I sommers offentliggjorde Team Sky nogle af Chris Froomes tal fra et par af etaperne i Tour de France 2015. De tal har vi dykket lidt ned i og sammenlignet dem med pro-triatleterne – naturligvis ud fra betragtninger fra nogle anerkendte tri-coaches. 

Allerførst lige en lille disclaimer. Team Skys øverste træner Tim Kerrison har samtidigt med offentliggørelsen af Froomes tal udtalt, at den enkelte atlets watt-tal kan variere ud fra mange ting i et race; lufttemperaturen, lufttætheden, vind- og vindstyrke, højde og meget mere.

Derudover så kræver dét at tyde Froomes data også en masse formodninger om hans aerobe og anaerobe tal på stigningerne, hvor mange procent af hans VO2Max han kan holde over længere tid og hans færdigheder og effektivitet som cyklist.

Froomes FTP er omkring 420 watt = 6,26 watt/kg

Når det så er sagt, så lad os se hvad nogle af triathlon-magasinet 220-Triathlons eksperter siger.

– “Sammenlignet med Froomes 60-minutters power på 420 watt (FTP – Functional Threshold Power, red.), som er 6.26w/kg (ved Froomes tour-vægt på 67 kilo, red.), så har de bedste pro-triatleter watt-tal under dette. Til OL i Rio kørte de hurtigste triatleter på cyklen gennemsnitligt 300 watt over de 40 kilometer, med 20 sekunders power på næsten 700,” fortæller triathlon-coach Simon Ward.

Ward tilføjer at i et IRONMAN-race kører de professionelle med et gennemsnit på omkring 4 watt/kg over de 180 kilometer, hvilket er omkring 280-300 watt – og så med 20 sekunders peak-power en smule over 500 watt.

I en offentliggjort fil på Trainingpeaks.com, kan man se at australske Luke McKenzie i IRONMAN World Championship 2013, kørte med gennemsnitligt 281 watt over de 180 kilometer til Hawi og tilbage, hvilket gav 3,87 watt/kg (han blev i øvrigt nummer to det år).

 – “Watt/kg er lavere fordi triatleter skal løbe efter cyklingen, så det er ikke et all-out race. Og så er triatleter ofte en smule tungere på grund af musklerne i overkroppen,” uddyber Ward.

RAMP Fitness-testen giver måske et mere retvisende billede

En anden coach – Joe Beer – vælger at inddrage RAMP Fitness-testen for at kunne sammenligne Froomes tal med elite og age group-triatleter. Men hvad er en RAMP Test? Det måler din aerobe kapacitet ved løbende at øge modstanden på en hometrainer eller en wattbike indtil atleten ikke længere kan holde intensiteten.

 – “Chris Froomes data er – sammen med tallene fra elite triatleterne – rystende høje i forhold til den gennemsnitlige age grouper,” forklarer Beer. “Eksempelvis vil mange af læserne af denne artikel have et peak-power i en RAMP-test fra cirka 250 watt for en kvindelig veteran til cirka 400 watt for mange af de mandlige age groupere. Froomes RAMP-test vil til sammenligning toppe på et minut ved omkring 540-570 watt, hvor de bedste elite triatleter højest sandsynligt vil toppe på omkring 500-530 watt.”

 – “Pro-herrerne i en IRONMAN kan holde omkring 300 watt,” uddyber Joe Beer. “De fleste elite triatleter kører med alt fra omkring 250 til 290 watt for de 4,5-4,75 timer på cyklen. Men modsat Froome, skal de også lige løbe bagefter. Det er lidt som at sammenligne pærer med bananer.”

For at sætte det ovenstående i perspektiv, så præsterede Joe Skipper – en britisk pro – et gennemsnit på 304 watt under cyklingen i IRONMAN Texas, hvor han slog ruterekorden og blev nummer to overall. De data kan du læse mere om her.

For noget tid siden skrev vi en artikel om hvor hårdt der blev kørt under herrernes OL-race. Den artikel finder du her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply