Der var i alt 59 professionelle mænd i vandet ved molen i Kailua-Kona, da startskuddet lød lød til herrernes Ironman Hawaii. Én dansk atlet var til start i det professionelle herrefelt i form af Jens Petersen-Back – og han fik sin sag for på dagens 3800 meter svømning, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb. Jens nåede nemlig aldrig ud på den afsluttende marathon.

Frodeno svømmer aggresivt

Klokken 18.30 dansk tid, lød startskuddet til herrernes race i Kona. Før starten havde topsvømmeren Andy Potts valgt, at placere sig helt ude til venstre, længst væk fra molen. Umiddelbart var det et tegn på, at Potts ønskede sig at bringe sig i front, allerede tidligt på dagens 3800 meter svømning.

Da racet gik i gang, var det da også Potts som lagde sig i front. Men han var ikke alene. Den forsvarende vinder, Jan Frodeno, havde også valgt en aggressiv stil fra starten og lagde sig i front sammen med Potts.

Jan Frodeno sætter farten

Faktisk får Potts ikke meget at skulle have sagt undervejs. Det er primært Frodeno som pacer feltet i front i en uhyggeligt høj fart. Frodenos pace får feltet til at knække i to stykker; én stor frontgruppe og én mindre forfølgergruppe.

Jan Frodeno er da også den første mand til at runde vendepunktet. Han bliver tæt forfulgt af Marco Albert og Andy Potts som ligger direkte på Frodenos fødder. Det samme gør 26 andre atleter også, da frontgruppen ved vendepunktet består af 29 mand. Desværre er danske Jens Petersen-Bach ikke en del af frontgruppen.

Kamp om at komme først op af vandet

Efter vendepunktet, fortsætter Frodeno med at sætte et højt pace. Da frontgruppen nærmer sig molen og dermed T1, er der kun 12 mand tilbage i front. Frodeno er naturligvis den ene, Potts den anden og Albert den tredje.

De sidste meter, er der hård kamp mellem de forreste om, at komme først op af vandet. Første mand ender med at blive britiske Harry Wiltshire med Potts og Frodeno lige efter sig.

Jens Petersen-Bach løber op af trappen og ind i T1, med et tidstab på 4:29 til Wiltshire. En af forhåndsfavoritterne, Sebastian Kienle, kommer op af vandet med et tidstab til Wiltshire på 1:27. Petersen-Bach kommer dermed op af vandet i samme gruppe som Kienle.

Überbikeren Kienle kommer på en opgave på cyklen

Ligesom at Harry Wiltshire er første mand oppe af vandet, er han også den første mand ude af T1. Han er dog skarp forfulgt af Jan Frodeno.

Og netop Jan Frodeno, viser fortsat en aggresiv teknik på dagens første kilometre på cyklen. Han ligger sig nemlig i front og presser farten godt op. Farten er dog ikke højere end at der stille og roligt bliver etableret en lang hale af konkurrenter efter ham.

På toppen af Palani efter 7,5 kilometer, er Frodeno fortsat i front. Men hvad der er interessant er, at Sebastian Kienle her er 3:38 efter Frodeno. Herefter lader Frodeno sig falde lidt tilbage og lader nye kræfter komme til i front.

Tyve mand i front

Brent McMahon er efter 16 kilometer, ny mand i front. Efter sig har han både Frodeno, Potts, Luke McKenzie og et stort øvrigt felt. Tyve mand består frontgruppen på nuværende tidspunkt af. Jens Petersen-Bach er efter 16 kilometer cykling, godt og vel fem minutter efter frontgruppen.

Bagfra jagter en lille gruppe bestående af Sebastian Kienle, Boris Stein og Michael Weiss. De får kontakt med frontgruppen, kort før foden af stigningen op til Hawi og det udnytter Weiss til, at køre sig op igennem frontgruppen og placere sig som første mand. Potts sætter sig lige efter Weiss og efter Potts sidder den øvrige frontgruppe.

Sebastian Kienle er første mand ved vendepunktet i Hawi

Undervejs på stigningen, forsøger Weiss sig med et angreb. Både Luke McKenzie og Sebastian Kienle går med, men de får aldrig noget hul til de øvrige i frontgruppen.

Alligevel er det Kienle som runder vendepunktet i Hawi som første mand. To sekunder efter Kienle, runder Andi Boecherer vendepunktet og yderligere ét sekund senere, er det Weiss som runder vendepunktet. I alt består frontgruppen af tolv mand ved vendepunktet, heriblandt også Jan Frodeno. Jens Petersen-Bach runder vendepunktet i Hawi cirka 21 minutter efter Kienle i front.

Kienle forsøger sig med flere angreb på vej ind mod T2

På nedkørslen fra Hawi, forsøger Weiss sig igen med et angreb. Det skaber dog ikke nogen farlige huller og frontgruppen fortsætter dermed med at være samlet. Til gengæld forsøger Sebastian Kienle sig flere gange på vejen fra vendepunktet og ind mod T2 i Kailua-Kona.

Kienle får aldrig rigtigt lov at køre væk i sine forsøg. Til sidst lykkedes det ham dog, at skabe sig et lille hul og han kommer ind i T2 med en lille føring på ti sekunder til Andi Boecherer. Jan Frodeno er tredje mand i T2 med et hul på tyve sekunder op til Kienle. Sebastian Kienles bikesplit lyder i øvrigt på 4:23:56.

Jens Petersen-Bach løber ind i T2 efter en cykeltid på 5:09:09, godt og vel 40 minutter efter Kienle.

Tysk dominans på den afsluttende marathon

Efter et hurtigt skifte, er Jan Frodeno den første mand til, at tage hul på det afsluttende marathon. Han har dog ikke mange sekunder ned til Sebastian Kienle på andenpladsen. Der er dermed allerede fra starten af marathonen, lagt op til en gyserfinale mellem to af forhåndsfavoritterne.

De to tyskere følges ad i flere kilometer. Og det er selvom, at Frodeno flere gange prøver at ryste Kienle af. Men det lykkes ikke rigtigt – hver gang Frodeno får et lille hul, bliver det lukket af Kienle med det samme.

Ved vendepunktet på Ali’i Drive efter 8,3 kilometer, har den tyske duo et forspring på 1:22 til Ben Hoffman på tredjepladsen, 1:44 til Andi Boecherer på fjerdepladsen og 1:57 til Tim O’Donnel på femtepladsen.

Frodeno forsøger flere gange på vej ind mod Palani, at sætte Kienle. Det får sat tempoet så meget i vejret, at de to tyskere efter 13 kilometer, har udbygget deres forspring til to minutter til Hoffman.

Frodeno får held med sine angreb

Men så sker det pludseligt; lige efter at Frodeno og Kienle løber ud på Queen K, får Frodeno slået hulet. Og denne gang kan Kienle ikke lukke det. Samtidigt har Andi Boecherer overtaget tredjepladsen fra Ben Hoffman, så på nuværende tidspunkt, er det et rent tysk podie.

Efter først at have slået hullet, får Frodeno nu skabt sig et større og større forspring til Kienle. Da Frodeno drejer væk fra Queen K og løber ind mod Natural Energy Lab, efter 22 kilometer løb, har han opbygget sig et forspring til Kienle på 1:30. Og da han når ud til vendepunktet i Energy Lab efter 28,5 kilometer, er forspringet helt oppe på 3:16. Der er derfor meget som skal gå galt, hvis ikke, at Jan Frodeno skal løbe med sejren i årets Ironman World Championship.

Jan Frodeno genvinder Ironman World Championship

Og det bliver ganske overbevisende Jan Frodeno, som løber ind på Ali’i Drive, som første mand. Han krydser målstregen i tiden 8:06:30. Det er 3.33 hurtigere end Sebastian Kienle som løber med en ligeså overbevisende andenplads.

Men bagfra, har en hvis tysker, haft mere end bare fart på. Patrick Lange, som i øvrigt kører sin første fulde Ironman i Kona, kommer langt bagfra og overhaler rigtigt mange på marathonen. Han overtager tredjepladsen fra Ben Hoffman som ellers havde kæmpet den tilbage fra Boecherer.

Ny marathonrekord sat af en tysker

Patrick Langes afsluttende marathon på 2:39:45 er nok til at give ham en ny ruterekord på Konas legendariske marathonrute! Og med Langes tredjeplads, er det samtidigt tre tyskere som indtager podiet.

Jens Petersen-Bach tog aldrig hul på det afsluttende marathon efter at have udgået i T2.

Du kan se alle de øvrige resultater fra nattens race på Hawaii her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

1 KOMMENTAR

  1. Hej Morten og familie , rigtig god ide du har fået og vi håber du har medvind fremover .
    Fra ham der i sin tid “pressede ” dig på div trænings lejre i Spanien og Frankrig .
    Hilsen Jimmy og Baiba

Leave a Reply