Ligesom vi ser det med slutrunderne i de fleste sportsgrene, foregår det også nogenlunde på samme måde i triathlon. Der er hvert år kamp om, at blive vært for en afdeling af World Triathlon Series, og det gælder i særdeleshed om værtsskabet for det store showdown på kortdistance, ITU Grand Final. I 2020 går slutturen til canadiske Edmonton, skriver ITU på deres hjemmeside.

Grand Final 2020 i Edmonton er ingen tilfældighed

I år blev ITU Grand Final kørt i mexikanske Cozumel, hvor Andreas Schilling blev nummer 38 og samtidigt sikrede sig en samlet syttendeplads i World Triathlon Series. Og som du kan læse her, så slutter serien næste år i hollandske Rotterdam. Men helt fremme i 2020, der er det altså canadiske Edmonton, som har vundet værtsskabet.

Og at det netop skulle blive Edmonton, som skulle løbe med værtsskabet i 2020, det er ikke helt en tilfældighed. Et godt stykke arbejde i den canadiske triathlon-by, med flere afdelinger af både World Triathlon Series, World Cuppen og VM i Paratriathlon gennem årerne, er én af hovedårsagerne til, at ITU har valgt Edmonton som finaleby.

– “Edmonton har været en tilbagevendende by i ITU-kalenderen gennem mange år. Byen giver en uset støtte til arrangementet, imens de lokale organisationer, tilbyder en enestående oplevelse for både elite og age group-triatleter. Det vil være et fantastisk sted, at afslutte 2020-sæsonen efter OL i Tokyo og De Paralympiske Lege,” fortæller Marisol Casado, præsident i ITU og medlem af Den Olympiske Komité, på ITUs hjemmeside.

Edmontons borgmester: Vi skal være Canadas triathlon-by

Det er ikke kun hos ITU, at valget på Edmonton som Grand Final-by, vækker glæde. Også hos byens borgmester, Don Iveson, er der stor glæde at hente, og han er sikker på, at arrangørernes erfaring fra da Edmonton var værtsby i 2014, kommer til stor gavn.

– “Med udgangspunkt i succesen fra vores Grand Final i 2014, er jeg overbevist om, at Edmonton vil bringe den samme ekspertise og spænding til ITU World Triathlon Grand Final i 2020. Vi ser frem til, at fortsætte væksten i Edmonton, som Canadas triathlon-by – og vores arrangører, frivillige og fans, er klar til, at modtage deltagerne, deres familier og alle tilskuerne i vores by,” fortæller Edmontons borgmester, Don Iveson.

Edmonton er efterhånden vant til store triathlon-stævner

Udover da Edmonton var vært for Grand Final tilbage i 2014, er byen efterhånden vant til, at huse store internationale triathlon-stævner. Før 2009, da ITU lavede verdensmesterskaberne om fra et én-dags mesterskab til en hel serie, var byen vært for VM i 2001 – og så sent som sidste år, var byen vært for en afdeling af World Paratriathlon Series. Noget som de er igen i 2017. Og så har Edmonton altså efterhånden også en del afdelinger af WTS bag sig, ligesom de har i den kommende sæson.

– “At afholde store begivenheder, er afgørende for vores vækst og fremtidige succes for vores sport i alle hjørner af landet. Grand Final er et premium ITU-event, så det er en kæmpe sejr for Canada, og en spændende dag for vores sport,” fortæller Les Pereira, præsident i Triathlon Canada, og fortsætter;

– “Edmonton har en rig historie med mellemstationer i verdens førende triathlon begivenheder. Og det har resulteret i, at det har tænkt den olympiske og paralympiske drøm, for mange af vores canadiske elite-atleter, som har set verdens bedste, konkurrere ved Hawrelak Park i de forløbne år.”

Bliver Grand Final 2020 kørt på sprintdistancen?

Spørgsmålet er så nu, om værtsskabet for ITU Grand Final i Edmonton, betyder, at racet vil blive kørt på sprint-distancen i stedet for den olympiske distance? De seneste par år, er der nemlig blevet kørt på den helt korte distance i den canadiske by, og da der for tiden er meget debat om formatet i international triathlon, hvor der er bred enighed om, at sprint-distancen byder på mere spænding, skal det blive spændende at se, om der i 2020 vil blive holdt fast i den olympiske distance i det store finalestævne.

Undertegnedes umiddelbare bud er, at finalestævnet i Edmonton vil holde traditionen med, at blive kørt på den olympiske distance. Men skulle det vise sig, at sprint-distancen bliver indført til OL i Tokyo i stedet for den traditionelle olympiske distance, så er muligheden for en sprint i Edmonton i 2020, absolut tilstede.

I den kommende sæson, er det iøvrigt Rotterdam som er værtsby for den store internationale kortdistance-finale. I 2018 er det Gold Coast i Australien, imens schweiziske Lausanne er værter i 2019.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre, jeg har et ansvarsfuldt og tidskrævende lederjob i detailbranchen og så dyrker jeg triathlon i min fritid, sideløbende med at jeg forsøger at opdatere bare lidt her på siden.

Leave a Reply