International triathlon er desværre endnu engang blevet ramt af en dopingsag. Under ITU Grand Final i Cozumel tilbage i september, har en britisk triatlet afleveret en positiv dopingprøve, som indeholdte spor af væksthormonet clenbuterol. Det er dog endnu uvist, hvilken britisk atlet, der har afleveret den positive dopingprøve.

Både A- og B-prøverne viste små spor af clenbuterol

Det var en noget mærkværdig afslutning på herrernes race i ITU Grand Final i Cozumel tidligere på året, da Jonathan Brownlee kollapsede et par hundrede meter fra målstregen og samtidigt tabte sejren på gulvet. Nu viser det sig så, at Brownlees kolaps, ikke er det eneste bemærkelsesværdige, som skete den dag. En atlet på det britiske herre-team, er nemlig testet positiv for væksthormonet clenbuterol i samme race. Det skriver nyhedssitet Lawyers.com.

Sagen er dog meget speget, da det blandt sportsfolk er alment kendt, at oksekød i særligt Mexico, kan være forurenet med clenbuterol. Derfor er sagen heller ikke lige til. Det bliver dog heller ikke nemmere, da både A- og B-prøven viste meget små spor af væksthormonet.

I den originale artikel på Lawyer.com, skrives der følgende:

– “Den gældende udelukkelsesperiode, for den påståede overtrædelse, er fire år. Niveauet af clenbuterol i atletens A- og B-prøver var lave. Der er blevet indsendt et forsvar om, at indtagelse af forurenet kød forud for testen, er den mest sandsynlige forklaring på de positive prøver.”

Det britiske forbund påtager sig ansvaret

Umiddelbart ser det ikke ud til, at den positive dopingprøve kommer til, at få konsekvenser for den pågældende triatlet. Fordi atleten, af det britiske triathlon forbund, ikke var blevet gjort opmærksom på risikoen for clenbuterol i kødet i Mexico, vil den fire-årige udelukkelse ikke være gældende i denne sag.

Ifølge Trimes, som er et fransk triathlon-medie, har det britiske triathlon forbund forsvaret atleten i sagen, samtidigt med, at de har påtaget sig ansvaret for, at de ikke har advaret deres team, om risikoen ved, at indtage oksekød i Mexico.

 

Åbner op til ny debat om atleternes ansvar

Men hvem er den pågældende atlet så? Udover at det er en mandlig britisk triatlet, er der ingen i offentligheden, som kender til atletens identitet. Og det er der en ganske god grund til – det er nemlig normal procedure for ITU, at de ikke offentliggør navnene i denne slags sager, så længe sagen ikke er blevet appeleret. Simpelthen for at beskytte atleterne, hvis det skulle vise sig, at de er uforskyldte.

Det ser dermed ud til, at offentligheden aldrig finder frem til identiteten på den pågældende triatlet. Om det er en elite eller en age grouper, er derfor også svært, at svare på. Samtidigt lægger sagen dog endnu engang op til diskussionen om, hvor ansvaret for indtaget af eventuelle inficerede fødevarer, skal placeres.

Den mest kendte sag om clenbuterol, er i øvrigt sagen med cykelrytteren Alberto Contador og den kendte bøf i Tour de France. Dengang modtog Contador en nedsat karantæne, for ikke selv, at være opmærksom på, hvilke fødevarer han har indtaget.

 

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply