For en uge siden, kunne vi på vores Facebook-side offentliggøre, at Ditte Elschner Kristensen nu er en del af Pastaparty.dk-teamet i en rolle som skribent. Og faktisk har hun allerede gjort sit første store arbejde som skribent og interviewet Esben Hovgaard, hvilket du kan læse mere om her

Men ved siden af den tid hun bruger som team-medlem her på sitet, er hun altså også én af Danmarks absolut bedste kortdistance-triatleter. Faktisk nåede hun at kvalificere sig til OL i Rio, men på grund af skader, måtte hun desværre melde afbud til sin store drøm – i første omgang. For nu melder hun sig klar til endnu et OL-forsøg, og det kommer blandt andet til at foregå med udgangspunkt i Californien, hvor hun kommer til at blive trænet af Paulo Sousa.

Og lige præcis den nye træningsbase i Californien, den nye træner, forsøget på endnu engang at kvalificere sig til OL og Dittes nylige flytning til København. Det er det vi har haft en snak med hende om, og det er også det, at du kan blive klogere på i denne artikel.

Så gør dig klar til en omgang spændende læsning.

Flyttede til København i sommers for at studere

I sommers annoncerede Ditte, at hun rykkede teltpælene op fra det vante Odense og Tri Team SDU, for at banke dem i igen, i det københavnske. Og selvom det for de fleste ville være en kæmpestor beslutning, så har Ditte alligevel været fast besluttet på, at noget skulle der ske. Hun trængte nemlig til luftforandring, efter nogle hårde år i gymnasiet i Odense.

– “Jeg har boet i Odense hele mit liv og havde brug for luftforandring, og nogle nye udfordringer. Jeg havde en hård tid i gymnasiet, fordi jeg simpelthen havde for meget om ørene, da jeg også trænede og rejste rigtig meget med sporten. Så jeg ville gerne starte på en frisk. Samtidigt var der ikke noget i Odense jeg ønskede at læse, så jeg brugte lang tid på at finde det rette setup, og søgte faktisk også ind på University of Leeds og overvejede at starte der. Det er der englænderne har deres nationale træningscenter,” fortæller Ditte om sine overvejelser om flytningen.

Som bekendt, blev det altså ikke University of Leeds, som blev Dittes nye træningsbase. I stedet faldt valget på København, hvor hun nu, samtidigt med sin træning, studererer International Business og Politics på CBS – en uddannelse, som giver hende mulighed for meget selvstudie, som vil komme hende til gavn når hun skal ud at rejse med sporten.

– “Jeg endte med et mere fleksibelt setup, hvor planen er, at jeg fremadrettet skal træne i udlandet en del af året, med en international træningsgruppe. Forhåbentlig efter jul engang,” fortalte hun, da vi startede interviewet for et par uger siden.

Fået ny træner og træningsbase i Californien

Men nu her, et par uger efter vi havde den første snak med Ditte, er der så kommet mere klarhed omkring hendes træningsmæssige fremtid. Hun er nemlig nu kommet under toptræneren Paulo Sousas vinger. Og det betyder samtidigt, at Ditte i fremtiden, vil komme til, at befinde sig en hel del i Californien, hvor Paulo har sin base.

– “Så skal jeg sgu til at træne i Californien, under Paulo Sousa, som har en squad derovre. Så jeg starter fra januar, og kommer jo så til at være en del i Californien,” skrev Ditte i en besked til os i onsdags.

Men hvad så nu, hvor hun er flyttet sammen med kæresten, elite-triatleten Henrik Klemmensen, i København. Hvad kommer det til at betyde for dem? Og ikke mindst Dittes familie herhjemme?

– “Altså jeg flytter jo ikke. Det bliver bare i længere perioder. Det har jeg været afklaret med fra start – at jeg ville være meget væk. Om det så var i Europa eller andetsteds. Min kæreste og jeg støtter hinanden hundrede procent og vi brænder begge meget for tri, så han har forståelse. Og min familie ved også, hvor meget jeg elsker det jeg laver, og de kender de drømme, jeg har,” fortæller Ditte om de familiære udfordringer, som naturligvis også har været med i overvejelserne.

– “Jeg ser det som en investering og som en masse fede oplevelser. Og altså ikke som en masse ofringer. Og i forhold til uddannelse, så går jeg ned i tid efter jul, og kommer så til at køre noget af det som selvstudie. Det er den eneste måde, at jeg kan kombinere triathlon og uni på det niveau, som jeg gerne vil.”

– “Selvfølgelig vil jeg gerne se min familie mest muligt og ligeledes vil de, men det er en af vilkårene for elitesport, på det niveau, som jeg sigter efter.”

Flytningen til København var ikke et samtidigt farvel til landsholdet

Hvis vi lige skruer tiden tilbage til før, at Ditte vidste besked det nye eventyr i Californien – nemlig da vi starter vores interview for et par uger siden – så har der selvfølgelig været flere tanker indblandet i valget, om at flytte til København. Og her har træningskammeraterne fra Tri Team SDU i Odense, selvfølgelig fyldt en hel del.

– “Mit forhold til landsholdet er fortsat super godt, og jeg er stadig en del af det. Det var ikke for at komme væk fra hverken Tri Team SDU eller landsholdet som helhed, at jeg søgte væk. Men fordi jeg personligt havde brug for en ny start og nye udfordringer. Jeg forsøger at komme til Odense så ofte jeg kan, og besøge min familie og træne med Tri Team SDU,” forklarer Ditte om sit farvel til landsholds-træningsfællesskabet Tri Team SDU i Odense.

Nyder de nye omgivelser og muligheder i København

Når nu at Ditte hele sit liv, har været vant til at træne i og omkring Odense, og i de sidste par år også – gennem Tri Team SDU – har haft en hel flok at træne med i dagligdagen, så har det naturligvis også givet hende et par udfordringer, efter flytningen til København. Pludseligt er hun ikke længere familiær med vejnettet og de nye cykelruter.

– “Med henhold til de nye veje, er det fantastisk at cykle her, så snart du kommer ud fra København. Vi cykler en del på Amager, men kører nordpå, på de længere ture. Men vi har da for eksempel, haft en 2,5 times tur, der tog fire timer. Det siger vidst noget om, hvor meget vi farede vild og måtte stoppe op undervejs,” fortæller Ditte med et stort smil.

Men bortset fra udfordringerne med de nye veje, så nyder hun altså nu den større frihed, som hun har omkring sin træningsplanlægning, da hun nu ikke længere er bundet op, på mere eller mindre faste træningstider.

– “Det har været helt fantastisk, hårdt, mærkeligt og anderledes på én og samme tid. Jeg savner selvfølgelig at have et hold at træne med hver dag. Men samtidig er jeg også et sted lige nu, hvor det passer mig godt at træne meget alene, så jeg kan styre min genoptræning helt selv. Det fede herovre, har også været at strukturere alting helt selv. Jeg har ikke nogle bestemte træningspas jeg skal møde op til, men kan strukturere det efter, hvad der passer med uni og i forhold til hvordan min krop har det,” fortæller Ditte og fortsætter;

– “Jeg er begyndt at svømme og cykle med nogle af triatleterne herovre, og det er super fedt. Det er dejligt at lære nogle nye mennesker at kende, og folk er så søde. Men jeg svømmer også en del i offentlig åbningstid og nogle gange skal man lige tælle til ti. Men jeg vælger, at se det, som relevant tri- og navigationstræning.”

Døjet med skader efter udtrækning af en visdomstand

I de seneste mange måneder, har netop ordet genoptræning, været noget som har fyldt meget i Dittes liv. Efter at have døjet med overtræning i 2015, byggede hun langsomt formen op til 2016-sæsonen, henover vinteren. Og det gik faktisk rigtigt godt – lige indtil hun fik hevet en visdomstand ud, som betød, at hun var sengeliggende i to uger. Da hun herefter gentoptog sin træning, gik der ikke længe, før hun begyndte at opleve det første ubehag.

– “Jeg havde smerter foran og bagpå, på knæet og i ryggen. Det var komplekst, og skyldtes et ustabilt bækken, spændinger i ryggen og måske nogle protusioner i ryggen. Det gav udstrålingssmerter, der var meget slemme til tider. Og muskelspændinger i ryg og balle,” fortæller Ditte og uddyber;

– “I bund og grund tror jeg det handler om, at jeg var lidt for presset i en lang periode. Jeg døjede med overtræning i 2015, holdte pause og byggede så op henover vinteren, frem mod 2016. Det gik rigtig godt. Jeg trænede super godt, da jeg var en måned i Australien. Jeg kom så hjem, fik hevet en visdomstand ud og lå stille i en seng i to uger. Da jeg så begyndte at træne igen, kom skaden. Så jeg tror det var en blanding af en langvarigt presset krop, og kulde og ustabilitet, efter at være sengeliggende.”

Men hvor Dittes smerter kommer fra, det har altså taget utroligt lang tid at finde ud af. Til gengæld er hun nu, efter løbende at få god behandling, så småt begyndt at kunne løbe igen.

– “Det har været en uendelig lang process, at få svar på, hvad der har været galt. Men nu er jeg heldigvis i gode hænder hos Patricia ved ProBodyCare og Bjørns Special Fysioterapi.”

Har ikke kørt race i mere end et år

Efter at have været ude med sine skader, i nu mere end et år, ser Ditte nu frem til, at hun igen kan stå på startstregen, for at gøre dét hun er bedst til. Nemlig at køre race.

– “Jeg drømmer om det hver dag. Sidst jeg kørte, var til en Europa Cup på Sicilien, i Oktober sidste år, hvor jeg heller ikke var i særlig god form, efter jeg havde haft en pause fra træning, ovenpå noget overtræning, stress og sygdom,” fortæller Ditte om drømmen om, snart at køre race igen.

Og drømmen om at køre race igen, føler Ditte selv, er ved at komme tæt på. Faktisk har hun allerede gjort sig nogle tanker omkring, hvad hun vil køre, og hvor hendes fokus skal ligge.

– “Det er med fokus på World Cup’en, VM serien og OL. Og så har jeg også tænkt mig, at kører DM serien og fransk og tysk liga, i det omgang det er muligt.”

Havde oprindeligt en OL-billet til Rio

Når nu Ditte selv nævner OL som fokus, så er netop OL ikke et helt ubekendt fokus, for den dygtige danske kortdistance triatlet. Faktisk så var hun, efter et par års OL-satsning, oprindeligt kvalificeret til OL i Rio. Men desværre måtte hun melde afbud på grund af sine skader.

– “Jeg endte faktisk, i sidste ende, med at vinde en nationsplads til Danmark. Jeg kørte jo ingen stævner i år, så jeg fik ikke kørt alle mine fjorten stævner, som tæller med til ranglisten. Derfor lå jeg lige akkurat uden for kvallen. Men fordi der var nogen, der ikke brugte deres plads, rullede den ned til mig. Men jeg kunne jo så desværre ikke tage i mod den,” fortæller Ditte om sin oprindelige OL-plads i Rio og fortsætter;

– “Det var en kæmpe drøm, som der var kæmpet meget hårdt for, siden starten af 2014, sammen med Line (Thams, red.) og Andreas (Schilling, red.). Det var en fantastisk rejse, men også hård. Men det hele værd.”

Du kan i øvrigt læse om Line Thams kvalifikationsforsøg – og meget andet – i vores lange interview med hende her.

Håber at kunne køre race igen i april-maj

Med udsigt til igen at kunne stille til start i stævner i den kommende sæson, efter at have været ude med skader i så lang tid, så er Ditte da også godt bevidst om, at hun ikke bare kan flyve tilbage i topform, allerede fra sæsonstart. Som hun selv siger, så tager det tid at komme hundrede procent tilbage – men hun tror på sit projekt, og håber, at hun igen kan køre race i april eller maj.

– “Jeg tror ikke, at jeg kommer til at være i top form, når sæsonen starter. Men jeg tror på, at jeg bliver klar til at køre race engang i april eller maj. Jeg håber at det bliver før, men det vigtigste er, at jeg kommer tilbage. Det er jo en lang proces, ikke kun at bygge træningen op i volumen, men også at bygge intensitet på. Og så at vænne sig til, at køre race igen. Det tager tid, så der skal nok lige børstes lidt støv af de kære race-sko. Jeg håber, at jeg kan huske hvordan man gør,” slutter Ditte med et stort smil.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply