Skulle man være i tvivl om, hvordan hyppigheden af dopingtests indenfor triathlon ser ud, er der nu en lille smule hjælp at hente. Det Amerikanske Anti Doping Agentur (USADA) har nemlig netop offentliggjort deres tal for 2016, og selvom det ikke giver et endeligt billede af det samlede antal tests, giver det alligevel et indblik i, hvor ofte de bedste amerikanske triatleter bliver testet.

USADAs tal skal tages med et gran salt

USADA har netop offentliggjort en liste på deres hjemmeside, hvor de giver et indblik i, hvilke amerikanske sportsnavne, som er blevet testet mest i 2016. Heldigvis for os nysgerrige, er det i statistikken, muligt at søge efter specifikke sportsgrene, og ud fra det, kan vi danne os et overblik over, hvilke amerikanske triatleter, som har fået foretaget flest dopingtests i året der gik.

Tallene fra statistikken, skal dog tages med at gran salt, da disse tal udelukkende stammer fra dopingtests foretaget af USADA selv, og ikke øvrige organisationer som ITU, IOC, Ironman og lignende.

Samtidigt ser det umiddelbart også ud til, at nogle tests, kan være dobbelttests, som er taget som både blodprøve og urinprøve, og altså tæller for to tests. På Twitter, har den amerikanske triatlet Jarrod Shoemaker, nemlig tweetet følgende:

Noget tyder derfor på, at tallene i USADAS offentliggørelse, ikke er hundrede procent retvisende, om end de da giver et godt billede af testningen af professionelle triatleter i USA.

Timothy O’Donnell er den mest testede amerikanske triatlet

Når det så er sagt, så er tallene fra USADA alligevel sjove at dykke ned i. Den mest testede amerikanske triatlet, er ifølge undersøgelsen, langdistance-triatleten Timothy O’Donnell, som i 2016 er blevet testet 15 gange af USADA.

Én af de allerstørste stjerner indenfor kortdistance-triathlon, Gwen Jorgensen, er til sammenligning blevet testet 13 gange. I hvert fald af USADA. Og det er altså det samme antal, som både Andy Potts og Jarrod Shoemaker.

Selvom disse tal umiddelbart ikke lyder af meget, så er det dog stadig nogle væsentligt større tal, end dem fra navne som Mary Beth Ellis (9 tests), Ben Hoffman (6 tests), Heather Jackson (6 tests), Meredith Kessler (6 tests) og Linsey Corbin (5 tests).

Vi skal naturligvis endnu engang gøre opmærksom på, at disse tal, udelukkende er tests foretaget af USADA. Tests foretaget af organisationer som ITU, IOC og Ironman er derfor ikke med på USADAs liste.

Hvad med tests i dansk triathlon?

Skal vi dykke lidt ned i de danske tal, bliver det dog pludseligt sværere at gøre sig et overblik. Anti Doping Danmark har nemlig ikke en lignende liste, og vi må derfor tage til takke med de seneste statistikker, som stammer tilbage fra 2014.

Der er ingen navne nævnt i Anti Doping Danmarks statistikker, men til gengæld giver deres tal et indblik i, hvor meget de danske triatleter bliver testet, i forhold til i andre sportsgrene. Og det er selvom triathlon jo som bekendt, stadig er en relativ lille sport.

Den mest testede sportsgren, er, ifølge Anti Doping Danmark, cykling. I 2014 er der foretaget 244 tests indenfor cykling, imens triathlon, med et antal på 164 dopingtests, er den næstmest testede sportsgren. Nummer tre på denne liste, er fodbold med 135 tests, imens en sportsgren som atletik, har fået foretaget 123 tests.

Skulle man sætte navn på hvilke danske triatleter, som umiddelbart bliver testet mest, må navne som Michelle Vesterby og Camilla Pedersen, absolut være at finde blandt de mest testede. Det er dog kun gisninger, da der på Anti Doping Danmarks hjemmeside, ikke er opført hvilke triatleter, som er blevet testet.

Statistikkerne fra Anti Doping Danmark, kan i øvrigt ses her. Den komplette liste fra USADA, kan derimod læses her.

Ønsker du at læse mere om doping i triathlon, har vi skrevet en artikel om det her, hvor top-træneren Joel Filliol, giver sit bud på om der findes doping i international triathlon.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply