Spoler vi tiden tilbage før de Olympiske Lege i 2012 i London, var antallet af juniorpiger til start i de danske tri felter, såvel som i de danske farver internationalt, bestemt ikke overvældende. Med to dygtige kvindelige rollemodeller til start ved OL i London, skulle man ellers tro, at sagen var en anden.

Heldigvis ser billedet anderledes ud i dag og ungdomstriatlon herhjemme blomstrer både på pigesiden såvel som drengesiden!

Én af de unge kvindelige talenter, der blev kendt herhjemme i en ung alder tilbage omkring 2012, var Alberte Kjær Pedersen. Især kendt for hendes hurtige løbeben, fik den unge løber fra Fredericia hurtigt skabt et navn for sig selv både på den danske og internationale triatlon scene.

Hendes internationale gennembrud kom i en alder af blot 15 år, da hun vandt kvalifikationsstævnet til Ungdoms OL i 2014, og således blev den første kvindelige triatlet til at respræsentere Danmark ved Youth Olympic Games. Efterfølgende har hun tilføjet adskillige danske junior titler, en senior titel, adskille Junior Europa Cup sejre og en flot 4. plads ved junior-VM til sit navn.

Men hvem er hun egentlig, hende Alberte Kjær fra Fredericia? Hvordan har den unge pige, som på det afsluttende løb ved DM serierne spurtede gennem felterne, udviklet sig til en etableret sidste-års kvindelig junior triatlet?

At blive udråbt til talent

Alberte skabte i en ung alder meget røre i triatlon sammenhænge på grund af hendes meget stærke løbepræstationer. Alberte blev adskillige gange, med god grund, udråbt til et stort talent. Det kan skabe en følelse af pres, som man føler, man skal leve op til. I en ung alder var det dog ikke noget Alberte tænkte videre over.

-”Jeg har aldrig rigtig følt det som et pres, men snarere som en motivation til at udvikle mig. Jeg har altid set op til nogle der var bedre end mig, så det har ikke påvirket mig særlig meget, da jeg ikke selv forventede at jeg vandt.”

Men i takt med, at Alberte er blevet ældre, og har fået etableret sig, fortæller hun da også, at presset fra hende selv er langt større. Hun ved nemlig nu, hvad hun er i stand til at præstere. Hendes egne forventninger, kan nogle gange være svære at tackle, men som regel er det ikke noget problem, fortæller den 18-årig triatlet.

Den mentale strategi

Netop hendes tilgang til konkurrencer, og de følelser, der er forbundet til de til tider meget intense situationer, er noget Alberte har lært at tackle. Gennem erfaring har hun opbygget sin egen måde at tackle den til tider stressende periode op til vigtige konkurrencer.

Timer, hvor nervøsiteten kan vælte op i en: har man nu trænet godt nok? Er de andre bedre? Hvad hvis noget går galt?

Her er det vigtigt, at holde hovedet koldt og fokusere på netop det, man selv kan styre. Og netop at styre sine tanker er noget, Alberte arbejder med i optakten til konkurrencer.

-”Aftenen inden et race ligger jeg altid og tænker ruten igennem, og hvad jeg skal gøre under de forskellige dele af racet. Hvis det er et meget vigtigt stævne, og jeg er meget nervøs, så kan jeg godt lide at lave noget helt andet end at tænke på racet, fx læse en bog eller se en film. For inderst inde ved jeg godt, at jeg er klar, og der ikke er mere, jeg kan gøre”, fortæller Alberte.

Samtidigt er det essentielt for den hurtige pige fra Fredericia, at hun fokuserer 100% på sig selv, og ikke hvad, de andre kan levere. Hun vil gerne undgå, at føle sig stresset inden start og at måle sig med de andre piger – på den måde undgår hun følelsen af meget nervøsitet og pres.

-”Jeg kan godt finde på at komme lige til øllet inden racet starter, da jeg bare ved at se på de andre piger kan “fornemme”, hvor god form de er i”, fortæller hun og understreger altså vigtigheden i, at hun kontrollerer sine følelser og tanker op til konkurrencer. Og netop derfor er det vigtigt for Alberte, at hun kender sig selv og sine reaktionsmønstre.

Kampen mod kramper

Alberte havde endnu en flot 2016 sæson – men det var også en sæson, hvor hun desværre døjede med tilbagevendende kramper i konkurrencer. Det var ikke blot noget, hun skulle tackle rent fysisk – men også mentalt. Det på trods, er Alberte meget afklaret omkring, at tingene ikke altid går som smurt.

-” Sport er fyldt med op- og nedture, så det vigtige for mig var at bevare troen på, at det nok skulle blive godt igen”. Kramperne kom oftest i forbindelser med konkurrencer, og resulterede enten i, at Alberte måtte udgå eller at hun ikke kunne løbe optimalt. De skabte naturligvis derfor en del frustrationer.

-”Jeg synes stadig, at det er lidt frustrerende ikke at vide, hvad den konkrete årsag til kramperne var. På den anden side er jeg heller ikke sikker på, at der var nogen konkret årsag. Jeg tog det derfor meget som det kom under den pågældende konkurrence”, fortæller hun.

Jagten på løsninger

Når man løber ind i skader eller andre fysiske problemer som atlet, er svar noget man altid leder efter. Alberte har dog måtte indse, at der ikke blev fundet noget konkret svar. Gennem hjælp fra Team Danmarks læger og fysioterapeuter, blev forskellige ting afprøvet og der blev skruet på adskillige parametre.

Om det er de tiltag, der har hjulpet, eller om hendes krop blot havde brug for at slappe af, er Alberte i tvivl om.

Men vigtigst af alt fastslår hun dog:

”Det er gået lidt væk af sig selv, så det er ikke noget, jeg stadig døjer med”. Vi håber, at det er et problem Alberte endegyldigt har sagt farvel til.

Klargøring til 2017 sæsonen

Alberte ser frem til 2017 sæsonen, og lægger ikke skjul på, at hendes mål og drømme er at køre nogle gode placeringer hjem ved EM junior i Kitzbühel og VM junior i Rotterdam. Det er Albertes sidste år som junior, og derfor også hendes sidste mulighed for igen at vise, at hun høre til blandt verdens bedste junior triatleter.

Særligt ved én konkurrence håber Alberte at kunne trække i de danske farver og repræsentere Danmark:

-”Mit mål at kvalificere mig til det danske hold, der forhåbentlig skal køre VM relay i Hamborg. Det er så fedt at få lov til at køre på et hold, og specielt at få lov til at køre på det danske hold vil være endnu mere sjovt!”

Atmosfæren i Hamborg er da også fantastisk, og med op mod en kvart million tilskuere, er det en helt fantastisk stemning, at få lov at opleve – både som tilskuer og som deltager.

Et udfordrende efterår

Desværre er træningen frem mod den kommende sæson ikke gået helt som Alberte havde håbet på, og vinteren har været mindre optimalt end hendes tidligere vintertræningsperioder. Hun har døjet meget med sygdom siden september, og først i januar er træningen endeligt begyndt at køre kontinuerligt igen.

Alberte lægger ikke skjul på, at det har været en frustrerende periode, men lægger dog også vægt på, at løbet langt fra er kørt endnu.

-”Der er stadig tid til, sæsonen starter, og jeg håber derfor på ikke at blive syg igen, så jeg kan få trænet godt ind til den starter i slutningen af maj måned”.

Træningsfilosofi og udvikling

Frederecia Triathlon Team har gennem årene lykkedes med at udklække adskillige talenter på den danske triatlon scene. Det er Boris Bjulver, der står i spidsen for de unge triatleter i Fredericia – og hvad er hans tilgang til træning af unge mennesker?

Albertes egen træning er blevet øget langsomt i takt med, at hun er blevet ældre. Da Alberte startede i sporten, var hun fortsat meget ung, og spillede sideløbende håndbold tre gange om ugen samt kamp i weekenden. Derudover bestod den ugentlige træning af 2-3 gange svømning, 1-2 gange løb og højest ét cykelpas.

Efterhånden som hun skruede ned for håndbolden blev træningen mere specifik rettet mod triatlon. Boris er meget fokuseret på, at de unge triatleter ikke træner en for stor volumen i en for ung alder, så der fortsat er mulighed for udvikling senere i karrieren. Træningen varierer gerne mellem længere, rolige pas og kort og intensivt.

-” Han mener, vi ikke skal være de bedste som junior, men at det er som senior, vi skal være gode. Den træningsfilosofi kan jeg godt lide”, fastslår Alberte.

I dag består hendes ugentlige træningen af cirka fem svømmepas, tre løbepas, to til tre cykelpas samt et styrkepas om ugen. Nogle vil måske undre sig over den relativt lille løbemængde, når man tænker på, at Albertes stærkeste disciplin netop er løbet.
” Ja, det er ikke så meget, men så er der noget at skrue på!” fortæller hun med et smil.

Puslespillet

I takt med at Alberte er blevet ældre, har hun også i stigende grad skulle balancere en elitesportskarriere med presset fra gymnasiet. Alberte er i dag i gang med tredje år ud af fire på Fredericia Gymnasium.

-” jeg synes det kan være svært at få det hele til at gå op i forhold til hverdagen med sport, skole, venner og familie og samtidig have overskud. På trods at dette, synes jeg det er blevet bedre i løbet af gymnasiet.”

Hverdagen

Balancen mellem de forskellige elementer i livet kender de fleste, og for Alberte er det puslespil nogle gange svært at lægge. Hendes dage er tætpakkede og planlagte. En typisk dag starter 6.20, hvorefter morgensvømningen venter efterfulgt af lidt core-træning.

Så står der skole på skemaet indtil kl 14, lidt mad og ellers så dagens andet træningspas, eksempelvis et cykelpas på 1,5-2 timer. Aftenen byder så på mad, lektier og pakning af tasker til den efterfølgende dag.

Heldigvis, fortæller Alberte, byder 3.g på lidt færre moduler, og hun har derfor fået mere luft til afleveringer, lektier samt at se hendes veninder.

Oplevelser i bagagen

Livet som triatlet på eliteniveau indebærer gerne rejser til forskellige afkroge af verden. Netop den del, og de oplevelser, der følger med, er noget Alberte sætter stor pris på.

-” Der sker tit sjove ting, når vi er ide og rejse, og jeg elsker at være afsted. Derfor glæder jeg mig også til sommer, hvor der forhåbentlig venter endnu flere gode oplevelser og stævner.”

Ofte står man i fremmede lande i situationer, som ikke altid er lige morsomme – men som man ofte kan grine ad efterfølgende, og der gør turene særdeles mindreværdige. Det har Alberte mærket på egen krop på en træningslejr, hvor hun fik over 40 insekt-bid.

Formåede myggestik viste sig i stedet at skyldes lopper i hendes seng. Ikke ligefrem det kendte mine-ben-er-ved-at-eksplodere-problem, mange nok ville kunne nikke genkendende til på en træningslejr 🙂

Som 13-årig mødte hun op til DM i duatlon uden cykelhjelm, og måtte pænt bede om at låne overdommerens, og til ungdoms OL fik hun mellemørebetændelse, og levede i sig egen lille boble på grund af manglende hørelse. “Hva’?” var der mange af. Og historierne fortsætter.

Ja, de mange rejser er langt fra altid en dans på roser, og undertegnede kan da også skrive under på flere sygehus ophold, missede fly og mærkelig mad eller mangel på samme.

Heldigvis gør alle de mange skæve oplevelser og problemer kun turene endnu sjovere – og mindeværdige. Som en klog mand sagde en gang skal man regne med, at det der kan gå galt, går galt – i hvert fald når det handler om tri-relaterede rejser. Lidt sejler det altid. Især i Kina 🙂 Eller…

Vi siger tak til Alberte for hendes tid og ønsker hende alt mulig held og lykke i den kommende sæson!

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply