Nogen vil have det kort, andre vil have det langt. Og for nogle, er langt bare ikke nok. Om vi vil det eller ej, så bliver triathlon i folkemunde, mest kædet sammen med jernmands-distancen – men når nu man har lavet en Ironman eller to, hvad skal man så gøre næste gang?

Det er her, at mange begynder at kigge efter lidt mere ekstreme alternativer. Skulle du have interesse i dem, så har vi her samlet tre langdistance-races, som helt sikkert vil få selv den mest erfarne jernmand- eller kvinde, til at blive nervøse. Og det fede er, at de faktisk ligger i umiddelbar nærhed af Danmark.

1. Thor Beach Triathlon

Når nu vi er i Danmark, så kan vi ligeså godt starte ud, med det mest ekstreme stævne vi har på dansk grund; Thor Beach Triathlon.

Thor Beach Triathlon bliver kørt utroligt tæt på den originale jernmandsdistance, da den med 3800 meter svømning, 186 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb, kun er seks kilometer cykling længere. Men hvad er det ekstreme så? Det er de forhold der bliver kørt under.

Først og fremmest, tager Thor Beach Triathlon sit udgangspunkt i Vesterhavet med start i Thorsminde Havn. De 200 triatleter, som er det maksimalt tilladte, har her 2,5 time til at gennemføre de 3800 meter svømning i det åbne Vesterhav, og det er her, at de første alvorlige udfordringer kan møde deltagerne. Oftest er bølgerne nemlig ikke helt små, så særligt orienteringen kan blive lidt af en vanskelighed. Af sikkerhedsmæssige hensyn, er deltagerne forpligtet til, at svømme med en SafeSwimmer gennem hele svømmeruten – det siger lidt om de forhold, som kan opstå i farvandet ved Thorsminde.

Dernæst venter der 186 kilometer cykling i det barske vestjyske terræn. I sig selv byder cykelruten omkring Nissum Fjord, ikke på de store højdemæssige udfordringer, men vil til gengæld, højst sandsynligt, byde på masser af vestjysk hård vind. Og skulle det vise sig at der er kraftig blæst på dagen, så skal bølgerne i Vesterhavet og vinden på cykelruten, nok sørge for, at deltagerne er godt udmattede, når det afsluttende marathon venter.

Men på marathonet, er der altså ikke tid til ynk. Løberuten består af én lang omgang, hvor deltagerne tager afsted fra Thorsminde og løber 21,1 kilometer nordpå, for at vende om, og derefter løbe retur til Thorsminde. Easy-peacy, ikke? – Nej. For først og fremmest løbes der på sand hele vejen – og derudover, foregår seks af kilometrene, i de vestjyske klitter.

I år var Niels Brandt-Jørgensen den første til at krydse målstregen, og det var i en tid på 10:16:02. En tid, som står i skærende kontrast, til hans sluttid på 8:38:59 i Challenge Roth i 2015.

Skulle du have interesse i at læse mere om Thor Beach Triathlon, finder du stævnets hjemmeside her.

2. Swissman Xtreme Triathlon

Om Swissman Xtreme Triathlon kan kategoriseres som værende i umiddelbar nærhed af Danmark, kan selvfølgelig diskuteres. Men ikke desto mindre, fortjener det schweiziske alpe-race, at komme med på listen.

Også Swissman Xtreme Triathlon bliver kørt på den originale jernmands-distance, da den tager deltagerne igennem 3800 meter svømning i det sydlige Schweitz, 180 kilometer nordpå på cyklen over tre alpepas, for til sidst, at slutte af med 42,2 kilometer løb, nærmest direkte op i himlen.

Racet starter ellers roligt ud, med 3800 meter svømning i Isole Brissago-søen, som er omkranset af palmetræer. Det er altså ikke her, at deltagerne møder de store udfordringer.

Til gengæld starter dagens pinsler for alvor med cykelruten. Som en start, virker cykelruten som et venligt bekendtskab, men det er efter 49 kilometer, at ruten for alvor begynder at vise sit ondskabsfulde ansigt. Her starter nemlig opstigningen til dagens første stigning, Gotthardpass i 2091 meters højde. Herefter venter en seksten kilometer nedkørsel, før det er tid til dagens anden stigning, Furkapass i 2436 meters højde, inden dagens sidste stigning op til Grimselpass i 2164 meters højde, venter.

Efter Grimselpass, venter en lang nedkørsel – kun afbrudt af en mindre stigning undervejs – ned til T2, som er beliggende i byen Brienz i det centrale Schweitz. Og så er der dermed kun et marathon tilbage – bare ikke et nemt et af slagsen. For selvom den starter relativt fladt ud, så tager den cirka halvvejs, virkeligt fat på opstigningen til målbjerget Kleine Scheidegg i 2061 meters højde.

Undervejs på ruten, rejser deltagerne fra det varme klima i syd, til det mere kolde, rå og benhårde terræn i de høje alper. Det gør racet virkeligt unikt, men der er heller ingen tvivl om, at man virkeligt skal være godt forberedt, hvis man ønsker at gennemføre den store udfordring i Schweitz.

Lyder Swissman Xtreme Triathlon spændende? Så kan du læse mere om det her.

3. Isklar Norseman Xtreme Triathlon

Sidste ekstrem-stævne på listen, er efterhånden ved at være yderst velkendt. Det er nemlig det norske Isklar Norseman Xtreme Triathlon, som starter fra en færge i den kølige Hardangerfjord og slutter – hvis man da når så langt – på Gaustatoppen i 1883 meters højde.

Noget af det mest ikoniske ved Norseman, er svømmestarten fra en færge, cirka 3800 meter ude i Eidfjord. Her hopper deltagerne i vandet, som oftest er tempereret omkring 13-15 grader, hvorefter de påbegynder turen ind mod T1.

Herfra venter der en cykelrute, som tager atleterne fra Eidfjord, igennem barsk – men smukt – og kuperet terræn, og hen til Austbygde hvor T2 venter. Undervejs venter fem bjergpas, hvor alle fem, er mere end tusind meter høje. Oftest er det relativt køligt på cykelruten, og derfor bruges der som regel en del tid i T1, for at deltagerne får tøj nok på, til ikke at blive underafkølet undervejs.

Langt de fleste af deltagerne, vil efter både svømningen og cyklingen, i T2 overveje, om de stadig har lyst til at fortsætte mod mål. Og overvejelserne er da også ganske naturlige – foran dem, venter nemlig et marathon med mål på Gaustatoppen i 1883 meters højde. Det er dog ikke alle som får æren af at nå helt derop, da det kun er de første 160 deltagere ved 32,5 kilometermærket, som får lov at fortsætte sin færd mod den berygtede bjergtop. De øvrige deltagere, skal i stedet løbe op mod et skisportssted, hvor de finder deres målstreg.

Skulle man være blandt de første 160 deltagere ved 32,5 kilometermærket, er særligt de sidste 4,5 kilometer særligt voldsomme, da det mere minder om klatring, end reelt løb. Det er dog ikke kun de sidste kilometer som er voldsomme, da løberuten generelt stiger jævnt til vejrs fra kilometer 25.

Isklar Norseman Xtreme Triathlon er regnet som verdens hårdeste race på jernmands-distancen, og det understreges tydeligt, med de mere end 5000 højdemeter som venter undervejs.

Skulle du være interesseret i at læse mere om Norseman Xtreme Triathlon, finder du deres hjemmeside her.

Vil du finde flere ekstrem-stævner?

De tre stævner, som vi har været omkring her i artiklen, er ikke de eneste ekstreme triathlon stævner i kalenderen. Der findes massevis af flere af den slags, og skulle du have interesse i at se en komplet liste over dem, kan de findes her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply