For kun et par dage siden, annoncerede den danske super-star, Helle Frederiksen, at hun nu er gået på off-season for 2016. Der var ellers planlagt ét mere race i denne sæson, men målet om, at blive endnu stærkere i næste sæson, har altså fået hende til at trække stikket for, at kunne fokusere hundrede procent på det arbejde som ligger op til 2017.

I denne artikel har vi samlet op på Helles sæson, som byder på både op- og nedture, med et par flotte sejre og ét enkelt stort nederlag undervejs.

Helle Frederiksen er gået på off-season

I onsdags poppede meddelelsen om, at Helle Frederiksen er gået på off-season, op i hendes følgeres feed, på både Facebook og Instagram. En meddelelse, som må siges, at være velfortjent for Helle, efter en kort – men flot – sæson.

Oprindeligt havde hun ellers planlagt, at stille til start i næste weekends Ironman 70.3 Cartagena i Columbia. Men som hun selv skriver – at hvis hun skal blive endnu stærkere i næste sæson, kræver det, at hun allerede nu kan begynde at fokusere sin træning på næste års store mål.

– “Et smil for at sige, at jeg nu runder 2016 af. Jeg har haft kigget på Ironman 70.3 Cartagena i Columbia, men har i stedet valgt, at lukke min sæson ned og flytte mit fokus på, at bygge en stærkere udgave af mig til den kommende sæson. Nøgleordet for at gøre det, bliver en vinter med kontinuerlig og balanceret træning. Som altid, er planen for 2017, at stille til start i de største stævner og udfordre de bedste, når det betyder allermest,” skrev hun for et par dage siden, på sin Facebook-side.

Og noget tyder altså på, at hun allerede nu, er i gang med, at forberede sig til næste års udfordringer. Så sent som i går aftes, smed hun nemlig en video, fra en træningstur, op til hendes fans på Facebook, som viser, at hun er i fuld gang med træningen i Vermont, Californien.

– “Ah, solskin. Én af mange ting, som jeg er taknemmelig for i denne sport, er friheden og muligheden for, at rejse lige derhen i verden, som jeg har lyst til. Det er måske vinter, men det her Clermont, Florida, når det er bedst,” skrev hun som tekst til videoen herunder.

En god sæson med både op- og nedture

Hvis man skal se tilbage på Helle Frederiksens 2016-sæson, så har den budt på både op- og nedture for den lynhurtige dansker. Der har klart været overvægt på opturene, men en enkelt episode, har alligevel rørt Helle dybt. I hvert fald, da det stod på.

Herunder har vi gjort os et overblik over de stævner og episoer, som har trukket de største overskrifter.

Helle og BMC-Etixx Pro Triathlon Team er gået hvert til sit

Den første juni sprang lidt af en bombe, som ikke mange havde forudset; Helle Frederiksen og BMC-Etixx Pro Triathlon Team, var gået hver deres veje, efter ellers, at have haft et godt samarbejde igennem de seneste to sæsoner.

Årsagen til de delte veje, skulle findes i, at både Helles og teamets visioner, ikke længere havde en sammenhæng. I en pressemeddelelse fra teamet, som også blev publiceret på Helles egen hjemmeside, har den administrerende direktør på holdet, Bob De Wolf, udtalt følgende;

– “Først og fremmest vil jeg udtrykke min taknemmelighed for alt det, som Helle Frederiksen har gjort vores hold. Helle har haft en stor rolle af de imponerende resultater, som holdet har haft i de sidste to sæsoner. Helle har vundet nogle af de største stævner i kalenderen, som medlem af vores hold. Helle har vundet fire Ironman 70.3-stævner, som blandt andet omfatter det latin-amerikanske mesterskab. Hun har vundet det amerikanske professionelle mesterskab 5150 Hy-Vee, og også taget sejren i det første Triple Crown-stævne i Bahrain. Udover hendes formidable resultater, har Helle også været en god ambassadør for holdet og været en fantastisk atlet at arbejde med. Vi er nu nået til et punkt, hvor vores visioner ikke længere stemmer overens, og vi føler begge, at det er bedst, at vi nu følger hver vores veje. Jeg ønsker virkeligt Helle alt mulig held og lykke, med hendes fremtidige karriere,” fortalte team manager, Bob De Wolf, dengang.

Og også Helle Frederiksen har været glad for samarbejdet med holdet.

– “I de sidste par år, har BMC-Etixx Pro Triathlon Team, givet mig et rigtigt godt udgangspunkt ved, at modne mig som atlet og som menneske, under min transformation fra ITU-racing til langdistance non-draft stævner. Jeg er taknemmelig for, at have været en del af ét af de mest professionelle triathlon teams i sporten. Nu er tiden inde til, at komme videre, med det formål, at nå til nye højder og udforske nye muligheder i den sport, som vi alle elsker,” udtalte Helle Frederiksen samtidigt.

Åbnede sin sæson med en andenplads i New York City Triathlon

Efter at have været ude med en knæ-skade i omkring fjorten måneder, var det legendariske New York City Triathlon, Helles første stævne i 2016. Seneste race for Helle, var på det tidspunkt 2015-udgaven af Ironman 70.3 Texas, som hun i øvrigt vandt, og det må derfor siges, at hun havde en del rust som hun skulle banke af i New York.

På trods af ikke, at have kørt race i mere end et år, viste Helle sig alligevel fra sin stærke side i New York. Racet, som blev kørt på den olympiske distance, endte med amerikanske Sarah Haskins som vinder. Men det kom hun ikke let til, da Haskins og Frederiksen fulgtes ad stort set hele vejen.

Faktisk var det først på de sidste par kilometer, at Helle Frederiksen måtte give slip på Sarah Haskins, som dermed kunne løbe i mål som vinder. Det var dog utroligt tæt, da Helle krydsede målstregen kun 24 sekunder efter, som nummer to.

Udgået efter en straf i Ironman 70.3 European Championship

Sæsonens store nedtur for Helle Frederiksen kom, da hun var til start i Ironman 70.3 European Championship i tyske Wiesbaden. Her valgte hun at udgå, efter at have modtaget en tidsstraf henimod slutningen på cyklingen.

Helle havde ellers blandet sig i fronten gennem hele racet, og lå absolut til en top-placering. Hvis ikke også en sejr. Men en dommer mente, at hun havde brudt afstandsreglerne undervejs, og tildelte hende altså en tidsstraf, som hun måtte afsone i penalty tent, før hun måtte tage hul på det afsluttende halvmarathon.

Det var da heller ikke en tilfreds Helle Frederiksen, som bagefter ytrede sig om kendelsen.

– “I dag mindede mig om scenariet, som udviklede sig til verdensmesterskabet i 2014. Nogle atleter brød reglerne, snakkede med draft-marshals og kom udenom deres handlinger. Andre gør deres bedste for, at køre efter reglerne og hænge på deres pace, som gjaldt det deres liv. Og de bliver straffet. Helt ærligt, så irriterer det mig. Jeg vil have kontinuitet. Jeg vil have de samme spilleregler for alle,” skrev hun blandt andet på Facebook efterfølgende.

Hun var dog også godt klar over, at ikke alle var enige om hendes beslutning om, at trække sig fra racet. Særligt hendes sponsorer og samarbejdspartnere, var hun ked af at svigte.

– “Jeg undskylder til alle mine supportere og sponsorer, som jeg har svigtet, med min beslutning i dag. Jeg er ikke ude på at bortforklare hvad jeg har gjort. Mine beslutninger i dag, blev taget med tanke på resten af min sæson. Jeg skal køre race igen om syv dage, og det er derfor jeg valgte, ikke at fortsætte efter jeg havde afsonet min straf.”

Vinder af slovakiske Challenge Samorin, som næste år er Challenge The Championship

Racet, som Helle skulle køre syv dage efter skuffelsen i Ironman 70.3 European Championship, var slovakiske Challenge Samorin. Et race som i 2017, vil ligge grund, til det nye Challenge The Championship.

I Samorin, viste Helle hvor stor forskel der kan være, fra den ene weekend til den anden, i triathlon. Hun dominerede nemlig racet allerede fra start, ved at være den første kvinde til at ankomme i T1, udbygge sit forspring på cyklen og til sidst knuse alt modstand på det afsluttende halvmarathon.

Men selvom det udefra, godt kunne se ud som en nem opgave undervejs, så var det absolut ikke en nem dag på kontoret for Helle. Efterfølgende havde hun nemlig en lille kommentar til sin sejr;

– “En hård dag, med en strid modvind på cyklen efter vendepunktet. Men jeg var fast besluttet på, at tage herfra med sejren. Det føles godt at være tilbage,” skrev hun på Facebook.

Et par dage før racestart i Samorin, udtalte Helle Frederiksen, at hun var til start i Slovakiet, for at teste ruten i race-mode til næste års Challenge The Championsip. Meget tyder derfor på, at Challenge The Championship bliver en del af Helles race-kalender for næste sæson.

Knuser al modstand i Ironman 70.3 Augusta

Knap en måned efter, at have vundet Challenge Samorin på suveræn vis, var Helle til start i det amerikanske Ironman 70.3 Augusta. Også her fik Helle vist, at hun hører til i den absolutte elite, indenfor mellem-distance triathlon.

Efter en svømning, hvor hun gør sin entré i T2 med et tidstab på kun tyve sekunder til nummer ét, Haley Chura, sætter hun turbo på, på cyklen, og sætter sine konkurrenter godt og grundigt fra hjul. Og den føring, holder hun altså hele vejen til mål, hvor hun vinder stævnet med knap ti minutter til den nærmeste konkurrent.

Og Helle var da også rigtigt glad efter sin sejr i Augusta.

– “Jeg er tilbage. Kroppen heler hurtigt op. Jeg har et par ømme punkter, men ikke noget, som forhindrer mig i at fortsætte min træning. Tak for jeres fantastiske support. Det gør mig glad, at dele denne rejse med jer alle,” skrev hun på Facebook efter sin sejr.

Du kan i øvrigt læse vores racereferat fra Ironman 70.3 Augusta 2016 her.

Slutter sæsonen af med en samlet syvendeplads i Island House Triathlon

Sidste race for Helle Frederiksen i denne sæson, blev så det stjernespækkede etape-race, Island House Triathlon. På kun to år, har Bahamas-stævnet formået, at samle de største stjerner i både kort- og langdistance triathlon i ét race. Og her var Helle altså også til start.

Racet, som består af tre etaper over tre dage, endte med en samlet syvendeplads til Helle Frederiksen. Hun startede ellers rigtigt godt ud, ved at placere sig som nummer fire på førstedagen. På anden etape, som blev kørt over Enduro-formatet, tabte hun lidt tid, men beholdte alligevel sin plads i top fem, da hun med sin ottendeplads, rykkede ned på en samlet femteplads. Efter to hårde dage, viste den tredje og sidste etape sig, at skulle blive utaknemmelig hård. Gwen Jorgensen endte med at løbe med den samlede sejr, imens Helle sluttede på en samlet syvendeplads, efter være blevet nummer otte på sidste etape.

Efter racets tredje og sidste etape, udviste Helle tilfredshed med sin egen indsats, i et race, som hun endnu ikke har haft oplevet lignende.

– “Jeg gjorde mit bedste over alle tre dage, og jeg er glad for det samlede resultat. Jeg har vist mig selv, at min krop er sund og stærk igen. Min form mangler arbejde, men det er det smukke ved at konkurrere, og det kommer ikke bare tilbage over én nat. Nu er det tid til at slappe af og nyde nogle lette dage. Tak til jer alle for den imponerende support, som i fortsat giver mig.”

Hermed har vi nu summeret Helle Frederiksens 2016-sæson op, og vi håber, at hun kan fortsætte sine imponerende bedrifter, når hun engang i det nye år, tager hul på endnu en sæson i toppen af international triathlon.

Skulle du være interesseret i, at videre mere om hvorfor Helle er så dygtig en atlet, så kan du højst sandsynligt blive klogere i denne artikel.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply