Én af Danmarks absolut bedste kvindelige triatleter, Helle Frederiksen, flytter hjem til Danmark. Det afslører hun overfor Pastaparty.dk.

Næsten fem år som pro-triatlet i USA er ved at nå til ende for danske Helle Frederiksen. Om ikke så længe rykker hun nemlig teltpælene op i USA og banker dem i igen i Danmark, nærmere bestemt i Odense. Det afslører hun overfor Pastaparty.dk.

Da Helle Frederiksen stod overfor en skillevej efter OL i London 2012, hvor hun skulle til at fokusere på stævner udenfor ITUs World Cup og VM-serie, kiggede hun sig samtidigt omkring for at finde et optimalt sted at bosætte sig.

Og valget var ret enkelt for den danske verdensrekordholder på den halve ironmandistance. USA var bare stedet at rejse hen.

 – “Efter OL i London var jeg klar til at tage det næste skridt i min karriere. Triatlon i Danmark var endnu ikke særligt stor og USA var triatlon mekkaet. Jeg investerede i at rejse til USA, for at komme over hvor triathlonsporten er født,” fortæller Helle Frederiksen og uddyber hvad der gjorde USA så attraktivt som professionel triatlet. 

 – “USA havde den største non-draft serie på den olympiske distance, med legendariske races som f.eks. St. Anthony’s triathlon (den har kørt i 37 år, red.) og Hy-Vee Triathlon (Som Rasmus Henning vandt i 2007 og 2008, red.). Alt er muligt, hvis man arbejder hårdt, tror på det og tager chancen.”

En dyr USA-satsning gav pote

Mange ting skulle dog gå i hak før Helle Frederiksen og hendes mand (dengang kæreste) Ben Powell kunne finde sig et fast sted at bo på den anden side af Atlanten. Helt til at starte med, havde de slet ingen fast base – der levede de hos forskellige home stays indtil de fandt deres helt eget sted.

Men at forlade alt herhjemme og rykke til det mere usikre i USA har været en dyr satsning, der til gengæld også har båret frugt. Kun halvandet år efter at være flyttet til USA, var hun nemlig den mest vindende kvindelige triatlet i verden.

 – “Det hele startede med at Ben og jeg købte en flybillet til USA. Vi boede ved forskellige home stays og vi brugte mine præmiepenge på lejebiler, flybilletter og mad. Det var en stor satsning, men hold da fast jeg har lært meget. Og det har båret frugt. I 2014 var jeg den mest vindende kvindelige triatlet i verdenen. Og internationalt til alle race jeg stillede op i, var jeg udpeget til at kunne løbe med sejren,” fortæller Helle Frederiksen stolt om den turbulente tid. 

Glæder sig til at give sin erfaring videre

Da Helle Frederiksen forlod Danmark efter OL i London, skete det også fordi triathlon dengang stadig var en meget lille sport herhjemme, og de fleste penge dengang lå i USA. Siden da er der dog sket et voldsomt boom i sporten i lille Danmark, hvor der i følge den seneste opdatering fra 2015 er lige knap 9.000 medlemmer i Dansk Triatlon Forbund – 3.000 mere end i 2012 (i øvrigt nogle tal vi har kigget på her).

Samtidigt er Helle også blevet mere erfaren, og hun glæder sig nu til at give sin erfaring videre til det danske tri-miljø.

 – “Triatlon-Danmark er jo boomet. Jeg glæder mig til at gøre mere for det danske tri-samfund og se sporten blomstre endnu mere. Dette gælder både i forhold til coaching, træningsseminarer/dage/weekender og foredrag. Jeg har rigtig meget erfaring at give videre, så det bliver rigtig godt, tror jeg.”

 – “Det har altid været i kortene, at vi gerne ville hjem til Danmark. Men flytningen finder bare sted lidt tidligere end vi havde forventet. Min mand Ben fik en fantastisk mulighed for at avancere i CeramicSpeed til ’Chief Marketing Officer’. Ben og jeg er et team, vi støtter hinanden og vi er begge bedst, når vi arbejder sammen og når vi kan være der for hinanden hver dag i hver vores profession. Jeg er klar til at komme hjem, men vi har beholdt vores hus i Florida, så jeg regner med at jeg er derovre samt på Lanzarote om vinteren.”

Kommer vi til at se dig i flere europæiske stævner, måske også danske? 

 – “Det bliver stort nu at være i stand til at race mere i Danmark og Europa. Det giver mig virkelig blod på tanden til endnu engang at tage chancen,” slutter Helle Frederiksen.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply