ITU sæsonen er i fuld sving, og der er allerede blev afviklet fem World Cups og tre VM serie stævner (World Triathlon Series) i 2017.

De danske farver har været velrepræsenteret i form af Andreas Schilling, som må siges at have fået en kanon start på sin sæson. Med en verdensklasse 5. plads ved VM serien i Yokohama og ligeledes en 5. plads ved Chengdu World Cup er Andreas for alvor ved at slå sit navn fast i den absolutte verdenstop inden for kortdistance triathlon.

I den kommende weekend løber endnu en World Cup af stablen – denne gang i byen Cagliari på italienske Sardinien. Danmark har endnu en gang Andreas Schilling til start, der står foran en stribe af store internationale konkurrencer i den nærmeste fremtid. Cagliari World Cup skyder en intenst stævneperiode i gang: weekenden efter venter WTS Leeds, hvorefter EM i Kitzbühel følger én uge efter. Tre uger, tre stævner. I Kitzbühel vil der også være andre danskere til start, både PRO, juniorer og agegroup!

Cyklingen bliver essentiel

I den forestående weekend bliver der konkurreret over sprintdistancen (750 m – 20 km – 5 km) – men der er bestemt ikke tale om en let rute. På hver cykelrunde, der køres 5 gange, skal deltagerne køre en cirka 600 m lang stigning, og der skal derfor nok blive trådt en hel del i pedalerne.

Der er ingen tvivl om, at en hård (cykel)rute er en fordel for Andreas, da han efterhånden er blevet kendt for at være aggressiv på cyklen, og har tidligere vist, at han kan løbe stærkt hjem oven på en særdeles hård cykling.

Ifølge Andreas selv bliver cyklingen vigtig i de tre næste stævner – altså både i Cagliari, Leeds og til EM.

-”Taktikken er lidt forskellig afhængig af stævnet/ruten. Jeg har aldrig en 100% fast plan på forhånd, men dog en idé om, hvad jeg gerne vil. Især I Cagliari, men faktisk rimelig generelt for de tre stævner, kommer cyklingen til at afgøre en del. Derfor er hovedplanen, at der skal køres aggressivt på cyklen og skabes en udskillelse der!” fortæller Andreas.

World Cup. World Triathlon Series. Europæiske Mesterskaber. 3 uger. Hvordan?

Andreas har efter egen beretning haft nogle gode træningsuger med Tri Team SDU siden Asien turen med stævner i både Kina og Japan.

En solid base bliver absolut også nødvendig med de tre uger, som Andreas har i vente.

Med blot en uge til at blive klar i mellem de tre stævner, skal man kende sin krop godt og vide, hvad der skal til for at restituere ordentligt ovenpå stævnerne, men samtidigt holde formen ved lige og kroppen frisk. Også mentalt kan det være en udfordring. Hvordan griber Andreas den udfordring an?

-”En af de største udfordringer er rejserne imellem stævnerne. Derfor bliver jeg et par dage på Sardinien efter World cuppen, og så tager jeg direkte videre til Leeds. På den måde sparer jeg en rejsedag”, fortæller Andreas. Der er ingen tvivl om, at livet som ITU (kortdistance) triathlet har fire discipliner: svømning, cykling, løb – og rejseri. Denne gang er det dog for Andreas’ vedkommende heldigvis inden for Europa!

Selve træningen ser også lidt anderledes ud når der er mere end blot ét vigtigt stævne i vente, fortæller Andreas:

-”Op mod det første stævne venter jeg lidt længere end vanligt med at skrue træningsmængden ned. Imellem stævnerne har jeg typisk et par semi-hårde pas midt på ugen. Her bliver ikke trykket helt i bund, men alligevel nok til at jeg får holdt formen ved lige.”

Andreas lægger dog også selv vægt på, at man ikke får bedre forberedelse – fysisk og mentalt – end lige præcis at køre race. Og ofte har han kørt rigtig fint flere uger I streg.

Samtidigt lægger han ikke skjul på, at det er vigtigt at tage ét race ad gangen:

-”Det er også vigtig for mig at jeg lige får koblet lidt af et par dage efter race, inden jeg fokuserer videre på det næste. Det er for at undgå at man er i “racemode” en hel måned ad gangen”, fortæller Andreas.

Podiet i sigte

Andreas er seedet som nr. 3 til weekendens World Cup, og han er da heller ikke i tvivl om, at han vil gøre sit bedste for at forsvare sin seedning og også gerne forbedre den:

-” Jeg går efter en podieplads!” fastslår han.

Feltet tæller 63 mand, og favoritterne til guldet må siges at være OL sølv- og bronzevindere fra OL i Rio Jonathan Brownlee og Henri Schoeman – og måske Andreas? Interessant bliver det også at følge hurtigløbere som Matt Mcelroy og unge Alex Yee (der har løbet hhv. 13.55 og 13.37 på 5 km!), men for at de for alvor skal kunne gøre sig gældende, skal de være med i front når cyklerne bliver sat. Og med den rute, der venter dem, og en Andreas Schilling til start, sker det vel næppe? 😉

EN ting er sikkert – i et sprintrace kan alt ske!

Starten går søndag lokal tid kl 10.30 for damer og 12.30 for herrerne. Vi ønsker Andreas held og lykke oh håber på dansk metal i weekenden!

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply