Det årlige Europamesterskab i kortdistance (ITU) triathlon står for døren i denne weekend. Mesterskabet afholdes i den østrigske bjergby Kitzbühel i meget smukke omgivelser. Byen har tidligere været vært for en World Triathlon Series afdeling, hvor der blev konkurreret på en meget anderledes rute; cykelruten gik op ad Kitzbühler Horn og sluttede deroppe.

EM afgøres dog (desværre) ikke på denne rute, dog er ruten stadig både teknisk og kuperet både for juniorer og eliten. Svømningen foregår i en relativt stille sø, og i 2014, hvor Kitzbühel også var vært for EM, foregik svømningen med våddragt. Det lyder dog til at svømningen i år bliver uden våddragt, hvilket typisk er en fordel for de bedste svømmere.

Danmark stiller med et relativt stort junior hold, men dog (desværre) kun med en enkelt startende i elite feltet: Andreas Schilling.

Det er én stor triathlonfest i Kitzbühel i denne weekend, da ikke kun europamesteren for eliten samt juniorer skal findes, men også i Mixed Relay, paratriathlon og i de forskellige agegroups. U23 EM afholdes seperat senere på året i Ungarn.

Og Danmark stiller også med et stafethold i eliten! I denne artikel kan i få et indblik i de forskellige kategorier, hvem vi har til start, og hvad vi kan forvente.

Elite herrer: Schilling i kamp om medaljerne

Europamesteren for herrer på den olympiske distance skal findes blandt 54 til startende, hvor vores egen Andreas Schilling er én af dem. Han er seedet som nr 8. Det bliver Andreas’ første konkurrence i Kitzbühel, da var på jagt efter OL point i Mexico sidst der blev afholdt EM i Kitzbühel.

Der venter en lidt udfordrende rute, der er både kuperet og teknisk. Samtidig er der mulighed for regn lørdag, og hvis det holder, vil det helt sikkert komme til at have en stor betydning for forløbet af racet. Ved EM i 2014 i Kitzbühel væltede det ned under kvindernes race, hvor der var flere styrt og rigtig mange, der udgik.

Heldigvis er Andreas særdeles teknisk dygtig på cyklen, og som en rigtig “viking”, vil det nok være til hans fordel med noget regn.

Svømningen er 2 runder á 750 m, hvorefter der venter en relativ hård cykelrute med i alt 480 højdemeter fordelt over de knap 40 km. Cykelruten består af 8 runder for eliten. Også løberuten er en smule kuperet, og består af 4 runder á 2,5 km.

Der er en del stærke herrer til start, men vi kan nok forvente at se Alarza, Pereira, Silva, Schilling, Pevtsov og Polyanskiy i toppen og måske kan young guns Viain, Briffod, Serrat og Bergere også blande sig.

Forhåbentlig får Andreas en solid svømning og kan udnytte sine evner på cyklen til at gøre en forskel – og forhåbentlig denne gang uden at bremserne går på, som han desværre blev hindret af i Leeds for blot nogle dage siden.

Elite herrer starter lørdag kl 16 dansk/lokal tid.

3 danske junior piger til start 

Når den europæiske juniormester for pigerne skal kåres fredag, bliver det med Anne Holm, Sif Bendix Madsen og Augusta Grønberg Christensen til start. Anne Holm har tidligere deltaget ved de Europæiske juniormesterskaber, mens Sif og Augusta er debutanter i EJM sammenhæng.

Sif Madsen er forsvarende europæiske ungdomsmester (14-17 år), og må derfor også kunne forventes at blande sig i toppen, hvis hun virkelig rammer dagen. Dog skal man huske at Sif er op til 3 år yngre end de ældste til start, der måske også har en større erfaring. Sif er fra årgang 2001, Anne fra 1999 og Augusta fra 2000. De ældste til start er fra 1998, og alle de danske piger er altså derfor stadig unge i feltet.

Ungdomslandsholdstræner Rasmus Stubager lægger vægt på, at alle tre juniorpiger har et godt udgangspunkt for at kunne skabe stærke resultater:

-“Anne, Sif og Augusta har alle tre svømmeniveau til at være med helt fremme efter de 750m og de cykler godt, så forhåbentlig kan de være med til præge racet og skabe mulighed for nogle gode resultater”, fortæller han.

For juniorerne er det altid svært at spå om en vinder, da pigerne udvikler sig hurtigt i den alder, og der altid komme nye navne fra år til år. Men af de mere rutineret må siges at være Theresa Feuersinger og Lena Meissner, der begge tidligere har været med i toppen ved juniormesterskaberne. Der er 60 piger til start.
Juniorerne kører på samme rute som seniorerne, dog på den halve distance, altså 750 m svømning, 20 km cykling og 5 km løb. Også fredag er der mulighed for regn, og det vil nok også få en indflydelse på juniorpigernes race – forhåbentlig uden styrt!
Starten for juniorpiger går i morgen, fredag, kl 14.

Junior drenge: Valdemar og Oscar til start 

Drengenes juniorfelt er relativt stort og stærkt, med 74 startende. Drengene kører ligesom pigerne på sprintdistancen, altså det halve af eliten. Valdemar Solok (årgang 2001) og Oscar Gladney Rundqvist (årgang 2000) er til start for Danmark.

Begge drenge er debutanter i mesterskabssammenhæng, og er ligesom Augusta og Sif de to yngste årgange i juniorklassen.

-“Oscar og Valdemar har vist lovende takter og en flot udvikling det sidste års tid. De skal ud og have noget erfaring i et stort stærkt felt”, fortæller ungdomslandstræner Rasmus Stubager.

Junior herrer starter lørdag kl 13.30.

Danmark med Mixed Relay hold til start i eliten!

I lørdags blev en kæmpe stor nyhed offentliggjort: Mixed Relay er kommet på programmet ved de Olympiske Lege i Tokyo! Det betyder også, at Danmark selvfølgelig vil gøre alt, hvad vi kan, for at have et stafet hold til start i Tokyo. Hvordan kvalifkationen kommer til at forløbe, er endnu ikke offentliggjort – det eneste vi ved, er at det samlede antal af deltagende triatleter ikke må stige.

Danmark har på søndag et hold til start ved Europamesterskabet i mixed relay. Det afgøres over en noget kortere distance end ovenstående konkurrencer. Et relay hold består af to herrer og to damer på skift, hvor den førststartende er en kvinde.

Alle deltagere på stafetholdet kører en supersprint triathlon, der ved dette EM består af 250 m svømning (1 runde), 5 km cykling (2 runder) og 1,8 km løb (1 runde). Der er derfor tale om en særdeles intenst affære, hvor der ikke er plads til fejl! Det er meget tilskuerevenligt og et syrebad uden lige for de konkurrende atleter 🙂

Den mandlige halvdel af det danske hold består af Andreas Schilling og førsteårs senior Emil Deleuran, der sidste år tog bronze ved EM for juniorer. Det bliver to af de ovenstående tre juniorpiger, der skal udgøre resten af holdet. Hvem det præcist bliver, er ikke helt fastlagt endnu, i følge Rasmus Stubager.

I relay-sammenhæng er det svært at spå om, hvem der vil kunne gøre sig gældende, da det afhænger af, hvilke atleter de deltagende lande stiller med. Traditionelt er Frankrig, England, Ungarn og Spanien stærke, men også Rusland, Østrig og Schweiz kan forventes at blande sig i toppen – og så forhåbentlig Danmark!

Danmark har tidligere vundet medalje ved EM relay for juniorer, men denne gang stiller vi altså op for seniorerne – men med to deltagende juniorer, og der er derfor også tale om et ret ungt hold!

Starten for Mixed Relay lyder søndag kl 16.30.

Vi ønsker alle – også de deltagende agegroup atleter – al held og lykke ved weekendens EM.

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply