ITU offentliggjorde i dag præmiepengene for 2017-sæsonen, og det er ikke andet end godt nyt hvis man konkurrerer på den professionelle ITU-scene. Der er i år nemlig flere præmiepenge på spil end nogensinde før (hint: få dig et overblik over fordelingen i bunden af artiklen).

Markant stigning i præmiepenge i især World Series

I denne sæson har ITU hævet bonuspuljen for World Triathlon Series med hele 100.000 amerikanske dollars, hvilket samlet set løber op i ikke mindre end 855.000 dollars til deling mellem de 35 bedste mænd og kvinder. Omregnet til danske kroner med nuværende valutakurs, bliver det mere end 6 millioner kroner i præmiepenge til de 35 bedstplacerede i World Series-regnskabet.

Kigger man samlet set for hele World Series, så er der i alt 2,5 millioner dollars på spil. Altså 17,5 millioner danske kroner. Det er så til gengæld den samlede præmiesum for hver enkelt afdeling og i den samlede stilling.

Stolthed hos ITU

Hos ITU er man stolte af, at World Series med den forhøjede præmiepengepulje, fortsætter med at være en af de mest indbringende tri-serier verden over – for atleterne, vel at mærke.

– “Jeg er utroligt stolt over at kunne tilbyde atleterne flere penge, hvilket tydeligt  kan ses i bonuspuljen. Derudover er jeg også taknemmelig for de input jeg har fået fra vores nye Atlet-udvalg, fordi vi dermed kan sikre at pengene bliver tildelt til bedst gavn for triatleterne,” skriver ITUs præsident og medlem af IOC, Marisol Casado, i en pressemeddelelse.

Atlet-udvalget bag fordelingen af præmiepengene

Det er altså blandt andet med indflydelse fra ITUs nye Atlet-udvalg, at de forhøjede præmiepenge er kommet i stand. Helt konkret har den største motivation for Atlet-udvalget været, at få en større spredning af de ekstra præmiepenge der er kommet på spil. Og det skulle altså ske for top-35 for at give bedre muligheder for at tjene penge for alle atleter, og ikke kun for de allerbedste.

– “Atlet-udvalget er meget tilfreds med at ITU og WTS (World Triathlon Series, red.) har bekræftet deres forpligtelser til at hjælpe atleterne, ved at kanalisere disse nye penge direkte ind i præmiepengepuljen. Det er vigtigt at vi fortsat går i den rigtige retning, for at gøre triathlon til en professionel og bæredygtig sport for alle de ITU-atleter, der investerer så meget tid og energi i deres karriere og drømme,” skriver formanden for Atlet-udvalget, Jess Harrison, i samme pressemeddelelse.

Også masser af præmiepenge på spil i ITUs andre stævner

Igen i år kommer der til at være cirka 421.000 kroner på højkant ved hver World Cup-afdeling, hvilket kommer til at give en samlet præmiepulje på cirka 6,75 millioner kroner for samtlige World Cup-afdelinger. Med seks nye World Cup-afdelinger i forhold til tidligere år, og med den forhøjede præmiepulje i World Series, løber den samlede præmiepulje for de to serier op i næsten 24,5 millioner kroner.

I blandt disse penge, er der også blevet fundet næsten en halv million kroner til præmiepenge i ITU Mixed Relay World Championships i Hamborg til juli. Og inklusiv i den totale præmiepulje, vil der også samlet set være mere end 1,4 millioner på højkant i ITU Multisport World Championship Festival i canadiske Penticton til august. Her bliver præmiepengene spredt ud over aquathlon, duathlon, cross triathlon og langdistance-VM stævnerne.

– “Vi er glade for at præmiepengene bliver tilgængelige i alle vores større konkurrencer i ITU Multisport World Championship Festival i Penticton til sommer,” siger Michael Brown, stævnets administrerende direktør. “Præmiepengene vil tiltrække et stærkt felt fra hele verden for at konkurrere i løbet af vores ti-dages festival.”

Sådan fordeles præmiepengene

I forhold til sportsgrene som fodbold, tennis og golf, så er det naturligvis ikke mange præmiepenge der er tale om. Men taget i betragtning af hvordan triathlon-sporten har set ud med præmiepenge indtil nu, så er det altså et væsentligt fremskridt set med atleternes briller.

Med den nye præmiepulje vil vinderen hos henholdsvis herrerne og kvinderne i en enkeltstående afdeling af World Series, hente 125.000 kroner ind på bankkontoen. Medmindre det er en sejr i Grand Final, så bliver der skrabet 210.000 ind. Vinder man World Series samlet, udløser det en bonus på lige knap 600.000 kroner – og vinder man en enkelt afdeling af World Cup’en, tikker der 52.500 kroner ind på bankbogen.

En andenplads i en World Series-afdeling giver 84.000, imens en tredjeplads giver 56.000. Er det derimod i Grand Final, giver en andenplads og tredjeplads henholdsvis 154.000 og 112.000 kroner. Slutter man som nummer to eller tre i den samlede VM-serie, bliver man henholdsvis 400.000 og 275.000 rigere.

På World Cup-basis giver en andenplads i en enkelt afdeling 42.000 kroner, imens en tredjeplads indbringer 31.500 kroner. Du kan i øvrigt se den komplette fordeling af præmiepengene her.

Når alt kommer til alt, så har eliteatleterne mulighed for at konkurrere om mere end 24,5 millioner kroner gennem ITUs 2017-sæson. En sæson der allerede er startet med World Cup’en i Sydafrika for to uger siden, hvor Richard Murray og Lucy Hall sejrede hos henholdsvis herrerne og kvinderne.

I den kommende weekend starter World Series-sæsonen i Abu Dhabi, hvor kvinderne åbner sæsonen på lørdag og herrerne på søndag.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply