Når der ikke er et pro-herre felt til start, men kun et pro-kvinde felt, bør de tre hurtigste herre-age groupere så være berrettiget til champagnepodie og præmiepenge, eller bør det i dette tilfælde kun være forbeholdt pro-kvinderne?

Det spørgsmål er på det seneste blevet flittigt diskuteret i tri-kredse, efter der for to uger siden blev kørt KMD IRONMAN Copenhagen med kun et kvindefelt repræsenteret i pro-rækkerne.

Der blev dog naturligvis samtidigt kørt race blandt age grouperne, hvor en lang række af de hurtigste age group-herrer var hurtigere end de hurtigste pro-kvinder. Debatten går så på, om de tre hurtigste herrer overall burde have deres eget champagnepodie og eventuelt også blive overrakt præmiepenge på lige fod med pro-kvinderne, simpelthen for at hylde deres præstationer.

IRONMAN: Champagnepodie er forbeholdt pro’erne

For i København var der nemlig ingen champagnepodie og præmiepenge til de hurtigste herrer på tværs af alle aldersklasser. Men det er der altså en ganske god grund til, fortæller direktøren i IRONMAN Danmark, Thomas Veje Olsen.

– Jeg kan selvfølgelig godt forstå tankegangen, men det er bare ikke sådan, noget sted i triathlon, at forholdende ved at være age group eller amatør kontra at være professionel, er skåret. Om det er i ITU-regi, om det er i IRONMAN-regi eller om det er i Challenge-regi, der deltager man og konkurrerer i særlige grupperinger, fortæller Thomas Veje Olsen i en telefonsamtale med Pastaparty.dk.

– Det vil sige, at er man professionel, så stiller man op og kan vinde præmiepenge og har committed sig til at køre en speciel løbsserie, hvor man betaler for at være professionel ved det nationale forbund hvis de har dét ved dem, og så kan man så være en del af IRONMANs pro-membership også, hvor der jo selvfølgelig følger nogle forpligtelser med. Blandt andet omkring anti-doping og hvor mange af IRONMAN løb man skal køre for at kvalificere sig til Hawaii. Og så er der selvfølgelig også en anden startprocedure, hvor de starter i et samlet felt i stedet for den bølgestart, der kører for age grouperne.

– Når man er med i den kategori, så kører man også med om præmiepenge og om at være den overordnede vinder af stævnerne.

Age groupere bliver fejret på lige fod med andre age groupere

Hos IRONMAN Danmark er debatten dermed ganske forståelig, men set i forhold til de gældende internationale regler, vil et sådan age group-podie ikke komme på tale. For at sige det simpelt, skal professionelle fortsætte med at have vilkår som professionelle og age groupere fortsætte med at have vilkår som amatører.

Og så er der jo også lige den store forskel på pro og age group; med en topplacering som age grouper, sikrer man sig en af de eftertragtede pladser til Hawaii, imens de hos pro’erne skal samle point sammen gennem en hel sæson.

– Når vi har delt det op på den her måde, med at vi i Danmark i år har pro-pigerne og de i Kalmar har pro-herrerne, så udligner de hinanden og så er der i princippet et podie åbent for herrerne. Men det gør vi ikke, for den præmieceremoni der bliver efterspurgt, den har aldrig nogensinde eksisteret i triathlon. Man har aldrig hyldet top tre af de hurtigste. Man har hyldet top tre blandt de professionelle, der typisk også er de hurtigste. Men det er de så ikke i det her tilfælde, forklarer Thomas Veje Olsen stålfast.

– Det har ganske enkelt ingen sportslig relevans at hive top tre i herrerne op på podiet, for det har ikke nogen sportslig betydning. De kører som age groupere og de bliver fejret dagen efter sammen med alle andre, og der bliver de også kvalificeret direkte til Hawaii.

– Så det er for at være stringent overfor regelsættet omkring de inddelinger der er overfor deltagerne, at det selvfølgelig er pro-pigerne der skal op og have champagnen, og det er selvfølgelig også pro-pigerne der kører om præmiepengene fordi de kører i den liga hvor præmiepengene hentes. Og så er der så de her ekstremt seje age group-herrer, der faktisk kører rigtigt rigtigt hurtigt, og der kan man sige, at hvis det er at man vil op og stå øverst på podiet, så skal de op og være professionel, for det er der man gør sådan noget. Det er en del af motivationen for at rykke op fra at være amatøratlet til at være pro-atlet.

Nuværende podiefordeling bliver ikke ændret

Går man med forhåbninger om at der til næste år vil blive lavet en ændring, kan man dermed allerede nu forberede sig på at blive skuffet. At indføre et overall podie for age grouperne, har ganske enkelt ikke nogen sportslig relevans, fortæller Thomas Veje Olsen.

– Jamen hovedbudskabet er, at den segmentering hvor man sidder og kigger på at bringe de overordnet allerhurtigste tider i feltet op på podiet, den eksisterer ikke og den har aldrig eksisteret i triathlon. Det eksisterer heller ikke i Dansk Triatlon Forbund. Der stiller man op som amatør eller op i elitefeltet, og man blander ikke de to ting, forklarer Thomas Veje Olsen.

Så det er ikke noget der kommer til næste år, at de hurtigste piger – når nu der ikke kommer et pro-kvinde felt til start – får champagnepodie og de ting?

– Nej det gør det ikke, for det har ikke nogen sportslig relevans. Altså, der (til næste år, red.) eksisterer den kategori ikke og derfor skal man heller ikke hylde dem. Det gør man heller ikke nogen andre steder i verden. Det gjorde man heller ikke sidste år, der var det kun herrerne der kom op på podiet, fortæller Thomas Veje Olsen og forklarer samtidigt også, at der faktisk er gjort noget ekstraordinært for de hurtigste age groupere i København;

– Der hvor vi slår en lille krølle på regelsættet, og det kan de tre hurtigste herrer få lov at nyde for sjov, det er at de får målbanneret og prøver at få lov til at løbe i mål med det – og det er da en lille smag af hvad det vil sige at være professionel atlet og at være i den kategori. Ellers har det ikke nogen relevans, de konkurrere bare som almindelige age group-atleter.

– Så, kort sagt, det helt overordnede svar på det her, er at den måde som vi håndterer inddelingen i age groups og pro-atleter, det er i fuld konsistens med det man gør i ITU, ETU, IRONMAN globalt og i Dansk Triatlon Forbund. Det er sådan kagen skæres for atleter i triathlon, og i dansk forbundsregi, der kalder man det elite og amatører og i IRONMAN der kalder man det pro-atleter og age groupere, som man også gør det i ITU-regi. Og sådan har det altid været og det kommer vi ikke til at lave om på.

Men Thomas, kan du i én eller anden grad ikke også godt forstå age groupernes lyst til også at få champagnepodie?

– Jeg har fuld forståelse for lysten til at komme op og stå på podiet, og det kunne sikkert være skide skægt, men vi skal holde os indenfor de sportslige retningslinjer, for at tingene også har sportslig relevans. Så hvis man har den drøm, så må man spise noget mere havregryn og komme op og køre mod pro-atleterne, slutter Thomas Veje Olsen med et smil.

Og så her til sidst, vil jeg gerne som ejer af Pastaparty.dk og ansvarlig for det redaktionelle indhold her på siden – ligesom jeg flittigt gerne debatterer synspunkter i denne dejlige sport – henstille til at man holder et ordentligt sprogbrug og taler pænt om – og til – hinanden når vi debatterer.

En kommentar som nedenstående hører ikke til nogen steder!

Husk at holde en ordentlig tone når du debatterer!
En kommentar rettet direkte til mig under en debat i Facebook-gruppen Alle os der dyrker triathlon – dette hører ikke hjemme nogen som helst steder!
DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre, jeg har et ansvarsfuldt og tidskrævende lederjob i detailbranchen og så dyrker jeg triathlon i min fritid, sideløbende med at jeg forsøger at opdatere bare lidt her på siden.

Leave a Reply