Det var med 44 professionelle kvinder, at årets Ironman Hawaii blev skudt i gang i går aftes klokken 18.30. Tre danske kvinder var med i det professionelle kvindefelt og det var sidste års fjerdeplads, Michelle Vesterby, sidste års ottendeplads, Camilla Pedersen og Kona-debutanten Tine Holst.

To danske kvinder med i front på svømningen

I modsætning til i herrernes race, havde ingen af kvinderne topprioritet på, at starte længst til venstre. Faktisk var størstedelen af kvinderne samlet inde omkring molen i Kailua-Kona.

Klokken 18.35 dansk tid, lød startskuddet til de professionelle kvinders race. Hurtigt fik Jodie Swallow bragt sig i front og det var faktisk også hende som bestemte farten gennem hele svømningen.

Jodie Swallow splitter damefeltet ad

Og Swallows fart var ikke helt for børn. Der var ikke svømmet meget mere end 500 meter før, at kvindernes felt var delt op i fire grupper. Forreste gruppe bestod af tolv kvinder, heriblandt var både Michelle Vesterby og Camilla Pedersen at finde. Derudover var forhåndsfavoritten Daniella Ryf også en del af frontgruppen. Til gengæld var den anden forhåndsfavorit, Mirinda Carfrae, som forventet ikke med i frontgruppen. Hun var til gengæld en del af den første forfølgergruppe.

Hurtig svømning giver Mirinda Carfrae et tidstab på fire minutter

På vej mod T1, overtager Meredith Kessler føringen efter en svømning, som endte med, at være hele fire minutter hurtigere end sidste års svømning. Kessler er således den første kvinde til at få fast grund under fødderne, tæt forfulgt af Jodie Swallow og Leanda Cave. Camilla Pedersen kommer ind i T1 som syvendebedste kvinde og Michelle Vesterby som tiendebedste. Carfrae gør sin entre i T1, godt fire minutter efter de førende.

Desværre lider Tine Holst et stort tidstab og kommer op af vandet cirka tolv minutter efter Meredith Kessler.

Daniella Ryf gør hvad hun er bedst til på cyklen

Ligeså dominerende som Jodie Swallow har været under svømningen, ligeså dominerende ser det ud til, at forhåndsfavoritten Daniella Ryf skal være på cyklen. Der er i hvert fald ikke kørt mange meter af cyklingen, før at Ryf har sat sig i front for at kontrollere tempoet. Ude af T2, var det i øvrigt Camilla Pedersen, som var den første til, at hoppe på cyklen.

Daniella Ryf får dog ikke lov til at stjæle hele rampelyset, her i begyndelsen af cyklingen. Michelle Vesterby ser skarp ud og tager sig en tur i front. Undervejs mod fronten når hun lige at give et ord til Meredith Kessler under en overhaling. Hvad Vesterby får sagt, er dog indtil videre ukendt. Mon ikke at det var et lille drilleri?

Michelle Vesterby blander sig i toppen

Da kvinderne når ud omkring Kona lufthavn, er det stadig med danske Michelle Vesterby helt i front. Hun har følgeskab af blandt andre Camilla Pedersen, Daniella Ryf og Meredith Kessler i en gruppe på i alt ti kvinder. Samarbejdet i frontgruppen gør, at Tine Holst nu er 13 minutter efter. Carfrae er derimod fortsat fire minutter efter de førende kvinder.

Sådan fortsætter det dog ikke hele vejen ud til vendepunktet i Hawi. Daniella Ryf viser musklerne lidt frem og får skabt sig et lille hul efter 50 kilometer. Hun har seks sekunder til den forhenværende kortdistance specialist Alicia Kaye og otte sekunder til Anja Beranek. Frontgruppen er blevet lidt småsplittet og Vesterby er, sammen med Camilla Pedersen, faldet cirka 35 sekunder tilbage.

Ryf angriber på vej op til Hawi

Ved foden af stigningen op til Hawi, har Ryf, sammen med Beranek, skabt sig et hul til de øvrige kvinder. Det er de to kvinder som er alene i front med et forspring på 47 sekunder til Vesterby på tredjepladsen. Vesterby fører an i en gruppe på fem kvinder bestående af blandt andre Kessler og Kaye. Camilla Pedersen er derimod faldet 2:44 tilbage.

Ved vendepunktet i Hawi, er det da også Ryf og Beranek, som er de første til at vende om for, at cykle tilbage mod Kailua-Kona. De to kvinder i front, har et forspring på godt tre minutter til gruppen hvor Vesterby sidder. 4:30 efter Vesterby, når Camilla Pedersen vendepunktet på egen hånd.

Og efter vendepunktet går det ellers stærkt. Ryf har tydeligvis gemt energi i banken under hele cyklingen, for at bruge det nu. Hun giver den godt gas på nedkørslen fra Hawi og får, sammen med Beranek, udbygget forspringet til de nærmeste forfølgere på 5:33 efter 120 kilometer cykling.

Ryf alene i front

Beranek kan dog ikke holde til det høje tempo. Hun må efter lidt tid kapitulere og lade Ryf køre for sig selv. Efter 140 kilometer cykling, er det dermed Daniella Ryf som er alene i front med et forspring på 1:50 til Beranek. Desværre må Michelle Vesterby stoppe i penaltybox for at afsone en tidsstraf og det gør at hun nu ikke længere er med i forfølgelsen af Ryf og Beranek. Tredjepladsen er dermed nu Annabel Luxford, som er 7:34 efter Ryf. Vesterby er efter sin tidsstraf, placeret sammen med Camilla Pedersen, 12:08 efter kvinden i front.

Og Ryf fortsætter med bare at øge på vej ind mod T2 i Kailua-Kona. På de sidste 40 kilometer, får Ryf udbygget sit forspring til Beranek til hele 8:03. 14:02 efter Ryf, er det Heather Jackson og Annabel Luxford, som ankommer i T2.

Michelle Vesterby ind i T2 som nummer syv

Michelle Vesterby får på de sidste kilometer kørt sig op på syvendepladsen. Hun har et hul på 16:36 op til Ryf. Camilla Pedersen ankommer i T2 som nummer elleve og har et hul på 20:25 op til Ryf. Sidste danske professionelle kvinde i T2, bliver Tine Holst, som må æde et tidstab på 40 minutter til den førende kvinde.

Forhåndsfavoritten Mirinda Carfrae er hele 22 minutter efter Ryf i T2. Hun skal dermed løbe meget, meget hurtig hvis hun skal tage sejren i årets Ironman World Championship.

Ryf afgjorde det på suveræn vis på løbet

Med forhåndsfavoritten Daniella Ryf alene i front, med et forspring på 22 minutter til den anden forhåndsfavorit Mirinda Carfrae, skal meget gå galt, hvis ikke Ryf skal løbe sejren hjem for andet år i træk.

Ryf lægger da også hårdt ud. Ved mellemtiden efter 4,7 kilometer, har hun udbygget sit forspring til Beranek til 9:38. Og efter 8,3, er forspringet på 10:41. Det virker generelt til at Daniella Ryf er umulig at slå i dag.

Carfrae viser at hun stadig kan løbe

Bagfra viser Carfrae til gengæld at hun stadig har gods i benene. Efter knap 9,5 kilometer, har Carfrae indhentet Meredith Kessler og befinder sig dermed på syvendepladsen. Hun har altså hentet hele seks placeringer på kun 9,5 kilometer!

Til gengæld er Carfraes høje tempo ikke nok til, at hente ind på kvinden i front, Daniella Ryf. Hun fortsætter med at udbygge sit forspring i front. Det betyder at hun efter tolv kilometer, nu har et forspring på 12:39 til Beranek på andenpladsen og 15:54 til Heather Jackson på tredjepladsen. Michelle Vesterby kæmper samtidigt bagude med sit sædvanlige smil på læberne – hun er ved samme mellemtid på en sjetteplads, 21:12 efter Ryf. Camilla Pedersen er på en tolvteplads, 25:29 efter Ryf.

Vesterby dumper en plads ned

Vesterbys sjetteplads får dog ikke lov at stå længe. Carfrae har som bekendt travlt og hun overtager hurtigt Vesterbys placering. Efter 22,3 kilometer, er Carfrae dermed på en sjetteplads med et hul på 22:46 op til Ryf. Til gengæld har Carfrae kun 3:00 og 4:30 op til henholdsvis Heather Jackson og Anja Beranek. Det er tydeligt at se på de to, at førstepladsen er smuttet og at det er de sidste to podieplaceringer, som de to kvinder skal løbe om.

Ved mellemtiden efter knap 31 kilometer, har Carfrae løbet sig op på tredjepladsen og kun tre kilometer senere, er hun på andenpladsen. Og den placering holder hun hele vejen til mål.

Daniella Ryf vinder Ironman World Championship 2016

Men før at Mirinda Carfrae når målstregen – faktisk hele 23:44 – krydser Daniella Ryf målstregen som vinder af dette års Ironman World Championship på Hawaii. Ryf gennemfører dagens udfordringer i tiden 8:46:44 som samtidigt også er en klar ny kvinderekord!

Dagens tredjeplads bliver Heather Jackson efter en lang kamp på hele det afsluttende marathon. Hun overtager dermed tredjepladsen fra Anja Beranek, som ellers har gjort Daniella Ryf selskab gennem det meste af dagens race. Heather Jackson bliver nummer tre i tiden 9:11:32.

Michelle Vesterby kommer i mål som nummer seks – Camilla Pedersen nummer elleve

Michelle Vesterby kæmper sig igennem på en flot sjetteplads. Hun tager dermed et trin op igen undervejs til mål. Vesterby har helt sikkert kæmpet flot hele dagen, desværre ser det bare ikke ud til, at det var den helt rigtige Vesterby-dag. Hun krydser målstregen med et kæmpe smil og i noget som nærmest kan betegnes som en dans.

Camilla Pedersen har gennem hele den afsluttende marathon kæmpet for en top ti placering. Og det lykkedes hun næsten med. Pedersen slutter dette års Ironman World Championship med en flot placering som nummer elleve!

Tine Holst kæmpede sig i mål som nummer 21 i tiden 9:48:43.

Du kan se de fulde resultater fra nattens race på Hawaii her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply