De bedste triatleter inden for cross triathlon var lørdag samlet på Møns Klint, hvor europamesterskaberne hos de profesionelle skulle afgøres. Det blev et meget spændende race, hvor Bradley Weiss fra Sydafrika var hurtigst blandt mændene og ungarske Brigitta Poor tog kvindernes sejr. Danskerne kunne desværre ikke blande sig i topstriden, men Anders Lund Hansen gjorde sig alligevel i den grad bemærket med bedste løbesplit af alle. 

Solen og naturen gjorde lørdagens venue ved Møns Klint til en af de absolutte smukkeste på den internationale triathlon scene, hvor 40 profesionelle XTERRA-atleter skulle kæmpe om den prestigefyldte EM-titel, ligesom XTERRA European Championship på Møns Klint samtidig var sidste stop på den europæiske XTERRA-tour.

Storfavoritten måtte melde fortabt

Hos mændene var der på forhånd lagt op til en sejr til Ruben Ruzafa, der nærmest er uovervindelig, når triathlon disciplinerne bevæger sig ud i det hårde terræn. Det skulle dog hurtigt vise sig, at flere andre stærke deltagere ville det anderledes.

Efter svømningen var det ikke overraskende tyske Jens Roth, der kom først op af vandet og de efterfølgende 497 trin til T1 efterfulgt af Roger Serrano fra Spanien og Sam Osbourne fra New Zealand, der begge kom til Møns Klint i absolut topform.

På MTB-ruten blev der lavet godt og grundigt om i stillingen. Der skulle køres 4 gange 7,5 km loops, og allerede efter første loop havde Bradley Weiss fra Sydafrika hentet Roger og Sam, og de tre kunne sammen køre yderligere to omgange sammen, inden Bradley Weiss inden T2 satte lidt ekstra fart på og satte sine konkurrenter af.

Endnu mere interessant var det, at Ruben Ruzafa ikke formåede at køre op til de tre, da han ellers altid er nærmest ustoppelig på MTB, og det var inden trailløbet derfor klart, at Ruben Ruzafa ikke ville tage sejren.

På trailløbet fik Sam Osbourne hentet Bradley Weiss på første omgang, og det lå derfor i kortene, at Sam ville sætte Bradley af inden målstregen. Det lignede dog en taktisk genistreg fra Bradley Weiss, der tydeligvis havde sat tempoet ned i starten af løbet, hvorefter han ved kontakten fra Sam Osbourne skruede det gevaldigt i vejret og derefter kunne han i ensom majestæt løbe op af de afsluttende 497 trin og over målstregen som vinder, foran Sam Osbourne på andenpladsen og Roger Serrano på en flot tredjeplads.

Ruben Ruzafa måtte nøjes med fjerdepladsen, inden Yeray Luxem fra Belgien tog sig af femtepladsen.

Michael Weiss

De to danskere deltagere Anders Lund Hansen og Anders Bregnhøj endte som 14 og 19. Det var Anders Lund Hansens debut i XTERRA-regi, og selvom han smed en del tid til de bedste på MTB-ruten, så formåede Anders at løbe hurtigere end alle andre og sætte dagens bedste løbesplit i 44.21 på den virkelig hårde rute.

Lad os håbe, at det motiverer Anders til at prøve kræfter med XTERRA igen i 2018.

Favoritten tog sejren hos kvinderne

Hos kvinderne var der ligeledes masser af spænding undervejs. Brittiske Nicole Walters havde sat turboen på i vandet og havde efter svømningen oparbejdet et godt forspring til resten af feltet. Lidt overraskende formåede Nicole at holde sig i front efter MTB-ruten, hvor forhåndsfavoritten Brigitta Poor fra Ungarn var rykket tættere på, ligesom den førende på den europæiske tour, slovakken Helena Erbenová med dagens hurtigste cykelsplit også nærmede sig.

På trailruten beviste Brigitta Poor, at hun i øjeblikket er den stærkeste. Med dagens hurtigste løbesplit satte hun konkurrenter til vægs og kunne tage endnu en flot sejr foran Nicole Walters, der med andenpladsen på Møns Klint lavede karrierens flotteste præstation.

Brigitta Poor

Podiet blev fuldendt af newzealandske Elizabeth Orchard, som med stabilt gode tider i alle tre discipliner kunne henvise de to rutinerede stjerner Carina Wasle og Helena Erbenová til fjerde og femtepladsen.

De to danske deltagere hos kvinderne Nicoline Dam Sørensen og Tanja Hultengren Larsson ramte desværre ikke dagen og måtte kæmpe sig i mål som nummer 10 og 11.

AG’ere klar til Møns Klint idag

Som noget nyt var pro’ernes race rykket til lørdagen og dermed adskilt fra AG’erne. Det betyder, at Møns Klint igen idag bliver omdannet til en stor triathlon-fest, når deltagere fra hele verden skal kæmpe om i alt 51 slots til VM på Maui.

Flere danskere står virkelig stærkt, hvor navne som Eskild Ebbesen, Allan Månsson, Henrik Søeberg, Thomas Mortensen, Carol Rasmussen og Clara Clemmensen alle sammen kan være med i spillet om topplaceringer på tværs af alle age groups.

Smuk XTERRA-weekend ved Møns Klint

Du kan se alle gårsdagens resultater og følge dagens race på Sportstiming her.

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply