På lørdag venter årets uden tvivl stærkest besatte sprint race i triathlon, når verdens triathleter kæmper om medaljerne ved endnu en afdeling af World Triathlon Series i centrum af Hamborg. Felterne er pakket, ruten er teknisk, publikum er mangetallige – ja faktisk op til 300.000!

Og ikke mindst, så går det løs ved VM i mix-stafet på søndag, hvor de danske farver skal forsvares. Det er første gang, der skal køres et VM i mix-stafet siden annonceringen om at formatet er kommet på OL programmet i 2020!

Også i herrernes race har Danmark Andreas Schilling til start, der skal kæmpe om point til den samlede VM serie stilling, der endeligt afgøres ved finalen i Rotterdam i midten af september.

VM serie afdelingen i Hamburg er traditionelt årets stærkeste sprint race, og derfor også en mulighed for at se triathlon på meget højt niveau. Også i år er både herre- og damefelterne pakket til bristepunktet med de allerbedste atleter i hele verden. Ja, i hvert fald alle dem, der ikke er skadet, gravide eller prøver sig af med langdistance triathlon.

Læs i denne optakt om det danske stafetholds tanker om det forestående verdensmesterskab, og få et indblik i, hvad der står i vente i denne weekend i Hamburg.

De forsvarende danske europamestre til start ved VM stafet!

Et dansk stafethold – Anne Holm, Andreas Schilling, Sif Bendix Madsen og Emil Deleuran – vandt SENSATIONELT det Europæiske Mesterskab i mix-stafet, da det blev afholdt i Kitzbühel for et par uger siden.

I mix-stafet består ét hold af to kvinder og to mænd, der på skift hver kører en såkaldt “supersprint”: ca. 300 m svømning, 6 km cykling og 1,6 km løb. Det er altid en kvinde, der starter.

Søndag er det danske hold igen til start – dog med en lille ændring til holdet. Alberte Kjær stiller denne gang til start i stedet for Anne Holm, dog er rækkefølgen af taktiske årsager ukendt. Offentliggørelsen af denne kan give en taktisk fordel til andre lande.

Med en nyvunden titel på CV’et bør det danske hold være ét af dem, man skal holde øje med. Det fantastiske ved mix-stafet er også, at alt kan ske. Det er super intenst og der er ikke plads til fejl.

Der bliver dog kamp til stregen, når VM går løs på søndag. Vi kan godt forvente, at de traditionelt stærke lande – Frankrig, England, Tyskland, Australien og USA stiller med noget stærkere hold, end de gjorde ved EM, hvor alle stjerner ikke var til start, pga. den knap så store prioritering af EM for mange atleter. Præcis, hvem der kan forventes at løbe afsted med titlen, er svært at spå om, da det afhænger helt af, hvilke hold, der bliver stillet og hvem der formår at levere op til niveau på dagen.

Hvis det unge danske hold – som består af en ungdomsatlet, en junior, en U23-atlet og en senior atlet – leverer på dagen, burde de absolut kunne kæmpe med i toppen. Spændende, det bliver det! USA, Storbritannien, Australien og Frankrig kan forventes at være de absolut stærkeste hold – men alt kan ske!

I de følgende afsnit hører vi lidt mere om, hvad de fire atleter på holdet har at sige om den forestående konkurrence.

Emil Deleuran gør klar til syrebad

Emil Deleuran var manden, der som sidstemand ved EM fik hevet titlen endegyldigt hjem til Danmark. Emil ser frem til weekendens konkurrence efter en fin træningsblok, hvor han har kæmpet sig tilbage ovenpå en længerevarende skulderskade.
-“Jeg er stadig på vej tilbage svømmemæssigt, men er begyndt at svømme lidt fart igen, så jeg er i hvert fald bedre svømmende end til EM”, fortæller Emil. 
Løbe og cykelmæssigt er formen rimelig god i følge Emil, så han føler sig klar. For Emil er der ikke den store forskel på, hvordan han kører stafet og relay – det er på altid på løbet, han føler, at han kan gøre en forskel. Han nævner dog én vigtig ting:
-“Man er mere “nøgen” i relay og bliver nødt til at give den gas hele vejen”. At give den fuld gas er Emil klar til, men han er heller ikke i tvivl om, hvad der bliver den største udfordring:
-“Det bliver klart at skulle løbe om placeringer til sidst og på 1600 meter bliver det et rent syrehelvede”, afslutter den 20-årige triatlet, der har individuelt har både en ungdoms-OL medalje og en junior-EM medalje på CV’et.

Sif Bendix Madsen håber på en forbedret svømning

Sif der er den yngste på holdet, er født i år 2001 og bliver med stor sandsynlighed også den yngste overhovedet til start i Hamborg i denne weekend. Sif har haft en utrolig stærk første halvdel af sæsonen – og træningen går fortsat godt, fortæller hun.

-“Træningen er gået rigtig godt. Jeg har jo fået en overordnet træner (Jens Petersen-Bach) som virkelig har hjulpet mig med træningen. Førhen trænede jeg bare en masse uden at have helt styr på det, men nu er alt planlagt og det kan jeg rigtig godt lide”.

Sif har på det seneste især arbejdet med sin åbentvandssvømning. Hun er en stærk bassinsvømmer, men har haft svært ved at overføre hendes niveau til åbentvand.

Sif leverede en super præstation til EM i mix-stafet, hvor Danmark løb afsted med guldet. Sif kørte 3. turen. Men hvad lykkedes for hende – og hvad vil hun gerne forbedre i Hamborg?

Der var faktisk flere ting, der ikke gik, som Sif gerne ville have det ved EM.

-“Jeg fik rigtig mange tæsk og kom op af vandet som nummer 25… Jeg var bange for, at løbet var kørt, men jeg ville ikke give op. Så jeg prøvede at lave et hurtigt T1, og så prøvede jeg at hente de andre på cyklen. Jeg fik cyklet okay, men ikke optimalt”, fortæller Sif.

I følge Sifs egen beretning havde hun et langsomt T2, men fik løbet sig op den første halvdel af løbet. Hun lå blandt de top 3 piger, men rykkede ikke så tidligt, som hun burde på løbet, så hun kom ind som nr 2. Hvilket er en meget flot præstation! Men netop disse ting, håber Sif, at kunne få til at lykkedes i Hamborg.

Det er tydeligt, at mærke at Sif glæder sig utroligt meget til at få lov til at køre i Hamborg mod nogle af de bedste triatleter i verden. Og ikke mindst at opleve stemningen. Samtidigt glæder Sif sig til at køre som en del af et hold, i en ellers individuel sportsgren.

-“Jeg synes, det er fedt at køre sammen og være fælles om noget i stedet for at være alene om det”, konstaterer Sif. “Når man kører som en del af et hold, er man sammen om at få et godt resultat. Alle har sin del, men hvis bare en af os ikke gør det godt, vil det gå udover hele holdet. Derfor har man ikke kun et pres fra en selv, men på en måde fra hele holdet”, afslutter Sif.

Det handler derfor også om at holde hovedet koldt og holde fokus på det, man skal: svømme, cykle, løbe, og ikke blive grebet af de 250-300.000 mennesker der står i gaderne, samt familie og venner, der er klar til at heppe. Det er bare ud over stepperne.

Alberte Kjær melder klar efter skadesproblemer

19-årige Alberte Kjær har siden sidste sæson døjet med kramper i hendes ene ben, der i en periode har holdt hende ude af både træning og konkurrencer. Men Alberte var tilbage på startstregen igen i en Europa Cup i Holten for et par uger siden, hvor hun blev en flot nr 12. Alberte melder, på trods af hendes skadesproblem, klar til på søndag.

-“Træningen er gået fint, men den har dog ikke været så intensiv, for at skåne mit ben mest muligt, således kroppen er klar til Hamburg”, fortæller hun.

Hvad glæder Alberte sig mest til i Hamburg? Hun er ligesom Sif ikke i tvivl:

-“Jeg glæder mig mest til at køre racet som et samlet dansk hold, og så at opleve den fede stemning, der efter sigende skulle være i Hamborg. Jeg har hørt, byen er fyldt med triatleter, og stemningen skulle være tip top, fortæller hun med et smil.

Dét kan undertegnede kun skrive under på – det er en triatlonfest uden lige, og nok det fedeste ITU kortdistancestævne i verden.

Andreas Schilling klar til at forsvare de danske farver i herrernes VM serie afdeling

OL-deltager og Danmarks pt. bedste kortdistance triatlet, Andreas Schilling, udgør ikke blot en fjerdedel af det danske stafet. Han skal også selv til start i den individuelle konkurrence lørdag, som er endnu en afdeling af VM serien. Schilling ligger lige nu nr 16 på verdensranglisten, og denne placering vil han selvfølgelig arbejde på at forbedre i weekenden.

Det bliver uden tvivl det stærkest besatte sprintrace i år, med både Javier Gomez, Schoeman, Mola, den ene Brownlee bror, Murray, Alarza og mange andre til start. Fra top 30 på verdensranglisten mangler kun 4 atleter! Men Andreas er klar til kamp.

-“Træningen er gået godt, det har været rigtig godt med en solid periode efter en stævneperiode! Træningen har været det, jeg vil kalde god solid konkurrence træning. Først et par uger med fokus på at få den gode grundform tilbage og så lidt mere skarp træning her de sidste par uger!” fortæller Andreas, og fastlår:

-“Hamborg er årets hurtigste race, så her gælder det om at være helt skarp for at være med fremme!”

Men Andreas ser ikke kun frem til VM serie afdelingen, men glæder sig meget til at køre stafet igen. Der er dog få ting, han gerne vil forbedre fra EM.

-“Jeg skal være lidt mere skarp på svømningen, her ligger der et par sekunder og hente. Derudover gælder det om at have det taktiske overblik til at få udnyttet min styrke på cyklen på en god måde. Det gælder faktisk både individuelt og relay”, afslutter han.

Ruten i Hamborg er flad, men teknisk. Den er ændret en smule fra tidligere år, og hver runde indeholder nu to 180 grader sving. Svømningen består af én runde i Inneralster i centrum af Hamborg, skiftezonen befinder sig på rådhuspladsen, og cykel og løberuten går langs søbredden og i byens gågader.

Også elitekvindernes race bliver action-packed med de fleste topnavne til start. Her har Danmark ingen til start.

Starten på World Triathlon Hamburg går lørdag for elitekvinder kl 14:10 og eliteherrer følger kl 16 samme dag. Det kan følges via livestream på triathlonlive.tv!

Mix-stafet løber af stablen kl 14.54 søndag, og kan ligeledes ses live.

Starterne i stafetten er ofte meget flyvende – bogstaveligt talt!

 

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply