Det vælter ind med store internationale stævner i den danske kalender i 2017. Først blev det annonceret, at ETU European Middle Distance Championship, og kort efter annoncerede Ironman Danmark, at de også har bragt Ironman 70.3 European Championship til Danmark. Og nu melder endnu en stor aktør sig på banen med et europæisk mesterskab – nemlig Xterra.

Xterras fremgang i Danmark er en stor faktor

Det er ikke første gang, at der køres Xterra i Danmark. Det er der efterhånden blevet gjort i et par år. Men til næste år, vil der ske noget nyt på Xterra-fronten i Danmark; Xterra Denmark Møns Klint, som samtidigt også er finalen i Xterra European Tour.

Og årsagen til, at Danmark næste år er vært for Xterras europæiske mesterskaber, skal i følge Xterra Nordics projektleder, Andreas Juul Jeppesen, findes i, at cross triathlon for alvor har fået medvind i det danske land.

– “Mens traditionelle triathlon stævner, efter flere år med markant vækst, nu må konstatere stagnerende eller faldende tilslutning, så ser det helt anderledes ud for off-road triathlon. Tendensen sker samtidig med motionisternes større trang til både mudder på næsetippen og ujævnt underlag under fødderne, hvorfor mountainbike og trailløb, i de seneste år, er blevet mere og mere populært. Det har også været medvirkende til, at den amerikansk ejede Xterra-serie har slået sit navn fast,” fortæller Andreas Juul Jeppesen og uddyber;

– “Denne udvikling har også været helt tydelig i Danmark, hvor der har været afholdt Xterra-stævner siden 2014, rundt om, i det meste af landet. Især i Udkantsdanmark, hvor forholdende er perfekte til denne type triathlon.”

Et af de hårdeste Xterra stævner i Europa

Hvorfor valget er faldet på lige præcis Møns Klint, er der absolut heller ingen tvivl om. Stævnet er nemlig i forvejen kendt for, at være ét af de hårdeste og mest udfordrende stævner på Xterra kalenderen.

– “De mest unikke forhold findes helt ude på Møns Klint, hvor den smukke natur, kombineret med det kuperede morænelandskab og ikke mindst Danmarks længste trappe, udgør en unik motionsoplevelse. Dette blev slået fast, da netop Xterra Møns Klint, tidligere på året, blev nummer ét i afstemningen omkring must-do off-road triathlon i hele verden, i det anerkendte amerikanske magasin DirtTri Magazine,” fortæller Andreas Juul Jeppesen videre.

Og på grund af dét, og at de tidligere deltagere på Møns Klint, er fulde af positive tilkendegivelser, får stævnet dermed værtsskabet for Xterras europæiske mesterskaber og finalen i Xterra European Tour. Der er dermed udsigt til, at verdens allerbedste off-road triatleter, stiller til start på dansk grund næste år.

– “På grund af de positive tilkendegivelser fra danske og udenlandske deltagere, er Xterra Denmark Møns Klint blevet udnævnt til at være fjortende og sidste stop, på den europæiske Xterra tour i 2017. Derfor vil hele verdenseliten være samlet på Møn den anden og tredje september, for at kæmpe om sejren i Xterra Denmark Møns Klint, og ikke mindst om den samlede sejr på European Tour.”

Bliver for både eliten og age grouperne

Hvis du tror, at næste års Xterra på Møns Klint dermed kun bliver for eliten, så kan du godt tro om igen. For selvom elite-feltet stensikkert bliver med deltagelse af nogle af verdens bedste off-road triatleter, så vil stævnet også fortsat være for de glade age groupere. Så på den front, lover arrangørerne også, at det hidtidige format fortsætter.

 – “Det er ikke kun eliten, som har været hele Europa rundt, der er plads til. Xterra er nemlig ligeså meget et stævne for motionisterne. Derfor kan alle tilmelde sig, og prøve kræfter med samme distance og rute, på i alt 1500 meter svømning, tredive kilometer mountainbike og ti kilometer trailløb. Desuden vil weekenden indeholde en sprint-distance på den halve distance, og ikke mindst det traditionsrige Klinteløb på fem eller ti kilometer,” forsikrer Andreas Juul Jeppesen.

 – “Både hos eliten og blandt motionisterne vil der være et bredt, internationalt deltagerfelt, som søger hele vejen til Møn for at deltage. Stævnet har en kapacitet på maksimalt tusinde deltagere. Og de findes efter først til mølle princippet, når tilmeldingen åbner i morgen,” slutter Andreas.

Næste års Xterra Møns Klint og det europæiske Xterra mesterskab, bliver kørt i den første weekend i september.

Leave a Reply