjort noget særligt for at forberede dig på de barske forhold?

Jeg har siden 2015 haft et virkelig godt samarbejde med Jens Lunekilde (LunekildeCoaching). Han dels træner mig, men hjælper også med at strukturere min sæson, samt vejleder og lægger planer for races, der kan forberede mig til at nå mit hovedmål for den pågældende sæson.

Trods den heftige træningsvolumen, som jeg har haft i specielt denne sæson, så har han faktisk formået at holde mig fuldstændig skadesfri. Jeg har således kunne træne optimalt uden at skulle tage hensyn til skader.

Som forberedelse til Kona har jeg bl.a. lavet Alpe D’huez Triathlon i starten af Aug, hvor jeg eksperimenterede med væske og salt under virkelig varme og hårde forhold.

Derudover har jeg som alternativ til en dyr træningslejr sydpå, taget fri fra arbejde 6 onsdage op til afrejse til Kona. Således har jeg, udover den sædvanlige lange weekend-træning, hver uge haft en meget lang onsdags-træning. Dette koncept benyttede vi også op til Malaysia, og det ”rykkede” virkelig rent træningsmæssigt.

På ugebasis har jeg gennem de sidste 6 uger trænet mellem 18 og 22 timer pr uge. Inden dette har jeg vel ligget på mellem 13-18 timers træning. Så ja, jeg får trænet en del. Men jeg stortrives med denne livsstil og nyder træningen såvel som det sociale aspekt med klubtræningen i KTK86.

Hvordan er din træningstid fordelt henover svømning, cykling og løb på ugebasis?

Der er ikke to uger der ligner hinanden. Jeg kan have fokus-uger, hvor der løbes meget; f.x. har jeg haft uger, hvor jeg har løbet både morgen og aften nogle dage, for at få løbedistancen op uden at belaste sener og led alt for meget. Og andre uger kan være cykel-uger, hvor der skrues op for cyklingen fremfor løb.

De seneste 5-6 uger har jeg cyklet mellem 262-355 km/uge (svarende til 9-12 timer/uge) og løbet mellem 45 – 64 km/uge (svarende til 4,5 – 5,5 timer/uge)

Generelt svømmer jeg 11-14 km pr uge (svarende til ca 3,5 – 4,5 timer/uge).

Hvad glæder du dig mest til ved at skulle køre på Hawaii?

Jeg glæder mig til udfordringen, og så til at køre et så legendarisk race.

Jeg tænker at man vil knibe en lille tåre på startlinjen over at være så priviligeret at få muligheden for at lave dette race.

Og så glæder jeg mig til dagene op til. Det er altid mega hyggeligt at ”hænge ud” med andre danskere på de her tri-rejser. Det giver et helt unikt fællesskab, hvor man følges til diverse arrangementer, diskuterer racestrategi, udveksler tips, tricks og ”ritualer” på tværs af alle niveauer og fortæller røverhistorier.

Hvad har du af mål på Hawaii?

Det primære mål er at gennemføre. Dog har jeg virkelig dyb respekt for dette race i Kona. Trods at jeg har prøvet at lave en IM under ekstrem varme og max fugtige betingelser i Malaysia, så er der flere andre faktorer i Kona, som bare gør den endnu mere hård.

Så jeg stiller til start med ydmyghed. Men er samtidig også utrolig velforberedt og klar til at gå ”all in” og give den alt, hvad jeg har. Man vil jo et eller andet sted rigtig gerne lave en god tid.

Har du noget yderligere, du gerne vil tilføje?

Min hidtil bedste sæson var nok 2017. Det år blev jeg Age group-europamester i ETU Middle Distance i Herning, samt vandt min age-group i 70.3 IM Jönköping, 70.3 IM Rugen og IM Malaysia.

Men det der betød allermest for mig, var at blive udnævnt til ”Årets age-group atlet” af DtriF. Jeg er virkelig dybt beæret og taknemmelig over at få den pris, når man tænker på, hvor mange andre kompetente og potentielle dygtige atleter, der er i DK.

Dog trods alle disse resultater; så er mit primære formål med at dyrke triathlon, at have det sjovt, nyde det fantastiske træningsfællesskab og ikke mindst at få en masse oplevelser.

Og så har jeg allerede et A-race i kalenderen for 2019. Det er VM 70.3 i Nice, hvor jeg kvalificerede mig/vandt min age group i Jönköping i starten af Juli i år.

Rigtigt spændende historie fra Kirstine Færch, der altså skal køre sit kun andet fulddistancerace på Hawaii. Spændende bliver det, om hun kan tage erfaringerne med sig fra Malaysia og bruge dem i Kona.

Her på Pastaparty.dk ønsker vi i hvert fald Kirstine al mulig held og lykke den 13. oktober!

Husk at hænge på, for i morgen er det tid til at du kan komme helt tæt på René Vendt. 

Leave a Reply