Det er ikke mange uger siden, at vi her på Pastaparty.dk kunne skrive, at Andreas Schilling håber på en OL-stafet til OL i Tokyo med dansk deltagelse. Og det der med stafet, er ikke helt ukendt for Andreas, da han tidligere i år, kørte Mixed Relay til EM i Lisabon.

Og netop Mixed Relay-konkurrencen i Lisabon, og meget mere, kan du læse mere om her i artiklen, hvor vi kigger tilbage på den Andreas Schillings sæson, som også bød på en deltagelse i OL i Rio.

Åbnede sæsonen med en 30.-plads i WTS Abu Dhabi

Før at Andreas kunne stille til start i OL i Rio, var der lige de sidste kvalifikationsraces som skulle klares. Det første af dem, var tilbage i begyndelsen af marts, hvor han i World Triathlon Series i Abu Dhabi, kørte årets første stævne.

At tyde udfra Andreas’ Facebook-opdatering efter racet, gik stævnet i Abu Dhabi ikke helt som håbet. Efter en fornuftig svømning, var han fanget i en stor forfølgergruppe, som lå 15-20 sekunder efter frontgruppen. Selvom han lykkedes med, at rive sig fri sammen med nogle konkurrenter, hvor de i fællesskab fik skabt kontakt med frontgruppen, gik samarbejdet i vasken og de blev derefter hentet af forfølgerne. Og i den gruppe blev han så indtil T2.

På de afsluttende ti kilometer løb, får han sig løbet lidt op i placeringerne, men aldrig længere op, end at han krydsede målstregen som nummer tredive. Ikke det bedste point-mæssige kvalifikationsrace, men det gav alligevel Andreas en god portion selvtillid til stævnerne, som lå forud.

Tankede endnu mere selvtillid med en niendeplads i World Cuppen i Mooloolaba

Den portion selvtillid, som Andreas fik tanket i Abu Dhabi, havde til gengæld god gavn, da han var til start i World Cuppen i Mooloolaba kun en uge senere. Denne gang stod menuen på sprint-distancen, og her kom han derfra med et væsentligt bedre resultat end i Abu Dhabi.

Efter at have svømmet i tiden 07:55, cyklet i tiden 29:00 og løbet i tiden 15:11, kunne han krydse målstregen som nummer ni. Det var et utroligt tæt race hele vejen, hvor hele top ti kom i mål indenfor 35 sekunder. Vinderen blev i øvrigt løbekometen, Mario Mola, så at slutte kun tredive sekunder efter ham, må siges at være en flot præstation.

Nummer to i New Plymouth – kun overgået af Richard Murray

Et par uger efter den flotte præstation i Mooloolaba, leverede Andreas endnu et superresultat i World Cuppen i new zealandske New Plymouth. Her krydser han nemlig målstregen som en superflot nummer to, kun overgået af stjerne-triatleten, Richard Murray.

Andenpladsen i New Plymouth, kom han dog ikke sovende til. Efter at have tilbragt et par kilometer på cyklen i hovedfeltet, angreb han på egen hånd, og fik slået et fornuftigt hul. Kort derefter fik han følgeskab af Ben Kanute, og de to fulgtes ad hele vejen ind til T2.

Og her fik Andreas hurtigt skaffet sig af med sin følgesvend, så han faktisk i en kilometers tid, var ene mand i front. Føringen holdte dog ikke helt til mål, da forfølgerne kom stærkt bagfra – men af dem, var der heldigvis kun en enkelt, som nåede forbi. Nemlig Richard Murray.

Et ganske stabilt resultat, som samtidigt sikrede en god portion point til OL-kvalifikationen, var i hvert fald, hvad han kunne rejse hjem fra New Zealand med.

Nummer fjorten i WTS Cape Town – afsluttende løb på 14:54!

Med de seneste stævner, hvor Andreas virkeligt har fået samlet point til OL-kvalifikationen, blev det i slutningen af april, tid til World Triathlon Series i Cape Town. Og her var det tydeligt, at Andreas var pumpet godt op med selvtillid – han blev nemlig nummer fjorten, i et utroligt stærkt felt.

Racet, som blev kørt på sprintdistancen, kørte nærmest på skinder for den hurtige dansker, og han blev registreret med en tid på kun 14:54 for de afsluttende fem kilometer! Så flere velfortjente point var, hvad han fik ud sit flotte race.

Nummer 21 i det sidste pointgivende race i World Cuppen i Huatulco

Kun to uger efter racet i Cape Town, stod Andreas Schilling på startstregen i World Cuppen i Huatulco i Mexico. Lige netop Huatulco, bliver af mange kategoriseret, som et af de hårdeste steder, at køre race – simpelthen på grund af den skyhøje varme, som ofte plager området.

Om det var varmen, som plagede Andreas i Huatulco, skal vi lade usagt. Men i hvert fald, klarede han sig ikke ligeså godt her, som han har gjort, i de foregående races. Han krydser målstregen som nummer 21 i en sluttid, på lige lidt over to timer, på den olympiske distance.

Det mexicanske race, var samtidigt sidste OL-pointgivende race for Andreas vedkommende, da skæringsdatoen, var den femtende maj. Så herfra var det bare, at håbe, at de indsamlede point, ville være nok til en startplads

Diskvalificeret dansk team i Mixed Relay i Lisabon

Og så nåede vi til historien med Mixed Relay-racet i Lisabon. Foruden Andreas Schilling, bestod det danske team af Alberte Kjær, Line Thams og Daniel Bækkegård.

Alberte Kjær var første danske deltager i vandet, på cyklen og på løbet. Og hun hamrede igennem, så Danmark faktisk havde føringen, da hun afleverer stafetten videre til Andreas Schilling. Han holder den danske føring, indtil han Line Thams tager over – og derefter er det Daniel Bækkegårds tur.

Desværre bliver der begået en fejl undervejs, som betyder, at det danske hold bliver diskvalificeret. Drønærgerligt med tanke på, at det danske hold lå så godt. Efterfølgende udtalte Andreas på hans Facebook-side, at diskvalifikationen var fair nok, men at det var ærgerligt, at de andre teams fik lov til, at lave samme fejl uden konsekvenser.

– “Vi ligger længe godt, men ender desværre med en diskvalifikation. Straffen var fair nok, men også frustrerende, at andre nationer/atleter får lov til, at begå den samme fejl, uden at blive straffet.”

OL-kvalifikationen kom i hus

Skuffelsen over diskvalifikationen, varede dog ikke længe. En uge efter raceday i Lisabon, kom den glædelige nyhed; Andreas Schilling havde kvalificeret sig til OL i Rio, efter to års fuldt fokus med netop kun det ene mål.

Andreas kunne nu begynde sine forberedelser til sit hidtige største race.

Vinder af tredje afdeling af DM Tri Serien i Aarhus

Om det var glæden ved den nylige nyhed om OL-kvalifikationen, eller om det bare var god form, vides ikke. Men i hvert fald vandt han tredje afdeling af DM Tri Serien i Aarhus kun en efter efter den glædelige nyhed – og det gjorde han altså på ganske overbevisende vis.

Efter at have delt føringen med Casper Stenderup under hele cyklingen, trak Andreas fra, allerede tidligt på løbet. Gennem alle fem kilometer øger han afstanden til Casper, og det betyder, at han i mål bliver noteret for en sejr, med mere end tredive sekunder til nummer to, og knap et minut til nummer tre.

Nummer otte til EM på sprintdistancen i Frankrig

Et par uger efter sejren i Aarhus, stod Andreas på startstregen i ETU Sprint European Championship i Frankrig. Og endnu engang leverede han et superflot resultat.

Efter et race, hvor Andreas tog skeen i egen hånd og viste, at han var i utroligt god form. Tre franskmænd havde lagt sig i front, og næsten ene mand, får han lukket hullet op til dem. Det kostede selvfølgelig lidt, men en sluttid på 52:34 og en ottendeplads til EM, er i hvert fald noget, som vidner om, at Andreas absolut er en værdig OL-deltager.

Nummer fire i WTS i Stockholm – og stor international anerkendelse for sin præstation på cyklen

Som du for kort tid siden kunne læse her på Pastaparty.dk, opnåede Andreas stor international anerkendelse for den præstation, som han lavede i World Triathlon Series i Stockholm i begyndelsen af juli.

En frontgruppe var stukket afsted allerede tidligt i racet, og sammen med norske Kristian Blummenfelt, stak de af fra feltet og indhentede frontgruppen på egen hånd. Med et efterfølgende stærkt løb, krydsede Andreas målstregen som nummer fire, i et utroligt stærkt felt.

Med kun lidt over en måned til startskuddet skulle lyde, fik Andreas dermed vist, at han er ved at være godt og grundigt klar til udfordringerne i Rio.

Nummer otte i WTS i Hamborg på regnglatte veje

Det flotte resultat i Stockholm, skulle dog ikke stå helt alene. En uge senere, gjaldt det nemlig World Triathlon Series i Hamborg, og endnu engang, viser Andreas den gode form frem.

En ottendeplads var hvad han fik svømmet, cyklet og løbet sig til på sprintdistancen i Hamborg – og racet blev vundet af ingen mindre end Mario Mola, som faktisk ikke var mere end fyrre sekunder hurtigere, end danskeren på målstregen.

Racet var generelt plaget af glatte veje på grund af silende regn, men Andreas havde gjort det kloge i, at køre med 25 millimeter dæk på cyklen. Og det har helt sikkert gjort en forskel.

– “Som dansker er jeg vant til, at køre i regn og havde valgt Vittorias 25 millimeter Corsa dæk. Det var en kæmpe fordel. Jeg følte mig meget sikker, mens flere af mine konkurrenter, havde store problemer med, at holde sig oprejste,” skrev Andreas på Facebook efter racet.

Nummer 28 til OL i Rio, efter flot kørsel på cyklen

En måned efter den flotte præstation i Hamborg, var det så tid til, at køre det race, som Andreas’ har brugt de sidste to år til, at kvalificere sig til. Nemlig OL i Rio. Og der var ingen tvivl om, at han var kommet for at være med i front.

Desværre lykkedes raceplanen ikke hundrede procent, selvom han undervejs på særligt cyklen, viste et utroligt mod, med sin aggressive kørsel. Han fik da også lagt sig i front flere gange på cyklen, men da han aldrig fik samlet den rigtige gruppe, blev det afgørende hul aldrig slået. Og så kom han altså ind i T2 som en del af ét stort felt.

På løbet havde han svært ved at finde rytmen, som højst sandsynligt var resultatet, af den aggressive cykling. Han kommer dog alligevel i mål som nummer 28, så selvom det ikke var det resultat han havde håbet på, så fik han alligevel vist de danske farver flot frem.

Og selve racet, det er han da også selv stolt af. Selvom han havde håbet på en bedre placering.

– “Sikke en dag. Gav den alt hvad jeg havde, og efterlod alt ude på ruten. Jeg havde selvfølgelig drømt, og ikke mindst troet, på et bedre race, end den 28. plads jeg fik i dag. Jeg forsøgte rigtig meget på cyklen og fik også flere gange et lille hul, men det lykkedes aldrig, at få samlet den rigtige og motiverede gruppe. På løbet kunne jeg aldrig få den op i det gear, som var nødvendigt og det var en lang kamp for, at finde både rytme og fart. Jeg kæmper hele vejen ind og der var ikke mere at komme med i dag,” skrev han efterfølgende i en opdatering på Facebook.

Vinder det Nordiske Mesterskab og fjerde afdeling af DM Tri Serien i Fredericia

Der gik ikke mange dage, fra Andreas havde krydset målstregen i Rio, til han igen var i aktion. Denne gang på hjemmebanen i Fredericia, til fjerde afdeling af DM Tri Serien og de Nordiske Mesterskaber på sprintdistancen.

Og den gode OL-form, havde han så sandeligt taget med sig hjem til Danmark. Med både svømningen og cyklingen overstået, var Andreas Schilling en del af frontgruppen, som sammen kunne tage hul på de afsluttende fem kilometer løb. Frontgruppen blev dog hurtigt reduceret til tre mænd, hvor også klubkammeraten Emil Deleuran var med.

Efter en intens dyst, kunne Andreas Schilling krydse målstregen, som den første af herrerne – og få sekunder senere, fulgte Deleuran. Andreas vandt dermed både fjerde afdeling af DM Tri Serien og de Nordiske Mesterskaber – tilmed på en lånt cykel, da hans egen, endnu ikke var kommet hjem fra Rio.

Styrter på cyklen i DM Tri Serie-finalen og slutter som samlet treer

Sidste danske race i denne sæson, blev for Andreas’ ved kommende, kørt i DM Tri Serie-finalen ved Furesøen. Med to sejre i løbet af 2016-serien, var han den førende herre i den samlede stilling, og alting var derfor lagt op til, at han igen i år, skulle nappe DM-titlen på kortdistance.

Men sådan kom det ikke til at gå. Et styrt cirka halvvejs på cyklen (se styrtet her), fik ham sat et godt stykke tilbage fra frontgruppen, og så måtte han ellers jagte på resten af cykelruten. Han når aldrig at komme op, men til gengæld henter Andreas konkurrenterne én efter én på løberuten – lige bortset fra de to forreste, Emil Deleuran og Henrik Klemmensen.

Til gengæld kommer Anders Lund Hansen op til Schilling bagfra, og de to kæmper en indædt kamp mod hinanden på de sidste meter. Anders trækker det længste strå og slår lige akkurat Andreas på målstregen, som betyder, at Andreas slutter på en fjerdeplads.

Da der samtidigt var pointlighed imellem de tre bedste i den samlede stilling, var det finaleresultatet, som skulle afgøre podiet i Tri Serien. Med Andreas’ fjerdeplads, rykkede han dermed fra førstepladsen og ned på tredjepladsen – noget som han efterfølgende var lidt ærgerlig over.

Et racereferat fra DM Tri Serie-finalen ved Furesøen, kan i øvrigt læses her.

Nummer 38 i World Triathlon Series Grand Final – og nummer 17 samlet!

Med indtil flere flotte resultater på den allerstørste scene i år, var Andreas klar til, at slutte sin sæson af i World Triathlon Series-finalen i Cozumel i midten af september. Årets flotte resultater i WTS havde givet ham point nok til, at han i forvejen var placeret på en flot femtendeplads før sidste afdeling. Og det var den placering, han var taget derover for at forsvare.

Racet gik dog ikke rigtigt Andreas’ vej, da han undervejs måtte kæmpe med de høje temperaturer. Han kommer i mål som nummer 38 efter ellers længe, at have sat flot i feltet på cyklingen. Efterfølgende har han udtalt, at han flere gange undervejs, har haft lyst til at stoppe op og lægge sig i et isbad.

Alt i alt ender Andreas med en samlet syttendeplads i World Triathlon Series 2016, og det er suverænt det bedste samlede danske resultat, siden serien blev indført i 2009.

Et racereferat fra World Triathlon Series i Cozumel, kan læses her.

Et stort tillykke til Andreas, med en utroligt flot sæson, lyder der her fra redaktionen!

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply