I den kommende weekend d. 25.-26. februar bliver XTERRA & off-road triathlon sæsonen for alvor skudt i gang, når over 2000 deltagere mødes til verdens største XTERRA-event i Sydafrika til XTERRA Grabouw 2017. Flere af verdens bedste off-road triatleter er klar til at kæmpe om at gå i legendernes fodspor, og en dansker håber på at kunne drille dem om topplaceringerne.

Sydafrika er et rigtigt XTERRA-land og Grabouw uden for Stellenbosch er et mekka for triatleter med hang til singletrack og højdemeter. Området er især populært og kendt pga. det store årlige XTERRA-event og ikke mindst fordi, at området også har opfostret den største legende i XTERRA og cross triatlon – den firedobbelte XTERRA- og tredobbelte ITU Cross Triatlon verdensmester Conrad ”The Caveman” Stoltz.


(Sydafrikanerne Conrad Stoltz (tv) og Dan Hugo (th) er blandt de tidligere vindere i Grabouw)

Og rigtig mange lokale deltagere har netop XTERRA Grabouw som sæsonens helt store højdepunkt, da stævnet ifølge en anden tidligere lokal XTERRA-legende fra Sydafrika Dan Hugo:

”For sydafrikanere er dette større og vigtige end XTERRA VM på Maui. Den måde sæsonen er skruet sammen på umuliggør en toppræstation begge steder, hvilket betyder at vi – selvom det lyder skørt – bruger VM på Maui som en optakt til XTERRA Grabouw.”
fortæller Dan Hugo, der efter karrierens afslutning stadigvæk er hele verden rundt til XTERRA og triatlon, da han danner par med triatleten Flora Duffy, der sidste år både blev verdensmester på landevej og i terrænet, ligesom hun tog sin tredje sejr i streg til XTERRA Grabouw. En stime, som hun formentlig udbygger til fire på stribe, da hun i øjeblikket virker ustoppelig hos kvinderne.

Hos mændene er det de lokale stjerner OL-triatleten Richard Murray og sidste års vinder Bradley Weiss, der indtager favoritværdigheden inden slaget skal slås på lørdag. De to får konkurrence fra deltagere fra over 35 forskellige lande, heriblandt en stærk dansker.

“XTERRA er årets helt store mål”

Den danske profesionelle triatlet Morten Olesen er nemlig også at finde på start- og favoritlisten til XTERRA Grabouw. Morten Olesen har valgt at satse på XTERRA i den kommende sæson og XTERRA Grabouw er første skridt på vejen mod topresultater i 2017:

”Mit mål til XTERRA Grabouw er først og fremmest at have det bedste race, jeg kan få. Det lyder lidt vagt, men da det er mit første fulde XTERRA stævne, ved jeg ikke 100%, hvad jeg går ind til, og jeg er realistisk ift. de forventninger jeg kan tillade mig at have. På en halv eller hel IM kender jeg mit svømmetempo, hvor mange watt jeg kan træde og hvor hurtigt jeg kan løbe.  Men I XTERRA er der en helt anden dynamik, og man skal kunne nogle lidt andre ting fysiologisk set, end jeg er vant til, så det bliver noget af en dåb hernede. En anden ting er, at mange af mine konkurrenter er mere eller mindre lokale, hvilket vil sige, at de er midt i deres sæson, og må derfor forventes at være i noget bedre form end en bleg dansker, der komme fra det kolde nord. Jeg vil dog gøre mit absolut bedste og føler mig i så god form jeg kan være på nuværende tidspunkt”.

 – lyder det fra den hårdt trænende dansker, som de sidste mange uger har byttet den danske vinter ud med de optimale træningsforhold i Sydafrika:

”Jeg bor i Stellenbosch og lige ude for døren har jeg singletracks i verdensklasse, plus en masse lange lange stigninger. Ikke som Hareskovens bakker, som er overstået på 2 min. Her snakker vi stigninger på 15-30 min. Det er verdensklasse. Stellenbosch er en mellemstor by med bl.a. 30.000 studerende, og så er den derudover fyldt med hårdt trænende triatleter, der benytter sig af de fantastiske faciliteter og det varme klima, som man skal kunne li’. Jeg er heldigvis stor fan og synes nærmest, der er noget magisk ved at sidde på sin MTB på en lang stigning og stege i 45 grader.”

Morten Olesen nyder det fantastiske træningsforhold i Sydafrika


Hårde og krævende ruter i vente

XTERRA Grabouw er berygtet for at være et af de hårdeste races -både teknisk og fysisk – på XTERRA World Touren, hvilket ikke skrammer den stærke dansker:

”Ruterne regnes som ”pænt krævende”. Lange og hårde stigninger. Man starter bl.a. med at køre opad i 15-20 min på MTB-ruten. Og så er der nogle ret heftige tekniske sektioner undervejs – bl.a. ”Rock Garden Grabouw”. Selvom jeg ikke er sublim på en MTB, passer denne rute mig meget bedre end en tonserrute. Løberuten er også hård med masser af højdemeter. Og nå ja, så er svømningen uden våddragt – endnu en lækker udfordring for mig”.

Masser af XTERRA på programmet i 2017

Morten Olesen har i 2017 som en af de første professionelle triatleter herhjemme valgt at satse 100% på XTERRA:

”Min 2017 sæson bliver skudt i gang på lørdag, og jeg glæder mig helt vildt. Og jeg glæder mig også til resten af sæsonen, som bl.a. kommer til at indeholde XTERRA Grækenland, XTERRA Tisvilde, XTERRA Norge og XTERRA European Championship på Møns Klint. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at gøre en god figur til især XTERRA på Møns Klint, som jo er EM. En top10 placering her ville være fantastisk. Ellers handler 2017 mest om af ”lære” XTERRA og transformere mig fra mellem og langdistance triatlet, til en ægte XTERRA-kriger. Det skulle eftersigende tage lidt tid” slutter Morten Olesen.

Vi glæder os til at følge Morten Olesen og de 2000 andre deltagere til lørdagens XTERRA Grabouw, og vi har selvfølgelig et interview klar med Morten Olesen umiddelbart efter stævnet sammen med en fyldig race-report.


Læs mere om XTERRA Grabouw her:
http://www.stillwatersports.com/event/fedhealth-xterra-grabouw/

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply