Kort efter den vilde afslutning i DM Tri Serien ved Furesøen, rykkede én af Danmarks bedste kortdistance atleter, Anders Lund Hansen, teltpælene op og bankede dem i igen i Marokko. Nærmere betegnet i Fés. Her kommer han til at bo – og træne – i det næste halve års tid, som et led i sin uddannelse.

Vi har haft en lille snak med Anders om flytningen til det afrikanske kontinent, hvordan det er at træne dernede og hvordan fremtidsplanerne ser ud.

Flyttet til Marokko på grund af uddannelse

Anders Lund Hansen har i de sidste par år, haft base i Odense, sammen med resten af Tri Team SDU. Men i forbindelse med Anders’ bachelor i negot.-arabisk, har han altså rykket sin base fra det velkendte og trygge Danmark, til det noget anderledes land, Marokko.

– “Jeg er flyttet til Marokko som led i min bachelor i negot.- arabisk, som handler om international forhandling. Jeg skal have et obligatorisk studieår i et arabisktalende land og det er især for at styrke sprogkompetencerne. Jeg er i Marokko indtil omkring maj næste år, hvorefter jeg rejser hjem til basen i Odense igen. Derefter mangler et halvt år, før jeg er færdig med min bachelor,” fortæller Anders Lund Hansen om årsagen til flytningen.

Svømning er en større udfordring

For Anders Lund Hansen, kan han allerede mærke forskellen på træningen hjemme i Danmark og træningen i Marokko. Og det er særligt træningsforholdende som er væsentligt anderledes i det afrikanske land.

– “Man kan sige at flytningen på nogle områder er et nyk ned ad, eftersom jeg kommer lige luks, fra nogle af de bedste træningskammerater, trænere og tri-træningsmiljøer i verden,” fortæller Anders og fortsætter;

– “Jeg fokuserer dog på at se på de mere positive ting hernede, selvom der dog er nogle udfordringer. Især her i starten, hvor man lige skal tilpasse sig kulturen og systemerne – og manglen på samme – hernede, som kan virke både frustrerende og ligefrem tåbelige for en vesterlænding.”

Og det er altså særligt på svømmefronten at det halter lidt i Marokko.

– “Der er masser af swimmingpools, men enten er de for private selskaber, lukkede for indskrivning i lang tid, kun for kvinder, eller mænd, eller også er de lukket ned på grund af den frygtelige kolde vinter der kommer snigende. Vi har lige nu omkring de små 30 til 35 grader om dagen. Jeg har dog fundet en lille indendørs 25 meter hal, hvor jeg kan svømme i de offentlige tider, mens jeg arbejder på at finde en svømmeklub, som jeg kan træne med,” forklarer Anders med hentydning til, at man i Marokko, ofte ikke kan købe en engangsbillet til en svømmehal.

Cykelmulighederne er varieret, men farligt

Hvad der halter lidt på svømmefronten på det afrikanske kontingent, opvejes så til gengæld af cykelforholdende. Anders medgiver at vejene ikke altid er lige gode i Marokko, som hjemme i Danmark, men til gengæld giver det ham nogle helt andre muligheder at arbejde med.

– “Jeg faktisk blevet rigtig positivt overrasket over cyklingen hernede. Vejene er ikke altid så vedligeholdte som de er derhjemme, hvilket dog hjælper en til at øve sin teknik på en cykel, når der lige pludselig dukker et hul eller sandbunke op på nedkørslen eller et selvmorderisk får, vælger at springe ud på vejen foran dig,” fortæller han med et smil om vejforholdende.

– “Dog er sceneriet en klasse for sig selv og der er terræn for enhver smag. Her er alt fra lange flade veje, til rullende bakker og stejle bjerge, hvilket jeg nyder i stor stil, da jeg tit savner at vi i Danmark, ikke har mange højdemetre i landskabet.”

Til gengæld for de mange muligheder for varieret træning, er det da også en smule med livet som indsats at cykle dernede. Trafikkulteren ser nemlig helt anderledes ud end hjemme i Danmark.

– “Bilisterne og den travle trafik, er et kapitel for sig selv, da der ikke rigtig er nogle trafikregler i Marokko. I stedet er der et fælles indbygget trafiksystem i enhver marokkaners hoved, hvor der altid bliver kørt lige til grænsen. Det indbyder på samme tid også til at styrke sine intuitive evner i trafikken, hvilke man i den grad har brug for, for at komme frem og levende gennem turene hernede.”

Marokko giver bedre muligheder for løb

Flytningen fra træningsforholdende på Tri Team SDU i Odense til forholdende i Marokko, giver dog ikke kun udfordringer for Anders Lund Hansen. Løb er til at træne alle steder i verden, da det jo i princippet kun kræver et par løbesko. Men varmen i Marokko er til gengæld noget, som er bedre for løbebenene, med en i forvejen høj træningsmængde. Og det har Anders tænkt sig at bruge positivt i sin træning.

– “Løb kan man jo få afviklet, hvor end man befinder sig på kloden og Fés er ingen undtagelse. Tværtimod har det givet nogle flere muligheder, i forhold til det kuperede terræn og varmen, som holder skader lidt på afstand. Det skal også udnyttes til at øge løbemængden hernede og få presset tiderne på fem og ti kilometer længere ned.”

Kører afrikanske stævner henover vinteren

Selvom Anders nu for en periode er flyttet til et kontingent, som ikke just er kendt for triathlon, har han alligevel ikke helt offseason. For nogle uger siden, kørte han et motionsstævne i nærheden af bopælen i Féz.

– “Jeg deltog for nogle uger siden i et motionsstævne, for at se hvordan sådan noget forløb hernede og fordi jeg rigtig meget havde lyst til at køre noget hygge-tri, hundrede procent for fornøjelsens skyld. Det vidste sig både at være meget velorganiseret og en stor omgang kaos på samme tid. Men ikke synderligt anderledes, end man kan finde nogle steder ved danske andenrangs – og for den sags skyld – også førsterangsstævner,” fortæller han om forholdende i det marokkanske stævne.

– “Selve stævnet gik meget fornuftigt og jeg kom i mål som 1’er, få minutter før nogle atleter, som jeg vil skyde på ville passe ind i den gode ende af et dansk 18-34 age group felt. Gevinsten var en kæmpe pokal og et års gratis fitnessmedlemsskab i et center, der dog ligger 3-400 km fra min bopæl hernede, samt tilskuerstemning, som jeg kun har set en gang i Mexico (og det var endda til en World Cup!) Hernede bliver man altså en stjerne, hvis man gerne vil være det!

Med Anders Lund Hansens førsteplads i bagagen, stiller han nu også til start i yderligere to afrikanske stævner i den nærmeste fremtid. Og det er faktisk ikke nogle helt ubetydelige stævner, om end de stadig bliver kørt udenfor Anders’ primære sæson.

– “Jeg regner med at deltage i to African Cups hernede, en i november i Agadir i Marokko og en i december i Dakhla i Vestsahara. Så det skal nok blive spændende, med lidt stævner uden for sæson.”

Anders Lund Hansen bliver på kortdistance

Noget af det som kortdistanceatleter bliver spurgt allermest om under OL-året, er om de nu har tænkt sig at satse på længere distancer. Som vi tidligere har kunne skrive, er det ikke tilfældet med Andreas Schilling – og heller ikke Anders Lund Hansen har tænkt sig at tage springet. Tværtimod faktisk.

– “Jeg forsætter med kortdistance, når jeg kommer hjem. Og jeg regner ikke med at skifte over på de længere distancer, indtil det bliver nødvendigt. Gud forbyde det,” slutter en af Danmarks bedste kortdistance atleter, Anders Lund Hansen.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

1 KOMMENTAR

Leave a Reply