De tre danske pro’ere Michelle Vesterby, Andreas Borch og Helle Frederiksen var her til aften i ilden i IRONMAN Arizona. Helle Frederiksen fik sig lidt af en drømmedebut på distancen med en andenplads, imens Vesterby blev 4’er og Borch måtte udgå efter et styrt 50 km inde på cykelruten.

Samtidigt nappede Helle Frederiksen titlen som ny dansk rekordindehaver på ironman-distancen, da hun med sluttiden 8:55:35 slog Camilla Pedersens hidtige danske rekord på på distancen med 26 sekunder.

Camilla Pedersens hidtige danske rekord, blev i øvrigt sat da hun blev IRONMAN europamester i Frankfurt i 2013 i sit første IRONMAN-brandede race.

Danskerne førte an under svømningen

For de danske kvinder startede det rigtigt godt. Helle Frederiksen satte et højt tempo fra svømmerutens første meter, hvor kun Michelle Vesterby formåede at følge med.

De to danske kvinder kom dermed sammen på land som de første pro-kvinder. Godt og vel halvandet minut skulle der gå, før Kelly Williamson skulle følge efter som nærmeste forfølger.

Danskerduo blev til nordisk trio, der blev opløst af en canadier på cykelruten

Frederiksen og Vesterby indledte hurtigt et stærkt samarbejde på den første del af den 180 km lange cykelrute, hvor Kaisa Sali (Finland) der kom op af vandet 4,5 minutter efter danskerduoen, måtte bruge omkring 40 km på at lukke hullet.

Herfra blev frontduoen lavet om til en fronttrio.

På trods af et fornuftigt samarbejde mellem de tre i front, kunne de dog ikke holde canadiske Jen Annett på afstand. Hun bankede derudaf på carbonhesten og havde ved 135 km mærket fået ram på de tre førende.

Herefter fortsatte hun sit vilde tempo, der fik bragt hende sikkert i front. Det skabte samtidigt lidt uro blandt Frederiksen/Vesterby/Sali-gruppen, der herefter resulterede i en mindre opløsning.

Frederiksen og Sali fortsatte sammen, men Vesterby måtte derimod trække sig fra gruppen og forsatte på egen hånd som nummer fire.

Og sådan kom fordelingen til at se ud ved ankomsten til T2. Jen Annett kom igennem cykelruten i hurtige 4:38:18, der gav hende et forspring på omkring 2:20 til Helle Frederiksen og Kaisa Sali, imens Michelle Vesterby kunne stille cyklen yderligere 1:20 senere.

Frederiksen kæmpede sig til ny dansk rekord på marathonløbet

Annetts hurtige cykelsplit, så til gengæld ud til at bide hende selv i røven allerede tidligt på løbet. Bagved begyndte Frederiksen og Sali nemlig hurtigt at tage tid på den førende canadier. Så da Annett nåede 13 km-mærket, var det slut med hendes føring.

Umiddelbart herefter satte Sali et angreb ind, der betød at Frederiksen måtte holde lidt igen. Fremstødet var ganske enkelt for hurtigt.

I løbet af de næste par kilometer, fik finnen opbygget et forspring på omkring 3,5 minutter til Frederiksen. Dog tilsyneladende ikke noget hun lod sig slå ud af, for hun fortsatte blot i samme tempo som hidtil.

På trods af en stabil indsats gennem hele det afsluttende marathonløb, lykkedes det dog ikke Frederiksen at hale Kaisa Sali ind igen. Til gengæld formåede hun at holde afstanden mellem de to på omkring de 3,5 minut hele vejen til målstregen, hvor Kaisa Sali kunne lade sig hylde som vinder af IRONMAN Arizona 2017 i tiden 8:51:54

Helle Frederiksen tog sølvmedaljen 3:40 senere, imens Jen Annett rundede podiet af. Michelle Vesterby havde tilsyneladende ikke verdens bedste ben på dagen, men formåede alligevel at kæmpe sig i mål på fjerdepladsen i tiden 9:04:42.

Samtidigt sikrede Helle Frederiksen sig titlen som ny rekordindehaver på ironman-distancen. Frederiksen sluttede i tiden 8:55:35, og da den hidtige rekord lød på 8:56:01 – sat af Camilla Pedersen – blev den i dag slået med 26 sekunder.

Helle Frederiksen meget tæt på Kona-kvalifikation

Med Frederiksens sølvmedalje, ser meget dermed ud til at hun er utroligt tæt på sin målsætning om Kona 2018. Hun har nemlig i forvejen 2000 point fra 70.3 VM og andenpladsen i Arizona i dag, kommer til at give hende 1600 point.

Efter i dag står hun dermed allerede med 3600 point. Og da en pro-kvinde normalvis når Kona-kvalifikationen med omkring de 4000 point, skal der kun ét lignende resultat til inden august næste år, før hendes plads i Kona 2018 er sikret.

Andreas Borchs mål om top ti, smuldrede efter cykelstyrt

I herrernes race havde Andreas Borch på forhånd sat næsten op efter en top ti-placering, men det mål smuldrede totalt efter 50 km cykling. Her måtte han nemlig en tur ned og kysse asfalten, hvorefter han modvilligt måtte udgå.

Spørgsmålet er så nu, om han vælger at udnytte formen i Cozumel om kun en uge.

I herrefeltet tog Lionel Sanders i øvrigt sin forventede tredje Arizona-sejr. Det gjorde han foran Brent McMahon og Jeremy Jurkiewicz.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre, jeg har et ansvarsfuldt og tidskrævende lederjob i detailbranchen og så dyrker jeg triathlon i min fritid, sideløbende med at jeg forsøger at opdatere bare lidt her på siden.

2 KOMMENTARER

  1. Er IM stævnerne ikke non-draft? Du skriver de havde et godt samarbejde, så jeg kommer i tvivl, eler skiftes de bare til at ligge i front med 12 meter til den bagvedliggende?

    • Jo det er non-draft, men det har stadig sine fordele at “ligge på hjul”. Så de skiftes til at ligge forrest med 12 meter imellem 🙂

Leave a Reply