Tilbage i starten af oktober, svømmede, cyklede og løb Haderslev Tri-2000 triatleten, Jesper Staulund, sig til et kona-slot, ved at vinde sin age group i Ironman Barcelona. Men hvad har egentligt lagt til grund fra kvalifikationen, hvad er Jespers egen reaktion på det og hvordan ser næste sæson ud?

Det får vi svaret på i dette interview med Jesper selv.

Kona-kvalifikation var i tankerne

Før starten på Ironman Barcelona den 2. oktober, havde Jesper Staulund og hans træner en idé om, at en podieplads ville være en mulighed. Der kan jo være langt fra idéer til det endelige resultat, men heldigvis holdte idéerne vand og Jesper kom derfra med en overbevisende sejr i age group 18-24 og et Kona-slot. Et slot, som Jesper havde haft i tankerne, gennem det meste af sæsonen.

– “Min træner havde nævnt i løbet af sæsonen, at det kunne blive muligt. Om det så var en motivationsfaktor, eller om han virkeligt mente det, det ved jeg ikke. Vi havde dog, med lidt mere realisme i sindet, sat et mål om en podieplads. Men Kona var da altid i tankerne, det må jeg da være ærlig at sige,” fortæller Jesper Staulund om tankerne om sine egne muligheder i Barcelona.

Vidste intet om sejren før han mødte familien

På trods af en suveræn sejr, med en sejrsmargin på mere end et kvarter til nummer to, kunne racet i Barcelona, sagtens have været bedre. Han måtte nemlig døje med nogle store maveproblemer undervejs.

Men taget i betragtning af, at Ironman Barcelona faktisk var Jespers første hele ironman-distance, så er sejren da også mere end bare godkendt. Og med en sikret billet til Kona som resultat, beskriver han selv resultatet som surrealistisk, selvom han faktisk ikke vidste at han havde vundet, da han krydsede målstregen.

– “Det var meget surrealistisk. Det eneste jeg vidste under løbet var, at da jeg kom fra cyklen, var jeg nummer fem. Her troede jeg på at jeg kunne nå det, men da løbepræstationen så slet ikke levede op til mine forventninger, på grund af store maveproblemer, havde jeg ingen ide om min placering da jeg kom i mål. Derfor gik jeg i første omgang rundt alene i finish-teltet og var lidt frustreret over, at min nutrition-plan ikke havde fungeret. Så jeg var i mindre godt humør, da jeg gik ud for at møde min mor, søster og kæreste,” forklarer Jesper om tankerne undervejs og fortsætter;

– “Mit humør ændrede sig dog drastisk, da de kunne fortælle mig, at jeg var nummer ét. Jeg troede ikke helt på dem og tog turen ind i teltet igen, for at få det bekræftet. Da bekræftelsen så kom, blev jeg fyldt med stolthed og glæde. Og så var der jo ingen tvivl om at jeg tog imod pladsen i Kona.”

Fokus på energiindtaget i fremtiden og en irritation over drafting

Årsagen til Jespers maveproblemer, skal i følge ham selv, findes i at hans plan for hans energiindtag, tilsyneladende ikke har været helt optimal. Han sætter dog pris på sin egen svømme- og cykelpræstation og vil nu fremover arbejde med sit energiindtag.

– “Der vil altid være irriterende småfejl, når det er den første Ironman. Alt i alt gik svøm og cykling fint, men én ting er sikkert og det er at jeg skal have kigget mere på nutrition fremover,” forklarer han om hvordan han ser tilbage på hver af de tre discipliner.

Til gengæld har Jesper Staulund ikke meget tilovers for ét af sportens største debatemner; drafting. Et problem som han selv var vidne til i Barcelona.

– “Der var én anden ting på cyklen, der irriterede mig voldsomt. Og det var drafting. Desværre formåede de ikke, at forbedre deres rygte fra de andre år. Det ødelægger ens rytme, når man ikke kan få lov til at holde sit eget tempo, på grund af diverse drafting-lokomotiver. Det vil i hvert fald også være med i min vurdering af, hvilke stævner jeg skal køre næste år.”

Skadesproblemer fylder en del i tankerne

Træningen op til sejren i Barcelona, har for Jesper ikke altid været en dans på roser. Han er dog overrasket, hvor meget kroppen egentligt er i stand til. Også selvom han løb ind i nogle skadesproblemer, på et kritisk tidspunkt, kun lidt over en måned før raceday.

– “Når det er den første hele Ironman, så bryder man grænse på grænse, over en længere periode. Og det kan være hårdt for kroppen. Det er dog vildt motiverende at se hvad kroppen kan holde til og hvor godt den tilpasser sig. Desværre skal man også passe på med ikke at presse den for meget. Jeg løb da også ind i skadesproblemer, lidt over en måned før løbet,” fortæller han og fortsætter;

– “Heldigvis fik vi reageret hurtigt og tilpasset programmet, så jeg hurtigt kom over det og kunne træne igen. Det gjorde dog, at jeg fik en lidt stejlere nedtrapning til stævnet, som måske også har været med til, at jeg på nuværende tidspunkt har skadesproblemer. Jeg formoder, at det er en muskelvedhæftning fra den inderste lårmuskel, der er overbelastet.”

Heldigvis betyder skadesproblemerne ikke, at Jesper nu må undvære træningen helt. Svømningen fejler ikke noget og cyklingen kan til en vis grad også gennemføres. Men tankerne om risikoen for at forværre skaden, fylder en del under træningen.

– “Løb er udelukket. Jeg kan godt cykle, men det er hele tiden med skaden i tankerne, så jeg ikke forværre noget. Og det er ikke særlig motiverende. Jeg er mere typen, der giver fuld skrald eller ingenting.”

Challenge Herning er på kalenderen i den kommende sæson

Optakten til Ironman Barcelona, har dog ikke været helt uden stævner for Jesper. Han kørte i Haderslev i slutningen af maj og i Fredericia i starten af august. Og så løb han også lige en marathon i Hamborg. Men til den kommende sæson, kommer han højst sandsynligt til at køre væsentligt flere stævner.

– “Jeg kørte kvart i Haderslev og halv i Fredericia, samt marathon i Hamborg (i denne sæson, red.). Jeg har planer om at løbe i Hamborg og i Haderslev igen. Derudover bliver det i hvert fald til Challenge Herning og så måske Silkeborg Triathlon, men der er ikke så meget der er fastlagt endnu. Ikke udover at jeg ved, at jeg skal køre en del halve og ingen hel. Udover Kona selvfølgelig,” fortæller han om stævnerne i 2016 og planerne for den kommende sæson.

– “Jeg blev nummer to i Hamborg i min aldersgruppe i tiden 02:59 og nummer fem i Fredericia, trods maveproblemer. Så ikke det helt store, men det er også derfor, at jeg i den her sæson, trods alt, også gerne vil præstere bedre på den halve distance.”

Har dyrket triathlon i to år

Selvom Jesper Staulund havde sin debut på ironman-distancen i Barcelona i starten af oktober, så er han ikke helt urutineret indenfor triathlon. Triathlon-eventyret startede nemlig for godt og vel to år siden, da han manglede noget at give sig til, efter at have dyrket fodbold på højt plan, igennem flere år.

– “Jeg mener det er lidt over to år siden (at han startede med triathlon, red.). Før det, havde jeg dyrket fodbold på eliteplan. Men da jeg så stoppede med fodbold, havde jeg et kæmpe tomrum at fylde ud og det var ikke bare nok med fitness. Jeg skulle have en ordentlig udfordring. Det skulle ikke være noget, man bare lige sådan gjorde. Så det blev triathlon. Det er helt latterligt at tænke på, at jeg havde mit debutstævne til ironman 70.3 Aarhus i september 2015,” forklarer Jesper om valget på triathlon.

Jesper Staulund glæder sig til Hawaii

For mange Kona-debutanter, kan det på forhånd være svært, at gøre sig de store forestillinger om det første race på Hawaii. Jesper har fuldt ud respekt for, at han endnu ikke har prøvet at konkurrere under så hårde forhold, som det er tilfældet i Kona. Men samtidigt udviser han også optimisme i henhold til varmen. Og så glæder han sig meget til den store dag i oktober.

 

– “Jeg glæder mig helt vildt, specielt fordi jeg ikke normalt har det dårligt med at præstere under varmere forhold. Jeg er opmærksom på, at jeg ikke har prøvet noget i forhold til det der kommer til at møde mig. Heldigvis går det fremad med svømningen, så det at vi skal svømme uden våddragt, skræmmer mig ikke så meget,” forklarer Jesper optimistisk.

Og flasker sæsonen sig som planlagt, så ved Jesper også godt hvad han tager til Hawaii for.

– “Alt i alt, hvis min sæson går godt, så vil jeg godt ligge lidt pres på mig selv og sige, at jeg skal lave et stort resultat i Kona,” slutter Jesper Staulund.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply