Der er ingen tvivl om at danske Helle Frederiksen er en af dansk triathlons største atleter gennem tiden. Og med sin sejr i Ironman 70.3 Augusta i søndags, der satte hun en tyk streg under hvilken klasse hun hører til i.

Med søndagens sejr, sikrede hun nemlig sin sjette ruterekord ud af syv forskellige Ironman 70.3-ruter hun har dystet på; Ironman 70.3 San Juan, Ironman 70.3 Miami, Ironman 70.3 Glaveston, Ironman 70.3 Brasilia, Ironman 70.3 Lanzarote og nu også Ironman 70.3 Augusta.

Og det er altså alt sammen opnået siden hun droppede ITU kortdistancestævnerne efter OL i 2012 og tog hul på en ny milesten i sin triathlonkarriere, ved at begynde at køre halve ironmans.

Prøv-et-Tri lagde fundamentet til det hele

For mere end 12 år siden, var der ikke mange som havde regnet med at Helle Frederiksen en dag skulle stå med så mange ruterekorder på den internationale triathlonscene. Heller ikke at hun skulle deltage i de olympiske mesterskaber i triathlon. Faktisk har triathlon været noget som har været på vej over flere år.

Før Helles triathloneventyr startede, havde hun otte år som elitesvømmer med flere DM-titler bag sig. Svømningen stoppede hun med i 1999. Men fem år senere, i 2004, forsøgte hun sig med sit første triathlonstævne. Og her vandt hun.

I en fyldig artikel på Innervoice.life skriver hun:

– “Jeg glemmer det aldrig! Det er stadig klart som var det i går; mit allerførste Prøv-et-Tri, kaldet Kvinder med Power. Jeg var iført en baggy trøje, havde en cykel som var tre gange for stor og jeg havde ikke rigtigt nogen som helst anelse om hvad jeg skulle gøre, udover at svømme, cykle og løbe så hurtigt som jeg overhovedet kunne. Jeg vandt det stævne, men det fangede mig ikke. Det var først to år senere, i 2006, at jeg skulle deltage i min anden triathlon og det var dét som satte gang i min drøm om at blive en Olympian.”

Og det er netop artiklen på Innervoice.life som lægger til grund for denne artikel. Vi har nemlig læst den grundigt igennem og fundet alle Helles guldkorn til succes.

Helle Frederiksen har fire grundelementer til succes

I 2005 færdiggjorde hun sin bachelor i idræt på Syddansk Universitet og i 2008 færdiggjorde hun sin Cand.scient.-eksamen i Human Ernæring på Københavns Universitet. Hun var dermed nu for alvor klar til at forfølge drømmen om de olympiske lege.

Og som vi nu allerede ved, så lykkedes drømmen om at blive en olympian for Helle Frederiksen. Det var i stævnet i 2006, at hun for alvor fik øjnene op for drømmen om de olympiske lege. Og den drøm begyndte hun at jagte imens hun færdiggjorde sit studie.

I 2006 tæller Helles resultater blandt andet en niendeplads i en afdeling af European Cup i Holten (Holland) og en niendeplads i en anden afdeling af European Cup i Geneve (Schweitz). I 2007 talte resultaterne blandt andet en ottendeplads i European Cup i Sanremo (Italien) og en tredjeplads i European Cup i Egirdir (Tyrkiet).

Men det var i 2008, at de internationale resultater, virkeligt kom væltende. I European Cup alene i 2008, høstede hun hele tre guldmedaljer i henholdsvis Poznan (Polen), Karlsbad (Tjekkiet) og Split (Kroatien).

Sjovt nok er det samtidigt med at hun færdiggør sine studier at hun også får masser af succes i triathlon. På den måde kommer vi dermed også så ind på hvilke punkter som ligesom lægger fundamentet til Helle Frederiksens succes – ikke bare i triathlon, men generelt i hele livet.

1. Vi skal have fuldt fokus på det vi har sat os for

Helle Frederiksen er ikke selv i tvivl om, hvorfor hun lykkes, med de ting hun sætte sig for. Det er tydeligt i artiklen på Innervoice.life. For hende er fokus nemlig et nøgleord; man er nødt til at holde fokus og sørge for at opnå de mål man sætter sig for, før at man begynder at fokusere på noget nyt.

– “For mig personligt, er det sådan, at hvis jeg sætter mig noget for, giver jeg ikke op før jeg er sikker på at have opnået alt det jeg kan. Det mener jeg både i den lille og i den store skala.”

I artiklen på Innervoice.life, uddyber hun også hvad hun helt konkret mener.

– “I Kvinder med Power, havde jeg sat mig op til ét stævne, så jeg ville aldrig give op, uanset resultatet. Dengang var jeg dog ikke optaget nok af udfordringen i det, til at det skulle blive til andet end bare det ene stævne. Så jeg fortsatte mod mit mål som på det tidspunkt var min uddannelse. Det er det samme i dag; Jeg er meget optaget af min rejse og min jagt på at blive en stabil mester i triathlon. Jeg vil ikke forlade den rejse – og heller ikke kigge efter noget andet – før jeg føler at jeg har gjort alt jeg kunne. Og det er helt sikkert ikke endnu.”

2. Vi skal tro på egne evner

Men Helle Frederiksens syn på sin egen succes, er ikke kun opstået af at have fuldt fokus. For fokus er ikke den eneste ingrediens til succes – det er troen på egne evner nemlig også. Faktisk er lige netop troen på egne evner en faktor som altid nævnes i bøger om at blive succesfuld. Og det altså også noget som Helle tror på. Ligesom en del af rejsen er, at man skal kunne acceptere, at det at blive såret, er en del af at få succes.

– “Jeg er forbløffet over hvad den menneskelige krop er i stand til og hvad vi kan genopbygge, reparere og opnå, hvis bare vi vil og tror på at vi kan. Hvis vi ikke er i stand til at acceptere, at det at blive såret, er en naturlig del af succes, så bliver vi aldrig succesfulde. Og hvis vi ikke tror på at vi kan blive succesfulde, så har erfaring lært mig, at vi ikke bliver det.”

3. Vi skal acceptere smerte og nederlag

Helle Frederiksen har da også sit eget syn på, hvorfor så mange sætter sig et mål, og derefter trækker sig tilbage efter ganske kort tid.

– “Drømme, langsigtede mål og forpligtelser opnås helt sikkert ikke på nogen nem måde. Ofte sætter folk sig et mål, og før rejsen derhen overhovedet er begyndt, trækker de sig. Hvorfor? Fordi de rammer et bump på vejen. De står overfor en udfordring som ikke var en del af drømmen,skriver Helle og uddyber;

– “Kort fortalt så er det manuscript, som fører os hen til vores drømme og mål, sjældent skrevet, som vi gerne ville have det til. For at kunne opnå hvad vi tror at vi kan opnå, er vi nødt til at ofre os. Vi er nødt til at ride med stormen. Og vigtigst af alt, er vi nødt til at acceptere, at smerte og nederlag, er en del af vejen til at blive succesfuld.”

4. Vi skal indse at vores kampe ikke er de eneste kampe

Som du sikkert allerede har oplevet hos både dig selv og i din omgangskreds, så kan vi som mennesker – og i særdeleshed som atleter – nogle gange have en tendens til at tro at vores egne kampe, er de eneste kampe. Men sådan forholder virkeligheden sig ikke og det bruger Helle Frederiksen til sin fordel.

– “Jeg bliver utroligt inspireret af folk og deres succeshistorier. Jeg får en masse inspiration ved at høre andre folks historier – ikke bare fra én bestemt person, men fra folk fra alle samfundslag og med forskellige evner. Vi atleter kan ofte få tunnelsyn og føle at lige præcis vores egne kampe, er de eneste kampe. Jeg bliver inspireret, når jeg ser og læser om folk, som overvinder modgang og som ikke lader livets udfordringer, vinde over dem.

Gå ikke glip af noget

Med disse fire punkter, håber vi at du har fået et indblik i hvorfor Helle Frederiksen er så succesfuld og at du samtidigt også har fået inspiration til nogle punkter hvor du selv kan blive bedre.

Husk at vores artikel her på Pastaparty.dk, kun er et uddrag af artiklen på Innervoice.life. Vi anbefaler derfor at du tager et smut forbi den originale artikel. Bemærk dog at artiklen er på engelsk – men kan du leve med det, så er det en helt igennem fantastisk læsning.

Foto: Bob Foy, Nike

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply