Sne og frost gjorde forholdene yderst vanskelige for deltagerne til anden afdeling af XTERRA Duathlon serien, hvor distancen som altid lød på 5 km trailløb – 20 km MTB – 5 km trailløb.

Det hvidklædte landskab i Sønderskoven i Vejle gjorde det i forvejen meget kuperede landskab til en hård udfordring for de godt 200 startende deltagere.
Vejle er kendt for utrolig hårde bakker på landevejen, og dette går igen i byens skove. Derfor bød Løberuten på masser af højdemeter og ikke mindst trapper. Ikke mindre end 4*150 trappetrin ventede på de alt 10 km løb, og mountainbikeruten indeholdte ikke mindre end 440 højdemeter på de i alt 20 km.

Hård kamp om placeringerne fra start

Blandingen af det glatte underlag og hårdt terræn var med til at forklare, at hele 20% af deltagere måtte udgå i løbet af dagen efter mindre styrt, defekter og/eller utilstrækkelig form.

Triatleter blandt favoritterne i Vejle

Deltagerne til XTERRA Duathlon har både rødder fra MTB, trailløb og triatlon. Til søndagens race var det især deltagere fra triatlon-verdenen, der var udset til at kæmpe om sejren. De to stærke fynske triatleter Martin Bissenbacker og Finn Kaczmarek var sammen med Christian Ravn fra Aarhus de bedste bud på de øverste placeringer. Derudover var det også interessant, om den rutinerede og lokale Karsten Olsen kunne tage kampen op med de halvt så gamle konkurrenter. Karsten gjorde sig nemlig i den grad bemærket sidste år, da han vandt XTERRA VM på Maui i aldersklassen 60-64, og så var Karsten desuden den ældste deltager til både at gennemføre Hawaii Ironman & XTERRA VM på Maui – den såkaldte ”The Double”.

Tæt kamp i toppen blandt mændene

Det var netop de tre udnævnte favoritter, der allerede tidligt tog teten i Vejle. Efter de første 5 km trailløb var Finn Kaczmarek således i spidsen med et forspring på ca. et minut til de to konkurrenter, der yderlige havde et solidt forspring til resten af feltet.
Dette blev dog udlignet på mountainbikeruten, hvor Martin Bissenbacker tog føringen med blot to sekunder til Finn Kaczmarek og Christian Ravn kun yderligere 13 sekunder efter. Der var dermed lagt op til en spændende afslutning inden den afgørende løbetur. Men rigtig spændende blev det dog alligevel aldrig, da Finn Kaczmarek var for stærkt løbende og dermed relativt hurtigt fik opbygget et komfortabelt forspring og kunne løbe sejren hjem med 40 sekunder til Martin Bissenbacker og yderligere 13 sekunder til Christian Ravn.

Karsten Olsen kom ind som en imponerende nummer 12 efter en især hurtig tur på mountainbiken, hvor han var meget tæt på de hurtigste. Det tyder således på, at vi igen i 2017 vil opleve Karsten være blandt de allerbedste i verden i sin aldersklasse, og vi glæder os til at følge med hele sæsonen – både i Danmark og internationalt.

Stejle bakker var kendetegnende for MTB-ruten

XTERRA-verdensmesteren måtte se sig slået af konkurrenter og ruten

Hos kvinderne var feltet markant stærkere end XTERRA Duathlon Gribskov to uger forinden. Intet XTERRA uden at nævne Age-Group verdensmesteren og vinderen af første afdeling – Carol Rasmussen blandt favoritterne, ligesom nummer to i Gribskov – Kristine Nørgaard var klar til revanche. Derudover stillede bl.a. elite mountainbikeren Janni Spangsberg og triatleten Nicoline Rahbek Dam Sørensen til start.

Det blev hurtigst klart, at Carol Rasmussen ikke skulle gentage bedriften fra Gribskov. Efter et tidligt styrt på den glatte MTB-rute måtte Carol udgå med mindre skrammer. Dermed skulle slaget slås mellem Kristine, Janni og Nicoline, der allerede tidligt havde langt ned til de øvrige deltagere.

Janni Spangsberg var dog ikke til at slå, da hendes høje tekniske niveau kom hende til gode i de svære forhold. Og med både bedste tid på løb og MTB vandt hun med 4,12 ned til Kristine Nørgaard, der med en rigtig stærk tid på MTB’en kunne henvise en ellers hurtigere løbende Nicoline Rahbæk Dam Sørensen til tredjepladsen.

Alt er åbent inden de sidste fire afdelinger

XTERRA Duathlon serien betår af i alt seks afdelinger, hvor de tre bedste resultater tæller med i den samlede rangliste. Og med to nye vindere i Vejle er alt åbent hos både mændene og kvinderne.

Næste afdeling er d. 5. marts i Teglstrup Hegn i Helsingør, inden turen går videre til Hedeland d. 26. marts, Viborg d. 2. april og det afsluttende stævne i Blåbjerg Plantage d. 23. april.

Trapperne i Vejle gjorde løberuten ekstra hård.

Komplette resultater fra XTERRA Duathlon Vejle 2017 kan ses her.

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply