For kortdistanceentusiaster var dagen i dag en lykkens dag. Det var nemlig i dag VM-serien blev skudt i gang med et sprintdistancerace i Abu Dhabi. Og det var med det vel nok mest stjernebesatte felt i Abu Dhabi-racets historie. 

Og spændende gik det også hen og blev. Særligt på grund af de våde veje, der medførte flere styrt undervejs, både hos herrerne og kvinderne. Faktisk måtte en af storfavoritterne hos herrerne, Jonathan Brownlee, en tur i asfalten.

Og hos kvinderne måtte den forsvarende verdensmester og top-top-topfavorit Flora Duffy udgå med kædeproblemer.

Læg dertil at Abu Dhabi-ruten er af den mere tekniske slags, så var det altså to spændende race vi fik at se.

Schoeman fik revanche for sidste års dårlige sæson

Efter at have vundet OL-bronze i Rio og nappet sejren i VM-seriens Grand Final kun et par uger senere i 2016, fik Henri Schoeman en meget skuffende 2017-sæson. Tingene spillede bare ikke som de skulle.

Men det fik han så revanche for i dag. Simpelthen ved at nappe en smuk solosejr.

Den kom i hus efter stor angrebslyst, hvor Schoeman var den første til at forlade vandet efter de 750 m svømning. Det gjorde han med bl.a. forhåndsfavoritten Jonathan Brownlee, imens de to øvrige forhåndsfavoritter Richard Murray og Mario Mola, forlod det våde element mellem 20 og 30 sekunder senere.

En mindre udbrydergruppe blev dermed hurtigt dannet på cyklen, hvor samarbejdet egentligt gik rimeligt glat. Men så måtte Jonathan Brownlee en tur i asfalten, og så var det som om at der faldt lidt mere ro på den forreste gruppe.

Brownlee kom på cyklen igen, men bagved blev der stille og roligt kørt ind på de forreste. Og det udnyttede Schoeman til at sætte et angreb ind fra udbrydergruppen, med kun et par kilometer til T2.

Schoeman fik slået et lille hul der betød at han kunne tage hul på de afsluttende 5 km løb med et forspring på 5-6 sekunder til sine nærmeste forfølgere og knap et halvt minut til favoritter som Brownlee, Mola og Murray.

Og selvom Mola ret hurtigt fik fundet de hurtige løbeben frem, så nåede han aldrig højt nok op i fart til at fange en stålsat Schoeman. Henri Schoeman tog sig dermed en smuk solosejr foran Mario Mola og Vincent Luis. De var henholdsvis 6 og 22 sekunder efter Schoeman.

Man må dermed i sandhed sige, at Henri Schoeman har givet sig selv en ordentlig revanche for sidste års mislykkede sæson. At føre efter både svømningen og cyklingen og stadig være den første til at krydse målstregen, er kun sket én gang tidligere i VM-seriens historie.

Rachel Klamer tog sin første WTS-sejr uheldsplaget kvinderace

Hos kvinderne gik det også hen og blev et spændende race. Lidt for spændende, vil mange nok mene.

Storfavoritten og den forsvarende verdensmester Flora Duffy havde ellers allerede tidligt lavet en magtdemonstration, ved at forlade vandet som nummer to og derefter sætte et benhårdt angreb ind tidligt på cykelruten, hvor ingen kunne holde hjul.

Efter kun få kilometers cykling, lignede det derfor en gentagelse af så mange af VM-seriens afdelinger fra sidste år. Her lavede Duffy nemlig samme nummer med en senere sejr til følge.

Men sådan skulle det alligevel ikke gå. Efter sølle fem kilometers cykling fik Duffy kædeproblemer, og selvom hun ihærdigt forsøgte at få fixet kædeproblemet i siden af vejen, måtte hun til sidst opgive og trække cyklen ind mod skiftezonen til en DNF.

Dermed var kvinderacet endnu engang helt åbent. Og det udnyttede ni kvinder til at samle sig i en frontgruppe med blandt andre sidste års VM-bronzevinder Katie Zaferes og nordmanden der træner med Tri Team SDU, Lotte Miller.

Et styrt med Zaferes på de sidste fem kilometer, fik dog splittet frontgruppen op til kun seks kvinder. Til gengæld ankom de alle seks i samlet trop til T2, med Kirsten Kasper som første kvinde i skiftezonen.

Kasper var også kvinden der satte farten i frontgruppen på løberutens første del, og det sorterede hurtigt to af frontgruppens kvinder fra. Set med nordiske øjne, var den ene desværre norske Lotte Miller, der som sagt træner med Tri Team SDU til dagligt.

Lidt inde på løbet var det istedet britiske Jessica Learmonth der tog teten og forsøgte at presse de tre andre kvinder i frontgruppen. Og med lidt under to kilometer igen, på en lille bakke, bukkede Kirsten Kasper og Natalie Van Coevorden under for tempoet.

Learmonth og hollandske Rachel Klamer dannede dermed en frontduo med kun halvanden kilometer tilbage. Og så kom det afgørende angreb. Det kom fra Klamer, der med 900 meter tilbage, fik slået et lille hul til Learmonth.

Briten kunne derefter ikke stille noget som helst op, og så blev det til en hollandsk sejr ved Rachel Klamer. En sejr, der i øvrigt var Klamers allerførste sejr i VM-serien.

Jessica Learmonth lykkedes med at holde andenpladsen til målstregen, imens Natalie Van Coevorden nappede den sidste podieplads efter en uhyggeligt tæt sprint med Kirsten Kasper.

Norske Lotte Miller kæmpede til det sidste og sluttede som nummer ti.

Resultater World Triathlon Series Abu Dhabi 2018

Pro-herrer

1 Henri Schoeman, Sydafrika, 0:57:03
2 Mario Mola, Spanien, 0:57:09
3 Vincent Luis, Frankrig, 0:57:25
4 Léo Bergere, Frankrig, 0:57:34
5 Jacob Birtwistle, Australien, 0:57:40

Pro-kvinder

1 Rachel Klamer, Holland, 1:00:43
2 Jessica Learmonth, Storbritannien, 1:00:57
3 Natalie Van Coevorden, Australien, 1:01:00
4 Kirsten Kasper, USA, 1:01:00
5 Melanie Santos, Portugal, 1:01:24

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply