Første udgave af XTERRA Norway Norefjell løb af stablen i weekenden, hvor vejret og ikke mindst ruterne gjorde det til en af de hårdeste udfordringer på XTERRA World Tour’en. Som det eneste XTERRA-stævne i Europa er der nemlig to skiftezoner, som endda ligger med hele 800 højdemeters forskel – vel og mærke, så det går op hele vejen mod T2. 
Verdensstjernen Ruben Ruzafa fra Spanien var ganske suveræn hos mændene, imens Maud Golsteyn fra Holland tog sin første XTERRA-sejr nogensinde. Danskerne gjorde i den grad også væsen af sig med fantastiske resultater. 

Ved den smukke norske flod Krøderen stod deltagerne lørdag klar til første udgave af XTERRA Norway Norefjell og udfordringen på i alt 1500 meter svømning, 30 km MTB og 10 km trailløb. De skulle dog blot vende sig 180 grader for at få et indblik i, hvilken ekstra udfordring, der ventede dem i det barske landskab. Fra svømmestarten og T1 kunne man nemlig se hele vejen op af de norske fjelde til hotellet Norefjell Ski og Resort, hvor T2 og målzonen var placeret – i alt hele 800 højdemeter længere oppe end T1.
Svømningen bød på 19 grader og blikstille vand, så de virkelige udfordringer ventede altså på MTB-sporet og trailruten, hvor en hel del nedbør gjorde de tekniske rute endnu mere vanskelige.
Det var således heller ikke så overraskende, at XTERRA-specialisten og verdensstjernen Ruben Ruzafa var ganske suværen hos mændene. Han var sammen med tyskeren Peter Lehmann først op af vandet og derefter så han sig ikke tilbage og kunne 2:41:27 senere lade sig hylde som vinder foran netop Peter Lehmann.
– Rufen Razafa alene i front

Med danske briller var det placeringerne lige uden for podiet, der var mest interessante, da hele fire danskere kørte sig samlet i top 11. Bedste dansker blev Eskild Ebbesen, der med stærke tider i alle tre discipliner sikrede sig 7. pladsen samlet og dermed også et slot til VM på Maui. Lige efter Eskild kom det unge danske talent Anders Bregnhøj, som efter at have tabt en del tid på svømningen kørte helt utrolig hurtigt på MTB’en, hvor han også til daglig finder sig bedst til rette. Faktisk kørte Anders Bregnhøj hurtigste tid af alle på MTB’en – to sekunder hurtige end Ruben Rufaza, hvilket er et meget sjældent syn. Det rakte til en placering som nummer 8 samlet – lige foran Christian Ravn og Anders Mortensen, som blev henholdsvis nummer 10 og 11 og således også sikrede sig et slot til VM på Maui.
For at det ikke skal være løgn, udmøntede lørdagens strabadser sig også til et VM-slot til følgende danske mænd:
Osvald Krum (15-19 år)
Anders Brink Nyberg (35-39 år)
Michael Nielsen (55-59 år)
Karsten Olsen (60-64 år)

– Eskild og Karsten var blandt de mange danskere, der sikrede sig en plads til VM på Maui

Første danske podieplaceringer nogensinde hos kvinderne
Hos kvinderne var der mere spænding om sejren, hvor føringen skiftede flere gange undervejs. Først op af vandet var danske Tanja Larsson foran stærke Louise Fox fra Storbritannien, som havde yderligere to min til danske Nicoline Rahbek Dam Sørensen og hollandske Maud Golstein. På MTB- og trailruten blev der rodet godt og grundigt rundt på denne rækkefølge, hvilket betød, at Maud Golstein endelig kunne tage førstepladsen i et XTERRA-event, siden hun deltog som professionel første gang tilbage i 2009. Louise Fox kæmpede sig ind på andenpladsen, inden Nicoline Rahbek Dam Sørensen formåede at sikre sig tredjepladsen og dermed den første danske overall XTERRA-podieplacering nogensinde. En fantastisk flot bedrift af Nicoline, der tilmed har bøvlet med skader og skavanker i den seneste tid.
– Kvinderens podie ved Norefjell

Derudover formåede Anne-Mette Mortensen i kategorien 50-54 år at kvalificere sig til XTERRA VM på Maui for tredje år i streg.
Du kan finde alle resultaterne fra Norge her:
https://www.sportstiming.dk/event/4602/results

Gode tegn inden EM på Møns Klint
Med så mange flotte danske præstationer tegner det godt for XTERRA European Championship på Møns Klint, der afholdes d. 2.-3. september. Her samles hele verdenseliten til et brag af et race, ligesom det er sidste skud i bøssen for mange AG’ere for at sikre sig en af de lukrative pladser til VM på Maui.
Pastaparty.dk kommer selvfølgelig til at dække dette store mesterskab på dansk grund tæt.

– Møns Klint rammen for XTERRA EM i d. 2.-3. september 2017.

DEL
Andreas har en fortid som projektleder i Running26, der står bag alle de nordiske XTERRA-stævner. Han besidder dermed en dyb indsigt og skarphed i særligt cross triathlon, hvilket også dét han bruger i sit arbejde her på Pastaparty.dk

Leave a Reply