I løbet af hele denne uge køres der ITU World Triathlon Grand Final på den mexicanske ferie-ø Cozumel. Til start har Danmark fire eliteatleter i form af Andreas Schilling, Emil Deleuran, Alberte Kjær Pedersen og Dorthea Jørgensen.

Hvis man skal tro på udmeldingerne fra den danske lejr på Cozumel, så er der gode nyheder for os danskere. Pastaparty.dk har nemlig haft en lille snak med manden der holder styr på det danske landshold i Cozumel, Rasmus Stubager.

Atleterne havde en fin rejse

På fredag kører Alberte Kjær Pedersen, Dorthea Jørgensen og Emil Deleuran VM for juniorer og på søndag kører Andreas Schilling ITU Grand Final.

De fire landsholdsatleter og ungdomslandstræner Rasmus Stubager rejste afsted til Cozumel i lørdags. Foran dem ventede en lang rejse over atlanten. Men den lange rejsetid har været overskuelig for de udsendte danskere og de er ved godt mod.

“Den lange rejse gik godt. Vi havde en god flyvning med kun et stop, så det var fint,” fortæller Rasmus Stubager som er ungdomslandstræner og træner på Tri Team SDU.

Prøver efter bedste evne at vende sig til varmen

Det er ikke nogen hemmelighed at der på den her tid af året er varmt på Cozumel. Faktisk er der generelt varmt på den mexicanske ferie-ø. Det slår dog ikke de danske triatleter ud af kurs som på bedst mulig måde prøver at vende sig til øens 27-30 grader og den høje luftfugtighed.

“Luftfugtigheden er en udfordring i kombination med varmen. Vi prøver efter bedste evne at forberede os på, at tackle det på den smarteste måde,” fortæller coach Stubager om varmen og luftfugtighedens udfordringer.

Men det er ikke kun en her-og-nu løsning på varmen og luftfugtigheden som de danske udsendte i disse dage forsøger at finde. De er også på jagt efter erfaringer til fremtidige stævner med høj varme. Det er dog ikke rocket science som de danske triatleter bruger og varmen er heller ikke noget som får Stubager til at ligge søvnløs om natten.

“Vi træner i varmen og prøver nogle forskellige ting af i forhold til nedkøling. Det handler også om at blive klogere på udfordringen i forhold til konkurrencer i fremtiden,” forklarer Rasmus Stubager og fortsætter;
“Det er nok de færreste atleter der kommer til at præstere på højeste niveau i et klima som det her. Så det handler om at klare det så godt som muligt.”

Teknisk cykel- og løberute venter

Hverken Andreas Schilling, Emil Deleuran, Dorthea Jørgensen eller Alberte Kjær har endnu haft mulighed for at inspicere ruten. Der er nemlig først officiel rutefremvisning i morgen onsdag og indtil da er det mere end svært at prøve ruten af.

“Der er altid fælles rutefremvisning på cykling og løb til kortdistancestævner under ETU og ITU. Cykelruterne er stort set altid med vendepunkter, som gør det svært at tjekke ruterne ud på egen hånd. Målområdet er også lukket delvist af på grund af alle de andre konkurrencer herovre,” fortæller Stubager om hvorfor det endnu ikke har været muligt at tjekke ruten ud på egen hånd.
Rasmus Stubager har dog allerede gjort sig nogle erfaringer om ruten som venter de danske atleter fredag og søndag.
“Cykelruten er helt flad og teknisk. Det er en fem kilometer rundstrækning med tre 180 graders vendinger og fem til seks 90 graders sving samt et par rundkørsler. Derudover er underlaget i målområdet på fliser som gør det vanskeligt i tilfælde af regn og våde veje,” fortæller han om cykelruten.
Løberuten er da heller ikke meget nemmere end cykelruten hvad angår sving og vendinger.
“Løbet er fladt og med tre 180 graders vendinger og en del sving på hver af de 2,5 kilometers omgange,” beretter Stubager.

Svømning i lækkert – men varmt – vand

Svømmeruten har både Stubager og de danske triatleter dog styr på.
“Svømningen er i krystalklart vand, så det er meget let at orientere sig i forhold til andre stævner. De sidste tre år har svømningen herovre været meget tæt med 45 mand oppe inden for 25 sekunder. Det vil vi nok se igen,” forudser den danske ungdomslandstræner.
Udadtil ser svømmeruten da også utroligt lækker og behagelig ud – hvis man da kun er kommet for at bade og slappe af.
“Vandtemperaturen er 30-31 grader, så det er behageligt at ligge og bade i og se på flotte fisk, men når intensiteten øges til racefart, så kommer man hurtigt til at koge,” tilføjer han.

Positiv træner

På trods af varmen og at de danske triatleter endnu ikke selv har prøvekørt ruten, er Stubager dog utroligt positiv med henblik på de danske chancer på Cozumel. Han har da også kun positive ting at sige med kun et par dage til VM.

“Der er godt humør i gruppen. Og vi havde et par træningspas i går, der indikerer, at formen er der hvor den helst skal være op til et VM,” slutter han.

Følg de danske atleter i Cozumel

Foruden de fire landsholdsatleter, har Danmark to age group’ere til start i Cozumel. Det drejer sig om Birger Frederiksen (Aarhus 1900 Triathlon) og Kai Hansen (Hareskovens Triathlon Klub) som begge stiller op på både sprint og den olympiske distance.

Startskuddet til sprintdistancen for age group’ere lyder på torsdag klokken 13.45 dansk tid. Age group’ernes olympiske distance skydes også i gang klokken 13.45 dansk tid, dog på søndag istedet.

Juniorherrernes starttid

På fredag klokken 22.00 dansk tid skydes VM for juniorherrerne i gang og det er her Emil Deleuran skal forsøge at blive verdensmester.

Juniorkvindernes starttid

Et par timer efter starten går for juniorherrerne, er det juniorkvindernes tid til at køre VM. Det er klokken 24 lørdag aften (dansk tid) og det er her Dorthea Jørgensen og Alberte Kjær skal forsøge at hente dansk VM-guld.

Den store Grand Final

Sidste dansker i aktion bliver Andreas Schilling som stiller til start i eliteherrernes finaleafdeling af ITU World Series. Startskuddet lyder klokken 22.06 dansk tid og lad os håbe at han lykkes med at forsvare sin 15. plads i den samlede stilling i World Triathlon Series.

Pastaparty.dk ønsker i hvert fald held og lykke til de danske atleter på Cozumel.

Foto: Rasmus Stubager

For god ordens skyld skal det nævnes at Stubager ikke er træner for hverken Andreas Schilling, Alberte Kjær Pedersen eller Emil Deleuran. Landstræner Kasper Gejl er på normal basis træner for Schilling imens Boris Bjulver er træner for Deleuran og Alberte Kjær. Stubager er dog med i Cozumel for at hjælpe og bakke op om de fire landsholdsatleter i sæsonens sidste race.

Leave a Reply