Vidste du godt, at på trods af at være en relativt lille sportsgren, er triathlon blandt de absolut mest dopingtestede sportsgrene i Danmark? I fald du ikke vidste det, så ved du det nu. Det kigger vi nemlig lidt ind i her i artiklen. 

Cykelryttere er de mest dopingtestede sportsudøvere af Anti Doping Danmark. Så kommer triathlon. Og så kommer fodbold.

Det viser tal fra Anti Doping Danmark, som Pastaparty.dk har dykket ned i.

Gennem hele 2017 har Anti Doping Danmark foretaget 1786 dopingtests på medlemmer i de organiserede sportsforbund, hvor cykelsporten var den mest testede med 223 prøver. Triathlonsporten fik foretaget 173 tests, imens fodboldspillerne fik foretaget 134.

En sport som atletik blev testet 130 gange, imens den første af tri-sportens discipliner, svømning, blev testet 98 gange. Se mere om dét i infografikken herunder.

De ti mest testede sportsgrene i Danmark i 2017
En grafik over de ti mest testede sportsgrene (af Anti Doping Danmark) i Danmark i 2017

Også blandt de øverste på listen når det kommer til dopingtests pr. medlem i de respektive foreninger

Med sin lille beskedne størrelse i det store danske sportslandskab, må det dermed siges at triathlonsporten alligevel virkeligt formår at placere sig højt på listen over flest foretagede dopingtests i 2017.

Men når nu triathlon er så relativt lille en sport, er dét at få foretaget 173 tests på ét år, virkeligt en stor procentuel andel i forhold til de markant større sportsgrene som fodbold, svømning og håndbold.

Hvis vi derfor kigger isoleret på hvor mange tests der er foretaget i de forskellige sportsgrene pr. medlem i deres respektive forbund, bliver triathlon faktisk kun overgået af ishockey og brydning.

Se bare mere om det i infografikken herunder, hvor alle de 36 sportsgrene der er foretaget tests på i 2017, står listet (klik på infografikken for at den bliver vist i fuld størrelse i et nyt vindue).

Grafik over de mest dopingtestede sportsgrene i Danmark i 2017. Tallene er beregnet på antal tests pr. medlem i den enkelte sportsgren. Ishockey er nummer ét, brydning er nummer to og triathlon er nummer tre
De mest dopingtestede sportsgrene i Danmark i 2017 målt på antal tests pr. medlem i de respektive officielle forbund for den enkelte sportsgren

Bemærk at tallene naturligvis er med indflydelse fra antallet af børn og unge i de respektive sportsgrene. Rigtigt mange børn spiller eksempelvis fodbold og håndbold, men disse bliver meget sjældent, hvis overhovedet, testet – hvilket naturligvis trækker ned for den enkelte sportsgren i den samlede mængde tests foretaget pr. medlem.

Triathlon er stabilt dopingtestet fra 2013 til 2017

Det er dog ikke kun i 2017 at triathlonsporten er blevet testet så markant. Faktisk har tallene lagt ret stabilt siden 2013, hvor antallet af tests i vores sport fik et gevaldigt løft.

I 2017 blev der foretaget 173 tests i triathlon, i 2016 blev der foretaget 171 tests, i 2015 blev der foretaget 180 tests, i 2014 blev der foretaget 164 tests og i 2013 blev der foretaget 141 tests, imens der i før 2013 er blevet foretaget mindre end 100 årlige tests (69 i 2012 og 45 i 2011. Før 2011 er der ingen offentlige tal for triathlonsporten).

Det er dermed ret så tydeligt i antallet af tests for hvert år, hvornår det store triathlon-boom slog sig løs. Første bølge var med Challenge Copenhagens indtog i 2010 hvor boomet kom mellem 2010 og 2011, imens det næste store boom kom mellem 2013 og 2014, efter IRONMAN overtog Challenge Copenhagen kort før raceday i 2013.

Et pudsigt sammentræf er det i øvrigt, at 2015, hvor Thomas Lawaetz blev testet positiv for EPO under IRONMAN Copenhagen, er dét år hvor der er foretaget flest tests i triathlonsporten i Danmark.

I 2017 blev der i øvrigt bestilt seks dopingtests af RaceMakers (der står bag Challenge Herning og Challenge Fredericia, hvor førstnævnte var det officielle europamesterskab på mellemdistancen) og fire dopingtests af World Triathlon Corporation (der står bag IRONMAN Copenhagen, 5150 Aarhus og IRONMAN 70.3 Elsinore, hvor sidstnævnte var IRONMANs eget europamesterskab på 70.3-distancen).

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply