Der blev i dag kørt Challenge Gran Canaria på den halve ironman distance. Danske Chris Fischer var til start på den hårde og kuperede rute på De Kanariske Øer. Dagens mandlige vinder blev Thomas Steger (Østrig), imens Emma Bilham (Schweiz) hoppede op på øverste podieplads hos kvinderne.

Racets udvikling

På startstregen til Challenge Gran Canaria 2016, stod 21 professionelle mænd og kvinder klar til at besejre det spanske ø-landskab. Chris Fischer var en del af det mandlige professionelle felt på 13 atleter.

Langsom svømning i det professionelle felt

Da startskuddet løb på Gran Canaria klokken 9 i morges dansk tid, var det én stor massestart som blev sendt afsted fra stranden. Danske Chris Fischer havde fornuftigt nok placeret sig oppe foran og det var nok også et klogt valg med så mange deltagere på stranden på samme tid.

Der blev trykket godt til den allerede fra start. Helt i front kom hurtigt schweiziske Manuel Küng. Halvvejs på dagens 1900 meter svømning havde han bedste mellemtid med et split på 13.35 tæt forfulgt af Domen Dornik (Slovenien), Uxio Abuin Ares (Spanien) og Stephen Bayliss (Storbritanien).

Det var dog ikke Küng som var første mand oppe af vandet. Det var i stedet Dornik som løber ind i T1 som første mand med en svømmetid på 28:06. Dornik har dog ikke noget stort hul og må se Ares komme i land kun seks sekunder senere. Manuel Küng kommer op af vandet som tredje mand, tre sekunder efter Ares og i samme tid som britiske Stephen Bayliss.

Chris Fischer ser ikke ud til at have verdens bedste dag under svømningen. Efter 950 meters svømning, ligger Fischer nummer ni med et hul på 3:05 op til de første. Han tager dog alligevel et par placeringer på sidste halvdelen af svømningen og løber ind i T1 som syvendebedste mand. Chris svømmer dagens 1900 meter i tiden 34:28 som giver ham et hul på 6:07 op til den førende Domen Dornik.

Umiddelbart ser det ud til at være nogle utroligt langsomme svømmetider i det professionelle felt. Hvad forklaringen er, har det indtil nu ikke været muligt at finde en forklaring på.

En cykling med store tidsforskelle

Chris Fischer får dog lavet et ganske fornuftigt skifte i T1 og hopper op på cyklen som som syvende mand.

Der er dog alligevel et godt stykke op til Dornik som fortsat ligger på førstepladsen. Bayliss har i T1 overtaget andenpladsen og løber ud af skiftezonen i samme tid som Dornik. Tredje mand på cykelruten bliver Manuel Küng som i T1 har tabt 19 sekunder til de to mand i front.

Ved første mellemtid efter 19,6 kilometer cykling, holder Fischer fortsat sin syvendeplads. Han har dog alligevel 1:27 op til Domenico Passuello (Italien) som ligger på en sjetteplads.

Men oppe foran sker der ting og sager. Manuel Küng har sat sig alene i front og har distanceret Domen Dornik med 2:09 på de første 19,6 kilometer. Dornik og Stephen Bayliss har fulgtes ad siden T1 og Bayliss kommer dermed forbi første mellemtid to sekunder efter Dornik.

En østriger kommer bragende bagfra

Efter 49 kilometer er det fortsat Küng som er alene i front. Og sikke en fart han skyder; på de seneste 30 kilometer har schweizeren udbygget sit forspring til 4:48. Bayliss har dog nu slået et lille hul på 19 sekunder til Dornik. Til gengæld er Thomas Steger (Østrig) kommet bragende bagfra og ligger nu på dagens tredjeplads med et hul på 18 sekunder op til Bayliss og 5:07 op til Küng.

Chris Fischer har ved 49 kilometer taget en enkelt placering og ligger nu på en sjetteplads. Han har dog alligevel 7:10 op til den førende Küng som jo er helt alene i front. Til gengæld har Chris kun 2:28 op til Bayliss på andenpladsen.

Kampen om podiet er derfor fortsat åbent efter 49 kilometers cykling.

Ny podiefordeling på sidste halvdel

Manuel Küng fortsatter med at brage igennem i front og kommer også som første mand hen til mellemtiden ved 78,4 kilometer. Til gengæld har Thomas Steger nu overtaget andenpladsen og ligger alene imellem Küng og Stephen Bayliss. Steger har tilmed også skåret lidt af Küngs forspring så det nu er nede på 3:55. Og det koster for Bayliss som på de seneste 30 kilometer har tabt knap halvandet minut til den hurtige Steger.

Et sted på de seneste 30 kilometer, er Domen Dornik udgået. Dornik har ellers lagt rigtigt godt til, men hvad årsagen til at han er udgået er, er ikke redaktionen bekendt. Det er til gengæld godt nyt for Chris Fischer som dermed nu er rykket op på en femteplads.

Fischer laver dog også selv et rigtigt godt stykke arbejde på egen hånd. Han har nu kun 36 sekunder op til Domenico Passuello som ellers tidligere har haft et væsentligt større forspring. Derudover har Fischer også skåret lidt af Stephen Bayliss’ forspring så det nu er nede på under to minutter.

Küng i T2 som første mand

Efter 90 kilometers cykling, er det selvfølgelig suveræne Manuel Küng som sætter sine ben i T2 som første mand. Küng gennemfører dagens kuperede cykelrute i en tid på 2:21:01. Men Thomas Steger har ved indgangen til T2 indhentet yderligere tid på Küng. Østrigeren Steger har dermed nu et hul på 3:13 op til den førende schweizer.

Stephen Bayliss ankommer i T2 med et hul på 2:16 op til Steger. Bayliss har dermed tabt yderligere 45 sekunder til østrigeren som virkeligt har kørt sig op i stillingen gennem hele cyklingen.

Passuello er fjerde mand til at sætte sine ben i T2 og det gør han med en margin op til Bayliss på 1:10. Fischer har på de sidste tyve kilometer barberet yderligere tid af Passuellos forspring, så selvom Fischer først ankommer i T2 som femte mand med et hul på 7:06 op til Küng på førstepladsen, så har han alligevel formået at vise sig som en stor fighter på cyklen.

Det afsluttende løb

Første mand på løberuten, bliver Manuel Küng som har haft et ganske fornuftigt skifte. Men østriske Thomas Steger er alligevel kun 3:12 efter Küng og meget kan ske på det afsluttende halvmarathon.

Under skiftet i T2 har Chris Fischer hentet yderligere tid på Passuello. Fischer løber ganske vidst ud af T2 som femte mand, men det er altså med kun ni sekunder op til italieneren.

Ved mellemtiden efter 3,5 kilometer løb, er Küng fortsat første mand. Men Steger indhenter dog lidt efter lidt på Küng og der er dermed nu kun en tidsforskel på 2:09 imellem de to første atleter.

Passuello en smule stærkere end Fischer i løbeskoene

På dagens første par kilometer i løbeskoene, trækker italienske Passuello en smule fra Fischer. Ved mellemtiden efter 3,5 kilometer, har italieneren udbygget sit forspring til Fischer så der nu er en tidsforskel på 36 sekunder imellem de to. Bayliss er forsat placeret som tredjebedste mand, men Passuello er nu kun 43 sekunder efter briten.

Efter knap otte kilometers løb, lykkes det også Passuello at indhente Stephen Bayliss og dermed overtage tredjepladsen. Fischer har til gengæld ved mellemtiden efter 8,6 kilometer barberet noget af Bayliss’ forspring så Fischer nu er nede på at være 49 sekunder efter Bayliss. Passuello derimod har øget sit forspring en smule og er nu 52 sekunder foran den hårdtkæmpende Chris Fischer.

Helt oppe foran er det fortsat Küng som er ene mand i front. Men Steger tager fortsat små bidder af Küngs forspring for hver meter. Tidsforskellen mellem de to i front er nu nede på 24 sekunder, så der er ingen tvivl om at Küng meget snart må se sig indhentet af Steger.

Ny mand i front

Det er da også efter cirka ti kilometer at Thomas Steger både indhentet og overhaler Küng som længe har lagt alene i front. Ved mellemtiden efter 10,4 kilometer er det således østriske Thomas Steger som er ene mand i front med et forspring på 40 sekunder til Manuel Küng.

Tredje mand er fortsat italienske Domenico Passuello som har et hul op til Küng på 4:30. Det ser dermed ud til at podiepladserne stille og roligt er ved at være fordelt. Chris Fischer er ved mellemtiden ved 10,4 kilometer præcis ét minut efter Passuello og nu kun 33 sekunder efter Bayliss.

Fischer rykker op på fjerdepladsen

Efter godt 16,5 kilometer, får Chris Fischer endelig kontakt med Stephen Bayliss. Fischer løber samtidigt lige forbi briten og er dermed nu oppe på dagens fjerdeplads. Passuello har samtidigt sat farten lidt ned så Fischer og Passuello fortsat har præcis ét minut imellem sig.

Ved mellemtiden efter 17,3 kilometer, er det fortsat østriske Thomas Steger som er alene i front. Og det ser det ikke ud til at der bliver ændret på. Steger har således et forspring til Küng på 1:43 og med kun tre kilometer tilbage, skal der ske mirakler hvis Küng skal nå at indhente Steger.

Thomas Steger vinder Challenge Gran Canaria 2016

Og i mål er det da også Thomas Steger som løber først over målstregen. Han gennemfører Challenge Gran Canaria 2016 i den samlede tid på 4:14:25 og vinder dermed med 1:51 ned til Manuel Küng som gennemfører i tiden 4:16:16.

Tredjepladsen i årets udgave af Challenge Gran Canaria går til italienske Domenico Passuello i tiden 4:18:22. Med et hurtigt fornuftigt afsluttende løb, ender Passuello dermed med en tidsforskel på 2:06 op til Küng som ellers startede det afsluttende løb ud med at have et forspring på næsten syv minutter til italieneren.

Danske Chris Fischer får reddet sig i mål på dagens fjerdeplads med et tidstab til Passuello på knap halvandet minut. Fischer gennemfører dermed Challenge Gran Canaria 2016 i tiden 4:19:53. En stærk præstation af en dansker som, efter egne ord, bare ikke havde en god dag.

En stressfuld uge er nu kommet til en ende. Er kommet ud af dagens race med vigtige point på en dag hvor jeg bare ikke var der – Chris Fischer

“En stressfuld uge er nu kommet til en ende. Er kommet ud af dagens race med vigtige point på en dag hvor jeg bare ikke var der,” skriver Chris Fischer på sin Instagramprofil.

Resultater fra Challenge Gran Canaria 2016

Chris Fischer var ikke den eneste dansker til start i Challenge Gran Canaria. Også Thomas Espensen (Aalborg Triathlon Klub) havde valgt at deltage i den halve ironman på den næststørste ø af De Kanariske Øer.

Thomas Espensen gennemførte årets Challenge Gran Canaria i tiden 6:08:28 hvilket rakte til en sjetteplads i age group 45-49.

De professionelle herrers podie

1 Thomas Steger, Østrig, 4:14:25
2 Manuel Küng, Schweitz, 4:16:16
3 Domenico Passuello, Italien, 4:18:22

De professionelle kvidners podie

1 Emma Bilham, Schweitz, 4:42:30
2 Gurutze Frades Larralde, Spanien, 4:50:13
3 Sara Loehr Munoz, Spanien, 4:55:11

Danske age group resultater

Herre 45-49

6 Thomas Espensen, Aalborg Triathlon Klub, 6:08:28

Du kan se de øvrige resultater fra Challenge Gran Canaria 2016 ved at klikke her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply