På lørdag venter der en spændende afslutning på XTERRA European Tour, når det hele skal afgøres til XTERRA European Championsship på Møns Klint. Der er masser af præmiepenge og prestige på spil, og derfor er det et virkelig skarpt felt, som er klar til at dyste om sejren i det unikke naturområde ud til Østersøen, hvor der også venter et nyt og endnu mere publikumsvenligt format. 

Det har været en forrygende triatlon-sæson i Danmark. Hele tre prestigefyldte europamesterskaber har fundet vej til det triatlon-glade land, og i weekenden er det tid til det sidste i rækken. Østersøen, Møns Klint og ikke mindst trapperne imellem giver således alle deltagere en helt spektakulær naturoplevelse, når der venter en hård og spændende udfordring til XTERRA European Championship.

Der er i alt 40.000 $ i præmiepengepuljen, som skal fordeles til de hurtigste til lørdagens mesterskab, ligesom de samlede vindere af XTERRA European Tour skal findes.

Mændendes race: Alle jagter Ruben Ruzafa

For første gang nogensinde deltager legenden over dem alle – spanske Ruben Ruzafa i et dansk XTERRA-event. Ruben Ruzafa har gennem de seneste mange år vundet stort set alt, hvad han har deltaget i, hvor det siden 2014 er blevet til i alt 33 sejre i 38 XTERRA-starter (!), herunder tre verdensmester- og Europasmesterskaber.

Ruben Ruzafa virker ikke til at være mæt, og har derfor også vundet syv ud af otte XTERRA-stævner i 2017, og måtte i det sidste race nøjes med 2. pladsen til XTERRA Switzerland grundet tekniske problemer med cyklen.

Ruben Ruzafa er derfor også kæmpefavorit på lørdag, men flere andre kandidater ser også ud til at toppe formen netop nu. En af dem er newzealandske Sam Osbourne, der kommer til Møns Klint med to friske sejre i bagagen, efter at have vundet både XTERRA Poland og XTERRA Germany ganske suverænt i løbet af august.

Den eneste, der i 2017 har henvist Ruben Ruzafa til andenpladsen, er Arthur Forrissier fra Frankrig. Han har efter længere tids løbspause tænkt sig at kæmpe med om sejren på Møns Klint, men det er svært at spå om, hvor formen er i øjeblikket.

Af andre kandidater til sejren skal nævnes nummer to og tre på den europæiske rangliste Francois Carloni fra Frankrig og Xavier Dafflon fra Schweitz, som begge er virkelig stærke på især MTB’en. Derudover er Roger Serrano, der er en af feltets mest farverige deltagere, ved at være tilbage i topform. Roger Serrano har de seneste tre måneder udelukkende fokuseret sin træning med henblik på lørdagens mesterskab, og det bliver derfor spændende at se, hvor langt det rækker.

Sidste mand i det øverste favoritfelt er Bradley Weiss fra Sydafrika. Bradley Weiss har i 2016 vundet det prestigefyldte XTERRA South Africa, der hvert år skyder sæsonen igang i februar. Han har i denne sæson valgt at prioritere sin træning anderledes, så han i stedet topper formen til den kommende tids store mesterskabet, hvor der udover XTERRA European Championship også senere på året venter XTERRA World Championship på Maui.

Bradley Weiss må derfor formodes at være virkelig skarp på lørdag.

Andre outsidere:

Rui Dolores, Portugal
Maxim Chane, Frankrig
Arthur Serrieres, Frankrig
Yeray Luxem, Belgien
Jens Roth, Tyskland

Danske outsidere

Vi har aldrig haft den store tradition for absolutte topnavne inden for cross triatlon i Danmark. Men den store stigning i disciplinens popularitet har fået atleter fra MTB- og landevejstriatlon til at prøve kræfter med XTERRA.

På lørdag er der således debut til den traditionelle landevejstriatlet Anders Lund Hansen, der må formodes at være helt i top på både svømingen og løbet. Det store spørgsmålstegn er dog, om teknikken på MTB rækker til en topplacering.

En anden danskers tekniske kunnen er der dog slet ikke tvivl om. Anders Bregnhøj er blandt Danmarks dygtigste mountainbikere, og han har det seneste år også vist sig at kunne blande sig i toppen på trods af store tidstab på svømningen. Han kan nemlig køre hurtigere end hele feltet på MTB, ligesom han også løber rigtig stærkt.

Vi krydser fingre for, at de to danskere kan kæmpe med om top 10 placeringerne på lørdag.

Pastaparty.dks tip på et slutresultat

1. Ruben Ruzafa
2. Sam Osbourn
3. Arthur Forrissier
4. Bradley Weiss
5. Roger Serrano

Kvindernes race: Tre kvinder kæmper om sejren

Brigitta Poor på vej op af de 497 trin

Hos kvinderne er der især tre kvinder, som skiller sig ud i favoritfeltet, og det er netop de tre, som også er helt suverænt i spidsen på den Europæiske XTERRA Tour.

Favoritten må siges at være sidste års vinder på Møns Klint, nemlig ungarske Brigitta Poor, som kommer med to friske sejre i bagagen fra XTERRA Germany og XTERRA Poland. Brigitta Poor er dog kun nummer to på årets rangliste, da tjekkiske Helena Erbenova har lavet topresultater i stort set alle de foregående 13 races og har stået øverst på skamlen hele fire gange.

Årets evige treer har været tyske Carina Wassle, som ser ud til at mangle det sidste for at kunne træde skridtet op på podiets højeste plads.

Blandt outsiderne findes newzealandske Elizabeth Orchard, som slutter en længere europæiske rejse i Danmark, hvor formen ser ud til at toppe på det helt rigtige tidspunkt.

Danske outsidere

Med danske briller bliver det enormt spændende at følge med, da de to seje piger Nicoline Rahbek Dam Sørensen og Tanja Hultengren Larsson stiller til start. Nicoline debuterede i XTERRA Pro-regi tidligere på måneden til XTERRA Norway, hvilket kastede en podieplacering fra sig.

Tanja kommer ligeledes med selvtillid i bagagen, da hun i forrige weekend tog sejren til XTERRA Slettestrand.

Pastaparty.dks tip på et slutresultat

1. Brigitta Poor
2. Helena Erbenova
3. Carina Wassle
4. Elizabeth Orchard,
5. Nicole Walters

Mere publikumsvenligt format og hårde ruter venter

Distancen på lørdag er den klassiste XTERRA-distance på 1500 meter svømning, 30 km MTB og 10 km trailløb. Løbsarrangørerne har dog et par spændende udfordringer og nyheder i ærmet, som gør det ekstra hårdt for deltagerne og endnu mere interessant at følge for tilskuere.

Den berygtede trappe på hele 497 trin kommer således i spil to gange på lørdag. Første gang i skiftet mellem svømning og MTB, hvor trapperne skal klares med våddragten på slæb, og så slutter hele racet også af med den modbydelige udfordring.

Derudover har man i år valgt at køre pro’ernes race om lørdagen på kortere loops på både MTB- og trailruten. Det betyder, at der skal køres fire runder af 7,5 km MTB, hvor alle de hårdeste segmenter figurerer, og så skal der løbes tre omgange af 3,3 km på trailløbet, hvor sidste runde altså indeholder de mange trappetrin.

Det betyder, at deltagerne kommer ind i stævne- og målområdet hele otte gange i løbet af racet, hvilket gør det virkelig interessant og spændende at følge med. Derudover vil der også være tæt livedækning på dagen, som fra målområdet kan følges på storskærm, og som kan også kan følges via XTERRA Nordic Facebook side.

Det hele starter på lørdag kl. 14.00, og vi forsøger her hos Pastaparty.dk at opdatere jer så godt som muligt fra mesterskaberne.

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply