Ironmans anti doping-program har netop offentliggjort, at den amerikanske age grouper Holly Balogh, har modtaget og accepteret en fire-årig karantæne for brug af præstationsfremmende stoffer. Karantænen er kommet efter en forurenet dopingsprøve, blev taget under Ironman North American Championship i Texas tilbage i maj sidste år. Hendes karantæne er trådt i kraft fra den 11. juni 2016.

Længere undersøgelse på baggrund af forurenet dopingprøve

Holly Baloghs dopingprøve viste, ifølge Ironmans pressemeddelelse, spor af udefrakommende testosteron, hvilket blev bekræftet af en efterfølgende Isotope Ratio Mass Spectrometry-analyse (IRMS). Samtidigt har Ironman lagt vægt på, at Balogh ikke har forespurgt på en TUE for, lovligt, at kunne bruge testosteron.

Ironman startede derfor en efterforskning, der blandt andet modtog informationer fra to personer, der tidligere har arbejdet sammen med Holly Balogh. Samtidigt er der også indsamlet bevismateriale i samarbejde med det amerikanske anti-doping agentur, USADA. Gennem denne efterforskning, har Ironman fået bekræftet, at Balogh var fuldt ud klar over risikoen ved at indtage stoffet, men at hun alligevel fortsatte sit brug af det præstationsfremmende middel.

– “Vi bifalder de afgørelser, der har fået atletens tidligere samarbejdspartnere, til at træde frem. De har først og fremmest fortalt, at Holly Balogh har brugt det (præstationsfremmende stoffer, red.), på trods af, at hun blev rådet til at lade være. Samtidigt er de også stået frem for, at bevise, at de går ind for anti doping i deres coaching. De har hver anerkendt vigtigheden i, at opfylde deres forpligtelser i henhold til antidoping-reglerne, og samarbejdet med aktørerne i denne undersøgelse,” skriver Kate Mittelstadt, der er direktør i Ironman Anti-Doping Program, i en pressemeddelelse.

Dobbelt vinder af Ironman All World Athlete

Holly Balogh konkurrerede i 2016 i kvindernes 45-49 age group. Hun vandt sin age group i Ironman Texas, der samtidigt var det nordamerikanske mesterskab, og det var her, der blev fundet spor af udefrakommende testosteron i en dopingprøve. Hun blev All World Athlete-vinder i 2014 i F40-44, og vandt den samme pris i 2015 i F45-49.

Hendes sejr i Ironman Texas er sidenhen blevet annulleret på baggrund af hendes dopingprøve.

Dobbeltmoralsk: Imod drafting da det giver fordele i stil med præstationsfremmende stoffer

Historien om Holly Balogh, der nu har fået en dopingkarantæne, ser kun endnu mere sjov ud, hvis man graver lidt i hendes offentlige holdninger. Her viser det sig nemlig, at hun har handlet dybt dobbeltmoralsk.

For tre år siden, skrev hun nemlig et åbent brev til World Triathlon Corporation, der er firmaet bag Ironman-stævnerne. Her opfordrede hun arrangørerne til, at få sat en stopper for al drafting i Ironman-stævnerne. Balogh syntes nemlig ikke det var fair, at man kunne bruge mange år på at træne og træne for at kvalificere sig til Ironman Hawaii, for kun at misse kvalifikationen på grund af draftende konkurrenter.

– “Alle der kører Ironman, drømmer om at kvalificere sig til Hawaii. Det er en utroligt svær drøm at opnå, fordi, du konkurrerer om de én-to startpladser, mod de bedste af de bedste ved hver stævne. Folk betaler en masse penge for at køre Ironman, og bruger en masse tid på at træne sig til en fysisk form for, ikke kun at kunne gennemføre distancen, men for at konkurrere om de få Ironman World Championship-pladser der er tilgængelige ved hvert race. Desværre er sporten, og mulighederne for at kvalificere sig, ved at blive ødelagt af den store mængde snyd der foregår, når der bliver draftet gennem de 180 kilometer cykling. Folk er tvunget til enten at gør det samme som snyderne for, at have en chance for at kvalificere sig, eller simpelthen køre alene og dermed blive kørt agterud,” skrev Holly Balogh i det åbne brev, der blev publiceret på internetportalen Change.org.

Og så tilføjede Balogh lige præcis den sætning, der næsten gør det hele komisk.

– “Drafting giver en fordel, der er lig med, at bruge præstationsfremmende stoffer.”

Du kan læse hele Holly Baloghs åbne brev til World Triathlon Corporation her.

Der kommer i øvrigt flere og flere dopingsager frem for tiden. Senest blev to professionelle kvinder testet positiv for et stof, der tilsyneladende skulle være kommet fra nogle saltsticks. Det kan du læse mere om her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply