Ligesom vi ser det med slutrunderne i de fleste sportsgrene, foregår det også nogenlunde på samme måde i triathlon. Der er hvert år kamp om, at blive vært for en afdeling af World Triathlon Series, og det gælder i særdeleshed om værtsskabet for det store showdown på kortdistance, ITU Grand Final. I 2020 går slutturen til canadiske Edmonton, skriver ITU på deres hjemmeside.

Grand Final 2020 i Edmonton er ingen tilfældighed

I år blev ITU Grand Final kørt i mexikanske Cozumel, hvor Andreas Schilling blev nummer 38 og samtidigt sikrede sig en samlet syttendeplads i World Triathlon Series. Og som du kan læse her, så slutter serien næste år i hollandske Rotterdam. Men helt fremme i 2020, der er det altså canadiske Edmonton, som har vundet værtsskabet.

Og at det netop skulle blive Edmonton, som skulle løbe med værtsskabet i 2020, det er ikke helt en tilfældighed. Et godt stykke arbejde i den canadiske triathlon-by, med flere afdelinger af både World Triathlon Series, World Cuppen og VM i Paratriathlon gennem årerne, er én af hovedårsagerne til, at ITU har valgt Edmonton som finaleby.

– “Edmonton har været en tilbagevendende by i ITU-kalenderen gennem mange år. Byen giver en uset støtte til arrangementet, imens de lokale organisationer, tilbyder en enestående oplevelse for både elite og age group-triatleter. Det vil være et fantastisk sted, at afslutte 2020-sæsonen efter OL i Tokyo og De Paralympiske Lege,” fortæller Marisol Casado, præsident i ITU og medlem af Den Olympiske Komité, på ITUs hjemmeside.

Edmontons borgmester: Vi skal være Canadas triathlon-by

Det er ikke kun hos ITU, at valget på Edmonton som Grand Final-by, vækker glæde. Også hos byens borgmester, Don Iveson, er der stor glæde at hente, og han er sikker på, at arrangørernes erfaring fra da Edmonton var værtsby i 2014, kommer til stor gavn.

– “Med udgangspunkt i succesen fra vores Grand Final i 2014, er jeg overbevist om, at Edmonton vil bringe den samme ekspertise og spænding til ITU World Triathlon Grand Final i 2020. Vi ser frem til, at fortsætte væksten i Edmonton, som Canadas triathlon-by – og vores arrangører, frivillige og fans, er klar til, at modtage deltagerne, deres familier og alle tilskuerne i vores by,” fortæller Edmontons borgmester, Don Iveson.

Edmonton er efterhånden vant til store triathlon-stævner

Udover da Edmonton var vært for Grand Final tilbage i 2014, er byen efterhånden vant til, at huse store internationale triathlon-stævner. Før 2009, da ITU lavede verdensmesterskaberne om fra et én-dags mesterskab til en hel serie, var byen vært for VM i 2001 – og så sent som sidste år, var byen vært for en afdeling af World Paratriathlon Series. Noget som de er igen i 2017. Og så har Edmonton altså efterhånden også en del afdelinger af WTS bag sig, ligesom de har i den kommende sæson.

– “At afholde store begivenheder, er afgørende for vores vækst og fremtidige succes for vores sport i alle hjørner af landet. Grand Final er et premium ITU-event, så det er en kæmpe sejr for Canada, og en spændende dag for vores sport,” fortæller Les Pereira, præsident i Triathlon Canada, og fortsætter;

– “Edmonton har en rig historie med mellemstationer i verdens førende triathlon begivenheder. Og det har resulteret i, at det har tænkt den olympiske og paralympiske drøm, for mange af vores canadiske elite-atleter, som har set verdens bedste, konkurrere ved Hawrelak Park i de forløbne år.”

Bliver Grand Final 2020 kørt på sprintdistancen?

Spørgsmålet er så nu, om værtsskabet for ITU Grand Final i Edmonton, betyder, at racet vil blive kørt på sprint-distancen i stedet for den olympiske distance? De seneste par år, er der nemlig blevet kørt på den helt korte distance i den canadiske by, og da der for tiden er meget debat om formatet i international triathlon, hvor der er bred enighed om, at sprint-distancen byder på mere spænding, skal det blive spændende at se, om der i 2020 vil blive holdt fast i den olympiske distance i det store finalestævne.

Undertegnedes umiddelbare bud er, at finalestævnet i Edmonton vil holde traditionen med, at blive kørt på den olympiske distance. Men skulle det vise sig, at sprint-distancen bliver indført til OL i Tokyo i stedet for den traditionelle olympiske distance, så er muligheden for en sprint i Edmonton i 2020, absolut tilstede.

I den kommende sæson, er det iøvrigt Rotterdam som er værtsby for den store internationale kortdistance-finale. I 2018 er det Gold Coast i Australien, imens schweiziske Lausanne er værter i 2019.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply