Danske Esben Hovgaard var i dag til start i det amerikanske Ironman Chattanooga 2016. Racet var præget af skyhøje varmegrader, men alligevel formår Hovgaard at slutte på en stærk sjetteplads. Belgiske Marino Vanhoenacker sejrede på overbevisende vis.

Esben Hovgaards sjetteplads i Chattanooga, fuldendte en god dansk weekend, med flere topresultater i store internationale triathlon stævner. Blandt andet blev Maja Stage Nielsen to’er i sin første ironman på Mallorca og Thomas Strange blev sekser i Ironman 70.3 Lanzarote. Sidst, men ikke mindst, stod Helle Frederiksen for weekendens bedste danske resultat, da hun vandt kvindernes race i Ironman 70.3 Augusta.

Her har du Pastaparty.dks racereferat fra Ironman Chattanooga 2016.

Racereferat af de professionelle herrers race

Startlisten i årets Ironman Chattanooga, var fyldt med store kendte navne, fra den professionelle triathlon scene. Den mest kendte af de professionelle herrer, var dog Kona-veteranen Marino Vanhoenacker, som før starten var blandt de største favoritter til sejren.

Det var da også Vanhoenacker som, efter 3800 meters svømning, 180 kilometers cykling og 42,2 kilomets løb, i op til 35 graders varme, løb over målstregen som dagens sejrsherre. Danske Esben Hovgaard kæmpede flot igennem hele racet og nægtede at give op – og det betalte sig i sidste ende.

Svømningen præget af amerikansk parløb

Det var med 25 professionelle mænd på startstregen, at Ironman Chattanooga 2016, i går blev skudt i gang klokken 13.30 dansk tid. Til start var et par af verdens – i triathlon-øjemed – hurtigste svømmere, og det kunne ses allerede tidligt på svømningen.

Amerikansk duo i front

Amerikanske Brandon Barret lagde sig hurtigt alene i front sammen med landsmanden Eric Limkemann. De to amerikanere, svømmer nærmest parløb, gennem alle svømningens 3800 meter.

Første mand oppe af vandet blev Barret, som tilbagelægger svømmeruten, i svimlende hurtige 41:20. Fem sekunder senere, træder Barrets følgesvend, Limkemann, ind i T1.

Og så skal der ellers gå noget tid, før næste mand træder op på land. Faktisk hele tre minutter.

Stor forfølgergruppe et godt stykke efter

Det bliver Matt Hanson (USA), som er første mand i en stor forfølgergruppe, på 12 atleter. I den store forfølgergruppe, sidder blandt andre Marino Vanhoenacker og danske Esben Hovgaard. Vanhoenacker løber ind i T1 som femte mand og Hovgaard er, med svømmetiden 45:15, dagens tiende mand til at forlade vandet.

Der er dermed lagt op til et amerikansk samarbejde i front på cyklingen.

Duoen bliver til en trio med ombytning af navne på cyklingen

Men der bliver aldrig noget samarbejde i mellem de to førende amerikanere. Dagens næsthurtigste svømmer, Eric Limkemann, tage initiativet tidligt på cykelruten og får hurtigt skabt sig et hul til Barret Brandon.

Men selvom Limkemann træder godt i pedalerne allerforrest, så er der altså et par stykker bagved, som lige er den smule hurtigere på deres cykler. Og det er Brandon den første atlet til at mærke. Han har nemlig ikke kørt mange kilometer førend at de forreste af forfølgerne har lukket hullet op til ham.

Kontakt til fronten

Halvvejs på dagens 180 kilometers cykling, har Marino Vanhoenacker, som den første, fået lukket hullet op til den førende Limkemann. Ved mellemtiden efter 93 kilometer, er der kun tre sekunder som adskiller de to i front med Limkemann som første mand.

Men kun femten sekunder efter de to førende, er amerikanske Matt Russell på jagt efter Vanhoenacker og Limkemann.

Og han kører stærkt for at nå derop. Faktisk så stærkt at der halvvejs er to minutter ned til Brandon på fjerdepladsen og 5:32 ned til amerikanske Justin Daerr som besidder femtepladsen. Esben Hovgaard sidder her flot i samme firemandsgruppe som Daerr.

Vanhoenacker får slået det afgørende hul

Med 50 kilometer tilbage af dagens cykling, har Vanhoenacker slået et godt hul ned til Limkemann og Russel som nu arbejder tæt sammen. Vanhoenacker har her et forspring på præcis 50 sekunder til de to forfølgere.

Og det forspring bliver han bare ved med at udbygge på dagens sidste kilometre. Det er dermed også Marino Vanhoenacker som stiller cyklen i T2 som første mand. Her har han et hul på 3:35 ned til Matt Russel som samtidigt har sat Eric Limkemann med godt 50 sekunder.

Sådan ser top tre dermed ud i T2. Esben Hovgaard kæmper sig rigtigt fornuftigt igennem cyklingen og ankommer til skiftezonen som syvende mand med et hul på 11:53 op til Vanhoenacker og kun ét sekund op til canadiske Jeff Symonds på sjettepladsen.

En belgier der udbygger føringen og en dansker som lider i varmen på løbet

Vi har set det så mange gange før. Marino Vanhoenacker er første mand til at forlade T2 i løbeskoene. Intet har rigtigt ændret sig i skiftet, det er fortsat belgieren i front, Russel som nummer to og Limkemann som nummer tre.

Esben Hovgaard holder sig ved udgangen af T2 fortsat til sine følgesvende og det ser dermed positivt ud for et godt dansk resultat i Ironman Chattanooga 2016.

Begyndelsen på store tidsforskelle i front

Men sejren ser for længst ud til at være smuttet. Ved mellemtiden efter 10,3 kilometers løb, har Vanhoenacker udbygget sit forspring voldsomt. Han har her et forspring på 6:04 til Matt Russell som fortsat er nærmeste forfølger. Eric Limkemann er også fortsat tredje mand, men også han har tabt til tid Russell. Ved mellemtiden er der nemlig 2:36 imellem de to amerikanere.

Ved samme mellemtid, begynder det dog så småt at se sort ud for Hovgaard. Danskeren er fortsat på syvendepladsen, men han har tabt en del tid til de nærmeste atleter. Hovgaard har her 2:47 op til nærmeste konkurrent, Jeff Symonds, på sjettepladsen.

Halvvejs på dagens afsluttende halvmarathon, begynder der dog at ske ting og sager. Limkemann, som indtil nu ellers har været i top tre hele dagen, ser ud til at være voldsomt ramt af varmen. I stedet har Jeff Symonds, med et godt og konservativt løb, indtaget tredjepladsen. Limkemann er her faldet helt ned på sjettepladsen, med Hovgaard som nærmeste forfølger, 3:39 efter amerikaneren.

Marino Vanhoenacker løber sejren sikkert hjem

I front fortsætter Marino Vanhoenacker med at udbygge sin føring. Efter 30 kilometers løb, har han et forspring på 9:31 til Jeff Symonds som nu indtager andenpladsen. Det ser dermed mere end umuligt ud, for nogen andre end Vanhoenacker, at skulle løbe med dagens sejr.

Og det bliver da også belgiske Marino Vanhoenacker, som sikkert vinder Ironman Chattanooga 2016, efter en solid cykelpræstation og et endnu mere solidt afsluttende marathon.

Kamp om de sidste podiepladser

På de sidste ti kilometer, foregår der en god kamp om, hvem som skal besætte hvilken plads, på de to øvrige podiepladser. Matt Hansen var lige kort oppe og snuse til tredjepladsen, men det var en kort fornøjelse for amerikaneren, som i stedet måtte aflevere den sidste podieplads, til Matt Russell. Dagens andenplads gik til Jeff Symonds, som virkeligt har haft et fornuftigt og kontrolleret løb.

Esben Hovgaard indhenter, omkring kilometer 30, den nedsmeltede Eric Limkemann. Det betyder at Hovgaard løber i mål på dagens sjetteplads i en sluttid på 8:44:55. Det er under normale omstændigheder ikke en hurtig tid for Hovgaard, men taget i betragtning af dagens skyhøje varme og at heller ikke Vanhoenacker præsterede at leve op til sine sædvanlige sluttider, så er dagens resultat også mere end godkendt for Esben Hovgaard.

Esben Hovgaard: Never give up

Esben Hovgaard er da også mere end tilfreds med dagens sjetteplads. Han udtaler selv på sin Instagram-profil, at dagens resultat var det maksimale han kunne presse ud af dagen på grund af dagens høje temperaturer.

“Jeg var med helt fremme indtil løbedelen, men varmen på over 35 grader, gjorde det onde ved det meste af feltet, mig inklusiv. Så jeg indså ret hurtigt, at det ville blive et elefantvæddeløb. Jeg valgte derfor at slukke min gps og kun fokusere på at holde kropstemperaturen nede. Det giver pote omkring kilometer 30 da jeg passerer et af ofrene for varmen, og holder akkurat min sjetteplads,” skriver Hovgaard på Instagram.

Esben Hovgaard ved da også godt selv hvorfor han kan gå derfra med dagens flotte sjetteplads. For selvom det var varmt og smertefuldt, så må man aldrig give op. Og det gjorde han heller ikke.

“Det var uden sammenligning det varmeste og mest smertefulde race jeg nogensinde har prøvet, så jeg er mere end lykkelig for at jeg hang fast og ikke gav op, selvom jeg flere gange troede jeg ville koge helt over og ende i et drop i vejkanten. Jeg fatter simpelthen ikke hvordan jeg gjorde det! Hårdt tilkæmpede point og lidt præmiepenge bliver det til. Never, EVER give up!!!”

Resultater Ironman Chattanooga 2016

Det var kun hos herrerne at der i dag var et professionelt felt til start. Det hænger højst sandsynligt sammen med at kvinderne samtidigt kørte Ironman 70.3 Augusta. Herrernes resultat kender vi allerede, men lad os lige for god ordens skyld få dem skrevet ned her.

Danmark havde, udover Esben Hovgaard, også professionelle Henrik Hyldelund og age group’er Michael Knudsen på deltagerlisten. Ingen af dem er dog mødt op til Ironman Chattanooga 2016.

Herrernes podie i Ironman Chattanooga 2016

1 Marino Vanhoenacker, Belgien, 8:12:22
2 Jeff Symonds, Canada, 9:19:29
3 Matt Russell, USA, 8:24:53

6 Esben Hovgaard, Danmark, 8:44:55

Kvindernes podie i Ironman Chattanooga 2016

Som sagt, så var der ingen professionelle kvinder til start i Ironman Chattanooga 2016. Du får dog alligevel lige en oversigt over racets tre hurtigste kvinder.

1 Richele Frank, Canada, 10:23:43
2 Brigitte Paulick, Tyskland, 10:26:53
3 Lori Sherlock, USA, 10:31:02

Du kan se alle resultater fra Chattanooga på Ironmans hjemmeside her.

 

 

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply