Når man tilmelder sig tri stævner kan man ofte vælge at køre i sin aldersgruppe eller køre i elitefeltet eller pro som det nogen gange hedder. Man skal ikke kvalificere sig til eliten / profeltet – man kan bare tilmelde sig. Nogle atleter vælger at stille op i elitefeltet og tager de tæsk det giver mens de fleste af os vælger den trygge løsning og stiller op i vores respektive aldersgrupper – ofte med en facebookvenlige AG-placering som resultat.

Man kunne måske tro at det er de professionelle triatleter der tilmelder sig i pro kategorien, men det er ikke altid tilfældet. Esben Hovgaard har så vidt jeg ved et fuldtidsjob han passer og træner i sin fritid. Alligevel stiller han altid til start i profeltet og leverer i øvrigt hvert år gode resultater. Omvendt er der også atleter der lever som professionelle, har niveauet til at køre i elitefeltet, markedsfører sig som pro atleter på pro hold men alligevel kører som AG’er.  

Og hvad er så problemet med det? Jo – når nu vi har besluttet os for at konkurrere for at se hvem der er bedst giver det ikke mening bagefter og inddele efter niveau og sige til de der er rigtigt gode: ”I er lidt for gode – I får jeres egen kategori så vi andre der ikke er ligeså gode også kan få en god placering”. Det er jo ikke meningsfuldt. Så hellere lade være med at konkurrere og køre stævnerne uden at tage tid.

Denne kommentar er ikke en kritik af de bedste AG’ere. Det er helt op til hver enkelt atlet at afgøre om man hører til i elitefeltet eller AG-feltet. Kan man få flere sponsorkroner eller FB-likes i AG-kategorien så giver det da god mening at køre som AG’er. Problemet ville i øvrigt heller ikke blive løst selv om de 15-20 bedste AG’ere skiftede til elitefeltet. Så ville der bare være en anden gruppe atleter der lå på grænsen mellem AG og elite.

Min foretrukne løsning ville være at alle mellem 25 år og 50 år kører i en og samme aldersgruppe og at man ikke skelner mellem AG og elite men måske bare kalder gruppen for senior. Jeg er med på at jeg nok ikke kan samle meget opbakning til den løsning. En anden måske mere spiselig løsning kunne være at holde fast i aldersgrupperne som de er i dag og droppe elitegruppen helt og så kåre en samlet vinder / et samlet podie på tværs af alle aldersgrupper. Hvis der er penge til de 8 bedste kan pengene jo bare gå til de første 8 hurtigste på tværs af aldersgrupper.

Jeg forstår godt til draft-ræs at der må være en elitegruppe så vi ikke får en styrt, men f.eks. til denne weekends DM var der vel ikke noget i vejen for at afvikle stævnet i de kendte aldersgrupper og så kåre de tre første over stregen som det samlede podie uafhængigt af hvilken aldersgruppe de er i. Så er du 57 år gammel og krydser stregen som nr. 2 – så kan du få sølv til DM overall (og vinde din aldersgruppe). På den måde kom vi ud over denne kunstige opdeling mellem de gode og de mindre gode og alle konkurrerede på lige vilkår. Det bliver altså ikke hvilken kategori du tilmelder dig i der bliver afgørende for om du kan få en god placering men hvor hurtigt du kan komme i mål.

Er der ikke nogen der kan forklare mig hvorfor det ikke  er en bedre løsning? 

DEL
Jesper Von Seelen er træner i Frederica Tri Team, træner og ejer af Trioptima og er en yderst erfaren herre i dansk triathlon, hvor han har været med fra start - blandt andet med en far, som var med til at arrangere de første stævner i Danmark.

2 KOMMENTARER

  1. Jeg synes at du for alvor glemmer nogle af de ekstra regler der er for pro feltet vedrørende doping kontroller.
    Når man for en pro licens betaler man nogle penge til anti doping myndighederne for at dække (nogle) af deres udgifter samtidig med at du acceptere at de må komme og teste dog hvor og når som helst.
    Så hvis der er et samlet felt vil anti doping indsatsen være ringere for hver enkel atlet. Med de ærgerlige historier tri sporten har haft er det vidst ikke en vej vi skal gå
    God weekend

  2. Det er et godt argument. Med de historier der har været både i udlandet og herhjemme med doping i blandt motionister kunne man også vende den om og se fordelen ved at flere AG’ere ville blive testet. Pengene kan jo løses ved at fordele udgiften på de mange tusind AG’ere i stedet for de meget få pro’er.

Leave a Reply