I sidste uge annoncerede IRONMAN at de har opdateret nogle af deres konkurrenceregler for alle atleter i 2017-sæsonen – både professionelle og age groupere. Vi har her samlet de væsentligste regelændringer der kan have betydning for en stor del af deltagerne.

Skal du køre IRONMAN-stævner i denne sæson, så er der nogle ting du lige skal være opmærksom på. Særligt hvis det ikke er det første år du skal kære stævner under IRONMAN-brandet, for disse nye regelændringer er nemlig opdateret ud fra deres gamle regelsæt.

Bemærk at denne artikel indeholder de mest væsentlige regelændringer hvor de fleste har risiko for at falde i. For det komplette regelsæt, kan du finde alle IRONMANs konkurrenceregler på deres hjemmeside her. Og så trådte reglerne i øvrigt i kraft fra den 1. marts.

Ny stop-and-go straf

Én af de mest debaterede emner indenfor triathlon, i hvert fald inden for non-draft, er straffene når en atlet overtræder reglerne. Indtil nu har det været sådan, at når en atlet får det gule kort på, skal atleten stoppe helt op og så cykle videre. På løbet derimod skal atleten stoppe helt op, vente i ét minut og så løbe videre.

På den måde vil IRONMAN skabe større sammenhæng mellem straffene der bliver uddelt på henholdsvis cyklingen og løbet.

– “Det gule kort vil ændre sig fra at være stop-and-go til at være stop-and-go hvor man skal stå stille i ét minut. Målet er at skabe større sammenhæng mellem straffene med det gule kort i Penalty Tent på cykelruten og straffene der bliver givet på stedet på løberuten,” forklarer IRONMANS overdommer, Jimmy Riccitello.

Skivebremser bliver tilladt i alle IRONMAN-stævner

Som vi kunne skrive i denne artikel i slutningen af sidste år, så er ITU, IRONMAN og brancheorganisationen blevet enige om at give tilladelse til skivebremser på cyklerne i mellem- og langdistancekonkurrencer.

Dermed er det fremover tilladt at køre med skivebremser i samtlige IRONMAN og IRONMAN 70.3-stævner.

– “Cykler med skivebremser er nu tilladt på verdensplan i alle non-draft mellem- og langdistancestævner, inklusiv IRONMAN og IRONMAN 70.3 events,” fortæller Jimmy Riccitello.

Lynlåse må ikke lynes længere ned end til brystbenet

Reglen har faktisk været gældende længe indenfor ITU, men man har ofte set atleter med åben tri-dragt under særligt det afsluttende løb.

Det skal dog være slut nu, hvor IRONMAN har opdateret deres regler til at tri-dragter med frontlynlås ikke må lynes længere ned end til brystbenet.

– “I et forsøg på at definere reglerne bedre omkring bar mave på cyklingen og løbet, og for at stemme mere overens med den globale standard, må dragter med en frontlynlås ikke blive lynet længere ned end til enden på brystbenet. Hvis atleterne ikke retter op på dette efter en henstilling under konkurrence, vil det medføre øjeblikkelig diskvalifikation,” forklarer Jimmy Riccitello om denne opdaterede regel.

Opdaterede regler for brug af elektronisk udstyr

Hidtil har brugen af alle typer elektronisk kommunikationsudstyr været forbudt. Faktisk også brug af gadgets som eksempelvis actionkameraer (GoPro o.l.). Det har der været meget debat om, da eksempelvis et fastmonteret actionkamera på cyklen ikke er til fare for hverken atleten selv eller konkurrenterne.

Om det er lige præcis dét der har tricket IRONMAN til denne regelændring, skal vi lade være usagt. Men i hvert fald vil det fremover være sådan at brugen af elektronisk udstyr er tilladt, så længe det ikke medfører usikkerhed og er distraherende for atleten selv eller konkurrenterne.

– “Med atleternes sikkerhed i tanke, har vi ændret reglen om forbud mod elektronisk kommunikationsudstyr. Reglen forbyder nu atleterne at bruge kommunikationsudstyr i hvilken som helst usikker eller distraherende måde. Vi forstår og sætter pris på hvordan teknologi er med til at udvikle triathlon som sport, men brugen af teknologi på hvilken som helst distraherende måde, er grund nok til diskvalifikation,” fortæller Jimmy Riccitello og uddyber;

– “For eksempel kan distraherende måde inkludere, men er ikke begrænset til, at ringe og modtage telefonopkald, sende og modtage sms’er, spille musik, bruge sociale medier og at tage billeder.”

Jimmy Riccitello tilføjer at indenfor mellem- og langdistance triathlon, arbejder IRONMAN og ITU sammen om at udvikle ét enkelt regelsæt der gælder for alle stævner, da der stadig er enkelte forskellige i de forskellige regelsæt. Dette beviste IRONMAN og ITU for lidt tid siden, da de begge offentliggjorde at de har indgået en historisk aftale.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply