De to professionelle triatleter, Jens Petersen-Bach og Esben Hovgaard, var i nat til start i Ironman Western Australia, med udgangspunkt i Busselton, cirka 200 kilometer syd for Perth. Og det kom de ganske flot fra – Jens Petersen Bach svømmede, cyklede og løb sig til en fjerdeplads, imens Esben Hovgaard nappede dagens sjetteplads. New Zealandske Terenzo Bozzone, kørte en flot sejr hjem, efter at have lagt i front stort set hele dagen.

Den danske age grouper, Lars Dyrholm Hansen, sørgede for en flot dansk sejr i M30-39.

Både Jens og Esben var til start for at jagte Kona-point

Begge de danske deltagere i det professionelle felt, Jens Petersen-Bach og Esben Hovgaard, havde i forvejen proklameret, at de var taget til Australien for at forsøge, at samle point til næste års Ironman World Championship – noget du i øvrigt kan læse mere om her og her.

Esben Hovgaard havde allerede i forvejen vist, at han er i god form, da han for knap halvanden måneds tiden siden, sluttede som nummer seks i det drønvarme Ironman Chattanooga i et stærkt besat felt.

Jens Petersen-Bach var der derimod mere tvivl om, da han efter at have udgået i Kona for to måneder siden, har været i gang med et længere genoptræningsforløb, efter en skade i hofteregionen. Derudover stillede han også til start, med en død nyre som passager.

Sikkert og vist var det dog, at de begge var til start i et stjernespækket felt, med blandt andre Andy Potts, Terenzo Bozzone og Clayton Fettel på startstregen.

Nick Kastelein i front efter svømning – danskerne et par minutter efter

At det skulle blive en hård opgave for de to danskere, skulle allerede vise sig fra de første meters svømning. Der er nemlig ikke svømmet mange meter på svømmeruten, som tager atleterne en tur rundt om det ikoniske Busselton Jetty, før at en håndfuld atleter, har trukket sig fri fra resten af deltagerne.

Helt i front har vi dermed australske Nick Kastelein, som kort efter sig, har Andy Potts, Denis, Chevrot, Michael Fox, Matt Pellow og Terenzo Bozzone liggende.

Og det bliver også Kastelein, som er den første mand til at sætte sine fødder på stranden, og påbegynde de 200 meter løb henimod T1. Få sekunder senere, følger resten af frontgruppen og så skal der ellers gå 3:44 før, at første danske islæt følger trop. Det er Jens Petersen-Bach, som fører an i en otte mands stor forfølgergruppe, hvor også Esben Hovgaard er med.

Ved indgangen til T1, er Jens dermed på en niendeplads, imens Esben kommer lige efter, på en elevteplads.

New Zealandsk dominans i front, imens Esben Hovgaard viser stærke ben

Afsted på cyklen, viser det sig, at der allerede tidligt, skal ske splittelser. Terenzo Bozzone angriber efter få kilometer cykling, og den eneste som svarer igen, er dagens hurtigste svømmer, Nick Kastelein.

De to herrer arbejder godt sammen, og får hurtigt etableret sig et godt forspring. Ved mellemtiden efter tyve kilometer, har de to førende mænd et forspring på 1:37  til de nærmeste forfølgere, Andy Potts, Clayton Fettel og Matthew Pellow – og allerede 24 kilometer senere, er forspringet helt oppe på 3:25.

Det høje tempo i front, viser sig dog kort derefter, at være for meget for Kastelein, som dermed må slippe Bozzone. Det var dog nok også en klog beslutning for Kastelein, at lade Bozzone køre, da der på kun tredive kilometer, blive skabt et hul på 2:11 i mellem de to. Det ser dermed ud til, at new zealandske Bozzone, er kommet for at sætte sit eget tydelige præg på racet.

Halvvejs på cykelruten – det vil sige ved vendepunktet tæt på stævnecentrum – har Bozzone øget yderligere til sine forfølgere. Hullet imellem ham og Kastelein er her oppe på 3:37, imens forfølgergruppen med Potts, Fettel og Pellow, nu er 5:43 efter. Esben Hovgaard er på den første halvdel af cykelruten, begyndt at finde sine cykelben frem, og har kørt sig op på en tiendeplads. Han er dog alligevel 10:03 efter den førende Bozzone, imens Jens Petersen-Bach er 14:22 efter.

Og Bozzone fortsætter sin dominans på de resterende 90 kilometer cykling. Han udbygger konstant sit forspring til de øvrige, og da han efter 180 kilometer kan stille cyklen i T2, har han hele 9:34 til Andy Potts, som henimod slutningen, har indhentet Nick Kastelein, som dermed er tredje mand i skiftezonen. Undervejs på de sidste 90 kilometer, har Clayton Fettel døjet med kramper, og det har gjort, at han ikke bare måtte slippe forfølgergruppen – han måtte også udgå i T2.

Esben Hovgaard har haft en stærk cykling på den sidste halvdel, og efter at have indhentet flere konkurrenter undervejs, er han den sjette mand til at tage hul på løberuten. Jens Petersen-Bach har også kørt sig en lille smule op, og stiller cyklen i T2, som nummer ni.

Bozzone vinder – Jens Petersen-Bach løber sig op gennem top ti

Ved starten på det afsluttende marathon, ser det ud til, at frontmanden Terenzo Bozzone, skal fortsætte sin dominans. Efter ti kilometer i løbeskoene, holder han sit forspring nogenlunde stabilt til Andy Potts, som stadig er nærmeste forfølger.

Men dominansen fortsætter tilsyneladende ikke evigt, da Potts kort efter, så småt begynder at hale ind på manden i front. Det betyder, at Bozzones forspring halvvejs, er skrumpet med to minutter – men med en føring på 7:38 og kun en halvmarathon tilbage, ser det dog alligevel positivt ud for de newzealanske muligheder.

Og selvom Potts undervejs, på den sidste halvmarathon, får hentet mere og mere tid på Bozzone, når han ham dog aldrig. Efter et aggressivt race, er det dermed Terenzo Bozzone, som kan løbe over stregen, som vinder af dette års Ironman Western Australia – og det gør han altså i en tid, som slår den hidtige ruterekord med flere minutter. Kun 7:51:27 var hvad han skulle bruge, for at komme igennem de 3800 meter svømning, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb.

Forfølgeren gennem det meste af racet, Andy Potts, krydser knap 4:30 senere, målstregen som nummer to, imens Nick Kastelein bliver treer.

Og derefter, er der så ellers sket spændende ting. Jens Petersen-Bach har på det afsluttende marathon, formået at løbe sig langt op igennem top ti, og kan dermed krydse målstregen som en superflot nummer fire i tiden 8:11:19. Undervejs har han blandt andet passeret Esben Hovgaard, som efter et flot løb, har sørget for at holde sin sjetteplads. Det gør han i tiden 8:17:59.

Begge danskere fik dermed hvad de kom efter; deres flotte placeringer i mål, gav nemlig vigtige point til Kona-kontoen.

Dansk vinder i M30-34!

Det var ikke kun de to danske professionelle som klarede sig godt i nattens race. I age group-feltet, var der også en dansker, som fik vist flaget frem på fornemste vis. Lars Dyrholm Hansen, kunne nemlig, med den totale tid på 8:42:40, krydse målstregen som vinder af age group M30-34. I øvrigt en tid, som rakte til en femtendeplads over-all blandt både professionelle og age groupere.

Allerede fra startskuddet lød, viste Lars, at han var rejst til Australien for at kæmpe med om topplaceringerne. Efter at have tilbagelagt de 3800 meter svømning rundt om Busselton Jetty, kunne han tage hul på cykelruten som nummer otte.

Og herfra gik det altså stærkt for den stærke danske age grouper. 4:35:51 var, hvad han skulle bruge, for at cykle de 180 kilometer, og det gjorde altså, at han var den anden mand i sin age group, til at stille cyklen i T2.

Og med det udgangspunkt med kun et marathon tilbage, var racet ellers åbent for Lars. Og marathonet, viste han da også, at det ikke var tilfældigt at han var placeret som han var. Der bliver nemlig ikke løbet mange kilometer førend, at han har taget føringen – og den holder han hele vejen til mål, hvor han med løbetiden 3:05:15, kan krydse målstregen som en flot vinder af M30-34.

Danske resultater i Ironman Western Australia 2016

MPro

4 Jens Petersen-Bach, 8:11:19
6 Esben Hovgaard, 8:17:59

M30-34

1 Lars Dyrholm Hansen, KTK86, 8:42:40

M35-39

DNS Jan Henningsen, DNS

M50-54

83 Kim Pedersen, 13:23:06

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

1 KOMMENTAR

  1. Rigtig fin artikel om de seje danske herrer, men vil du ikke være sød at skrive “have ligget” i front i stedet for “have lagt” i front? 🙂

Leave a Reply