Triatlonklubben Ganløse Tri-Center har siden 2003 afholdt triatlon-stævnet Tri på Tyren – og for 15. år i træk skal klubben afholde sæsonens første åbentvands stævne i Bastrup sø. For Ganløse Tri Center betyder det et stort arbejde og en fantastisk markedsføring af området i og omkring Egedal Kommune, hvor stævnets ruter foregår. For 10. gang er Tri på Tyren også Danmarksmesterskabet i sprint triatlon. I alt 400 deltagere er til start på lørdag kl. 11.00, hvor første triatlet hopper i Bastrup Sø.

Ganløse Tri Center er arrangør af Tri på Tyren, som gennem årene nu er blevet landskendt og er klubbens trademark. Det er således 15. udgave af sprinttriatlon stævnet i og omkring Ganløse med Bastrup Sø, som stævne centrum.

Årets sprinttriatlon i Nordsjælland.

Det er meget stor indsats og fornøjelse, at Ganløse Tri Center er den klub i Region Hovedstaden, som er vært for et stævne, som trækker et rekordstort antal deltagere – lige fra motionister til elitelandsholdet til regionen.

 – “Tri på Tyren-konceptet har vi udviklet siden 2003 og har fra starten været i en standard og kvalitet, så det kan bære at være i superligaen,” fortæller Steffen Mattrup Lund-Hansen, som er med i klubbens stævne-sektion. ”Det kræver stor opbakning fra klubbens 150 medlemmer til at være stævneofficials samt alle de eksterne stævne medhjælpere, så deltagerne får de bedste betingelser.”

Nyt i 2017 – Motionstriatlon før DM sprint

I motionstriatlon er distancen 375 m svømning, 23,2 km cykling og 5 km løb. Der er samlet start og der kræves ikke tri-licens for at kunne stille op i motionsklassen – det vil sige at alle kan være med. Motionstriatlon afvikles om formiddagen før DM sprint.

Tri på Tyren tegner til at blive et fantastisk stærkt felt i elite-klassen.

Klubbens store satsning med Tri på Tyren, bliver afholdt som enkeltstart på sprint-distancen 750 m svømning, 23,2 km cykling og 5 km løb ved Bastrup Ruin med svømning i Bastrup Sø, cykling på Tyren og det afsluttende løb på Mølleå-stien.

Lørdag den 20/5 kl. 1100 starter der ikke mindre end 400 til start hvert 30. sekund. Først starter børn og unge på aspirant-ruten, som består af 375 m svømning – 11,6 km cykling – 2,5 km løb. Derefter alle senior-klasser, hvilket vil sige triatleter som konkurrerer i 5 års aldersklasser. Elitefeltet starter i sidst heat. Det bliver den hidtil mest spændende afgørelse, og top 10 placeringerne forventes at finde sted mellem kl. 14.20 og 16.20.

For 4. år er der også indstiftet en flot stor vandrepokal, som gives til den hurtigste allover deltager.

 – “Vi får et fantastisk stærkt herre- og damefelt, der lover sport af høj klasse,” fortæller arrangørerne der forventer at præmieoverrækkelsen vil finde sted mellem 16.30 og 17.00

Et lille kig på cykelruten

Cykelruten foregår på strækningen Bastrup-Nymølle-Ganløse-Bastrup.

For at sikre en tryg afvikling for deltagere og beboere langs cykelruten er der givet tilladelse til færdselsregulering.

  • Således ensrettes færdslen på strækning: Ganløsevej fra Blåkærvej til Bastrupvej, samt Bastrupvej → Nymøllevej → Kalkværksvej i østgående retning.
  • Farumvej-Lyngevej er der parkering forbudt i begge sider.
  • Der vil være omkørsel via Farum og Slangerup vej og opsat færdselstavler samt nordfra via Rosenlundsvej og Blåkærvej.
  • Færdselsreguleringen sker under stævnets afvikling i tidsrummet 08.30 – 16.30.

Nordsjællands Politis færdselsafdeling og Frederikssunds Politihjemmeværn er ude på ruten for afviklingen.

Idrætsformanden Steffen Mattrup Lund-Hansen afslutter: 

 – ”Med det store rykind af medlemmer som klubben har fået i forbindelse med den stigende interesse for sport og motion i Nordsjælland, er vi nu blandt de største, som gør, at vi kan løfte store opgaver, som eksempelvis at afholde DM stævner med høj kvalitet,” fortæller Idrætsformand Steffen Mattrup Lund-Hansen.

 – “Det skyldes den enorme stævneerfaring som klubben er i besiddelse af, med afholdelse af ikke mindre end over 85 idrætsstævner siden klubben blev stiftet i 1994 i skydekælderen på Ganløse Skole”.

Dernæst er klubben med sin store børne & ungdomsafdeling GTC Bulls blevet en ”ruge-kasse” for nogle af landets kommende super atleter.

Stævnet drives af ulønnede, frivillige kræfter og overskuddet går ubeskåret til Ganløse Tri-Centers foreningsarbejde, herunder til udvikling af vores ungdomsafdeling.

Der er af Skov og Naturstyrelsen givet tilladelse til højest 800 deltagere.

Stævneprogram 2017 og info om klubben findes på www.ganlose-tri.dk

Historien om Tri på Tyren

I forbindelse med Ganløse Tri-Centers 10 års jubilæumssæson i 2003 besluttede klubben at indstifte et nyt stævne, som kronen på en storsatset jubilæumssæson.

Debutåret – jubilæumstriatlon GTC 10 år – 22. juni 2003

Det skulle være åbentvand for at adskille sig fra fridagstriatlon, som er bassin. Valget faldt på Bastrup Sø lige nord for Ganløse. Og det var oplagt at anvende den navnkundige cykelrute Tyren til cykeldelen. Den afsluttende løbetur blev i debuten henlagt til området mellem Ganløse Mørke og Nyvang skov. Stævneniveauet blev sat højt allerede fra starten, da stævnet blev klassificeret som licensstævne. Men der var også en motionsklasse.

På trods af at det var et nyt stævne uden renomé, så stillede hele 120 mænd og kvinder til start. Og successen var allerede i hus. Bastrup Søs temperatur var 17 grader. Svømningen var 750 m, som var to omgange på en trekant-bane. Derefter Tyren – 2 omgange, samlet 23,2 km. Der blev afsluttet i det åbne land mellem Ganløse Mørke og Nyvang skov. Løberuten havde 0,5 km fælles med cykelruten i debutåret.

Ganløse Tri Centers bedste placering blev en 8. plads til Lau Uno Larsson.

Stævnecentrum var græsarealet præcis ved siden af Bastrup Tårnet. Tidstagningen i debuten blev taget på traditionel vis med strimmelstopur.

Det svære år 2 – 20. juni 2004

Stævnet blev igen fastholdt som licensstævne. Afviklingen var meget efter samme principper som i debuten. Samme distancer og samme ruter. Vejret var dog ikke det mest gunstige med en lufttemperatur på 14 grader og vand på 15,4 grader og regn og blæst. Det gav konkurrencen en ekstra dimension.

107 atleter gennemførte stævnet – en mindre nedgang i forhold til debuten, men vejret gjorde at der ikke var det store antal eftertilmeldte. Og flere forhåndstilmeldte blev også hjemme grundet vejret.

Lau Uno Larsson placerede sig lige udenfor top 5 med en flot 6. plads. Yngste deltager i stævnet var blot 13 år og ældste på den anden side af 65 år.

Stævnet lagde desuden geografi til Dansk Triathlon Forbunds Dommerkursus Øst, hvilket betød, at der over stævneweekenden blev uddannet 10 nye dommere. Ganløse Tri-Centers egen Klaus Duedahl Petersen blev klubbens første dommer.

Det var også første år med elektronisk tidtagning ved det nystiftede firma Events4U.

Stævnet har bidt sig fast – år 3 – 19. juni 2005

Fremgang igen. 142 atleter gennemfører i det 3. Tri på Tyren. Stadig rangliste og motionsstævne.

Nyskabelsen dette år var, at løberuten blev lagt ad den nye Bastrupsti langs nordsiden af Bastrup Sø og ned i Nyvang Skov. Distancernes længder var bevaret. Et nyt stævnecentrum – en mark lidt vest for Bastrup Tårnet – blev taget i anvendelse for at give mere albuerum til skiftezonen og de øvrige aktiviteter og telte i skiftezoneområdet.

Vejret var lysår bedre end året før med lufttemperatur på 20 grader, vand på 16,3 grader og let overskyet og svag vind.

Stævnet vil også blive husket for, at minestrimlen til at indhegne skiftezonen var blevet erstattet af det nyindkøbte orange sneheg”. Og cykelkasserne i træ var blevet erstattet af stålstativer venligst udlånt af HareTri.

DM stævner – år 4 – 10. og 11. juni 2006

Ambitionen for Tri på Tyren var fra starten, at det på et tidspunkt skulle være modnet til at kunne blive mesterskabsstævne på sprintdistancen. Den langsigtede målsætning i klubben gik på DM sprint i 2007, men da DM Sprint 2006 i efteråret 2005 blev ledig, slog arrangørerne til. Ydermere var DM i Triathlon for hold også ledig for 2006, så det ender med den store “DM weekend ved Tri på Tyren” lørdag den 10. juni 2006 med DM Sprint Triatlon, og nu hvor hele skiftezonen var opstillet blev der søndag den 11. juni 2006 kørt DM i Triathlon for hold.

I begge stævner ændres fællesstarten til en enkeltstart. Der er nu ikke længere nogen motionsklasse, men da Dansk Triathlon Forbund fra 2006 har ændret medlemsstruktur, så alle medlemmer også kan deltage i mesterskaber, håbes på en opbakning til stævnet på mindst samme niveau som de foregående år.

Løberuten nedkortes fra 6,3km de tidligere år, til normdistancen i sprint på 5 km. Der løbes stadig på Bastrupstien i en ud-hjem rute. Cykelruten er bevaret på Tyren selvom distancen på 23,3 km er over 10% af normdistancen for sprint, men der er givet dispensation fra forbundet for dette. Svømningen er stadig 750 meter på trekantsbane.

Selvom stævnet på de 3 foregående år på sæt og vis er kommet ind i en fast rutine, så må meget starte om når det er et mesterskab. Alene enkeltstartsformen udstrækker stævnet meget mere tidsmæssigt. Der skal findes flere sponsorer, flere tilladelser skal på plads. Og at der faktisk er 2 stævner mod ét tidligere. Så der blev tidligt nedsat en DM styregruppe uden for stævneudvalget, som alene fokuserede på DM’erne.

Lokal GTC´er vinder for første gang i 2015.

Lokal triatlon-komet vinder på hjemmebane Årets sprint triatlon Tri på Tyren 2015 i Ganløse.

For første gang nogensinde lykkes Daniel Bækkegård fra Ganløse Tri-Center, at vinde på hjemmebanen ved lørdagens Tri på Tyren 2015 ved Bastrup Sø. Den fremstormende triatlon-komet vinder senior elite-klassen og løb af sted med en stor flot vandrepokal og en rigtig flot pengepræmie-check

Spørgsmål og svar til dette års Tri på Tyren

Bliver det til noget med åbent vand svømning ved Tri på Tyren?

Tri på Tyren er sæsonens første åbent vands stævne – og er en rigtigt god distance for nybegyndere, som generelt skal prøve kræfter med triathlon, og som skal have deres første stævne lagt ind i et større træningsprogram.

Desværre er al træning i Bastrup fra og med 2012 blevet stoppet på grund af belastningen i området. Men der er heldigvis masser af lokale muligheder i Buresø og Furesøen. 

Hvad er vandtemperaturen i Bastrup Søen lige nu?

Onsdag aften den 17. maj bliver svømmebanerne opmålt til 375 m og 750 m – og vi forventer at måle en temperatur 15 grader. Bastrup sø er erfaringsmæssigt et par grader varmere. Så risikoen for, at våddragt bliver forbudt er usandsynlig lille. Men i forhold til vores sikkerhedsberedskab foretrækker vi, at deltagerne kan svømme med våddragt, da den jo som bekendt har en væsentlig opdrift.

Hvornår var det koldest og hvornår var det varmest i Tri på Tyren?

Vi startede Tri på Tyren i 2003 og siden 2005 har det været sommer med temperaturer omkring 25 grader. Så de to første år var de koldeste i luft og vandtemperaturer. Vi har haft to år, hvor vandtemperaturen har været så høj, at våddragt blev forbudt. I 2016 var det også et koldt forår og en temperatur på 15 grader i vandet og omkring 20 grader i luften.

Hvilket vejr kan vi forvente den 20. maj? Hvad siger statistikken?

Vi krydser fingre for, at et stabilt højtryk over Danmark selvfølgelig kommer til den 20/5. Men det er jo klart at et stævneår med mindre godt vejr kan komme i 2017-udgaven.

Bliver alt som det var ligesom sidste år eller ændrer i nogle detaljere?

Med 15. udgave af Tri på Tyren har vores stævne-sektion efterhånden fået opbygget en vist rutine i afvikling af kvalitetsstævner. Vores sektion består af erfarende folk som har afholdt masser af idrætsstævner i 20-30 år. I Ganløse Tri Cente- regi har vi afholdt stævner siden 1994 – og vi nærmere os nu 87 stævner, hvoraf de 16 har været DM´er. Vi har som målsætning, at i hver eneste udgave af Tri på Tyren skal der være nye tiltag og optimale betingelser i kerneydelsen – triatlonens 3 discipliner.

Vi har i år forbedringer ved svømmestarten, hele logistikflowet af deltagerne fra ankomst, stævne check-in, skiftezone check-in, svømmeopvarmning, svømme check-in, skiftezonens størrelse, vendepunktet på løberuten ved 2,5 km bliver gennem målportal. Stævnet rangerer i 2017 også som en A-stævne i Forbundets Dansk Invest serie. Vi har indstiftet en flot stor Tri på Tyren vandrepokal, samt fastholdt summen af pengepræmierne til elite-klassen. Afslutningsvis er der en bonus på højkant, hvis banerekorden i M/K klassen bliver slået. På teknik-siden har vi en ekstra tidstagningsmåtte ved svømmestarten, så der ikke kan være tvivl om tidstagningen.

Hvorfor hedder det egentlig Tri på Tyren?

Cykelruten Tyren eller Tyrens nakke har alle dage været kendt og brugt til cykeltræning da den er sikker med kun 5 højresving.

Da Ganløse Tri Center skulle fejre sit 10 års jubilæum, fik vi den ide, at afholde et åbentvands triatlon stævne i Bastrup sø og bruge Tyren som cykelrute.

På det tidspunkt manglede der afholdelse af åbnetvands stævner på terminskalenderen. Og en vigtigt pointe for os, var at det skulle være sæsonens første stævne med nogen udfordringer for såvel nybegyndere som “øvede” erfarende triatleter.

De to første år blev det afholdt på græsareal lige ved siden af Bastrup Ruin, og som fælles start. Der var knapt 80 til start i første udgave af Tri på Tyren.

Allerede 3 år flyttede vi stævnet ned på sin nuværende plads, og her blev stævneformen med enkeltstart afprøvet for første gang. Nu kunne den rigtige vinder af Tri på Tyren kåres i triatlonsportens sande udgave.

Den oprindelige inspiration til stævnet kommer af afviklingen af Danske Militære mesterskab i triatlon i august 1995 og 1996, som blev afholdt i Bastrup sø. Både min far og jeg deltog i stævnet og distancen var 1500-40-10. Stævneleder var Halberg fra Jonstrup lejren.

Hvor mange hjælpere og timer er nødvendig for at organisere og gennemføre Tri på Tyren stævnet?

På selve dagen fra kl. 06.00 til midnat er vi cirka 100 hjælpere, som er i gang med vores funktioner. Timeforbruget (mande-timer) på årsbasis er tæt på 1000 timer. Vi arbejder året rundt på stævnet, og selvfølgeligt har opgaverne forskellige karakterer i årsplanen. I de sidste uger op til stævnet er det tæt på døgndrift.

2015 betyder også 15 gange Tri på Tyren. Mellem 2005 og 2006 gik det op med deltagere. Hvorfor?

Det er helt klart DM-effekten, da der pludselig kom jyder og fynboer i større stil til stævnet. Men det forsat et Åbent Københavns Mesterskab, da langt de fleste deltagere kommer fra Hovedstaden og Nordsjælland. Vi toppede med 800 deltagere udsolgt på to dage i 2013.

Pastaparty.dk er naturligvis til stede på lørdag til Tri på Tyren.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply