Man skal ikke have været en del af dansk triathlon særligt længe, før man er stødt på navnet Karrebæksminde Triatlon. Det sydsjællandske stævne, har på rekordtid placeret sig som en af de mest kendte og populære stævner i den danske tri-kalender – og det er selvom racet ikke er mere end et par år gammelt, og samtidigt ikke er et langdistance-stævne.

Vi har haft en snak med Nicholas Sroczynski, der er en af master-hjernerne bag det succesfulde sydsjællandske stævne, for at forsøge at finde ud af, hvad det er, der gør Karrebæksminde Triatlon så populært.

Ideen til Karrebæksminde Triatlon kom i 2014 – og første udgave blev kørt allerede i 2015

Første gang Karrebæksminde Triatlon blev kørt, var den 5. juni 2015. Allerede fra det første år, tiltrak det sydsjællandske stævne massevis af deltagere fra hele Sjælland. Og en hel del kom også rejsende fra det jyske for at være med i det nye race.

På det tidspunkt var der ingen der havde forudset, at Karrebæksminde Triatlon skulle blive sådan en succes. Særligt ikke med tanke på, at den første idé til stævnet først kom ét år i forvejen, på en sommerdag ved stranden i Karrebæksminde.

– “Ideen kom en sommerdag i 2014, hvor jeg var på stranden i Karrebæksminde med min søster og hendes kæreste, hvor vi var ude at svømme. Vi kommer alle fra området, og da vi var på vej op til bilen, så stod vi og jokede om, hvor fedt et sted det kunne være at lave et triathlon stævne. Halvanden måned senere, satte vi de første krydser på et stykke papir, og omkring september åbnede vi for tilmeldingerne,” beretter Nicholas Sroczynski og fortsætter med stolthed i stemmen;

– “Vi havde håbet på, at lave et stævne for 100-200 deltagere, og have et sjovt lille alternativt stævne til de større. Og nu har vi pt. 3000 likes (på Facebook, red.), og som jeg hører det, så kender langt de fleste triatleter i Danmark til stævnet. Målt på deltagerantal, er vi Danmarks tredjestørste i 2017.”

Nicholas Sroczynski: Vi har skabt et fedt image

At have 3.000 likes på Facebook, er, i kategorien danske tri-stævner, lidt af en præstation. I hvert fald når man hverken hedder Ironman, Challenge eller Xterra. Og set på deltagerantallet, så er der virkeligt også sket en voldsom vækst.

Det første år, altså i 2015, var der 420 deltagere, og da stævnet blev kørt i 2016, var der knap 800 atleter med. Og bedst som man skulle tro, at stævnet er ved at nå maksimum, så vækster stævnet også i den kommende sæson.

– “Vi er gået fra 420 deltagere i 2015, til knap 800 i 2016. Og vi forventer 1000-1100 startende i 2017. Vi har faktisk udsolgt pt.,” fortæller Nicholas, og forsøger samtidigt også at forklare, hvordan de så hurtigt har fået succes.

– “Jeg tror vi har ramt et perfekt tidspunkt i tri-kalenderen, samtidig med, at vi har skabt et fedt image, som gør, at det er et must-do stævne for mange atleter på Sjælland. Og så er der rigtigt mange i Næstved-området, der er vilde med sporten, og elsker at de kan lave det i deres egen baghave. Og så er der måske også lidt held med i spillet.”

– “Jeg tror vi er gode til, ikke at slå et større stævne op end vi kan klare, og så samtidigt sikre, at det føles hyggeligt og intimt. Mange deltagere har sagt, at der er så fed stemning hele vejen rundt, og vi har ekstrem fokus på at give atleten er sjov dag. Så har vi selvfølgelig også været lidt heldige med vejret, og det satser vi på, at det fortsætter.”

Lille og dedikeret team bag succesen

Med så heftig en vækst som Karrebæksminde Triatlon har lige nu, så skulle man nemt fristes til at tro, at der står et kæmpestort professionelt og erfarent team i kulissen. Men sådan forholder det sig ikke helt.

I teamet er der én yderst erfaren stævnearrangør, der så til gengæld har masser af stævne bag sig. Derudover er der en fuldtidsansat, der holder styr på alle de frivillige i perioden omkring raceday – og til sidst er der Nicholas, der tager sig af det man kalder for PR-arbejdet, og som tidligere har været i praktik ved manden bag Ironman Copenhagen.

– “Jeg havde i 2013 en virksomhedspraktik inde hos Thomas Veje (Olsen, direktøren i Ironman Danmark, red.) og var med til at lave det første Ironman-stævne i København, samt GoEpic, som nu er blevet til Ironman Kronborg. Og så har vi Anders Rørbæk, der har lavet pop-up stævner de sidste fire år og har tæt på 200 små-stævner på CVet. Så vi har da en smule kendskab til at arrangere stævner. De to første år, havde vi også en lokal, Rasmus Sass, med, som nu laver crossfit-stævner,” forklarer Nicholas om teamet bag.

Men hvordan ser arbejdsfordelingen så ud på teamet?

– “Jeg laver alt grafik, pr og facebook og han (Anders Rørbæk, red.) laver alt administrativt, tilmelding og så videre. Og så har vi en ansat, der står for alt med de frivillige, samt opgaver for teamet når vi går i afviklingsmode.”

Det er et lille, men yderst dedikeret team, der står bag Karrebæksminde Triatlon. Her ses Nicholas Sroczynski og Anders Rørbæk
Det er et lille, men yderst dedikeret team, der står bag Karrebæksminde Triatlon. Her ses Nicholas Sroczynski og Anders Rørbæk – Foto: Kongsgaard Foto

2017-udgaven er allerede udsolgt

Som vi tidligere i artiklen har været inde på, så oplever Karrebæksminde Triatlon en voldsom vækst i antallet af deltagere. Siden første udgave i 2015 med 420 deltagere, er deltagerantallet kun gået opad, og i den kommende udgave, er der allerede meldt udsolgt med hele 1200 tilmeldte.

Det får dog ikke arrangørerne til at hvile på laurbærerne, for af erfaring ved de, at selvom der er mange tilmeldte, så kan det være, at helt op til en fjerdedel, slet ikke møder op på dagen. Og da skiftezonen kan rumme yderligere et par hundrede deltagere, så er der fortsat rum til at vækste yderligere.

For arrangørerne handler det dog ikke om bare at forhøje antallet af deltagere fra år til år, for selvom der måske kunne skaffes ekstra plads i skiftezonen, så er det primære mål, at deltagerne skal have en god oplevelse. Og det får de altså sjældent, hvis ruten er totalt fyldt op.

 – “Der er pt. solgt 1200 starter, og en tommelfingerregel siger, at 20-25 procent ikke dukker op på dagen. Vi kan rumme 1500 i skiftezonen, og ellers kan området ikke bære mere som det ser ud lige nu. Jeg vil så også sige, at atlet-oplevelsen skal være i højsædet, så det skal ikke pakkes for meget. Vi har justeret cykelruten og løbeturen til at kunne bære de mange atleter, men det er ligeså meget de lokale, som åbner deres hjem, vi skal tage hensyn til,” påpeger Nicholas.

Præmiepenge lokker de store navne, men atmosfære og stemning lokker massen

Én af de ting som Karrebæksminde Triatlon har været gode til, er, at lokke nogle af de større danske navne til start. Line Thams har blandt andet været til start, og sidste år var også Allan Steen Olesen til start. En triatlet, der i øvrigt også stiller til start i Karrebæksminde i dette års race.

Nicholas Sroczynski medgiver gerne, at de har nogle høje præmiepenge på spil, men er samtidigt også overbevist om, at det ikke er pengene der lokker de fleste til. Det er i stedet stemningen og atmosfæren i det sydsjællandske race.

 – “Vi har selvfølgelig pæne præmier, og det gør naturligvis, at nogen af de større navne kommer til byen. Men for mængden, er det den fede stemning og den intense atmosfære de kommer for, og så er der rigtig mange triatleter i det sydsjællandske.”

 – “Vi vil rigtigt gerne vise flere gode navne frem og have fed konkurrence, men udover at have den bedste timeløn for et dansk tri-stævne, gør vi ikke noget aktivt,” fortæller Nicholas, med hentydning til stævnets præmiepulje for de bedstplacerede atleter. 

Der er en fantastisk stemning i Karrebæksminde Triatlon, særligt i målområdet
Der er en fantastisk stemning i Karrebæksminde Triatlon, særligt i målområdet – Foto: Kongsgaard Foto

Et par tidligere vindere og en OL-atlet til start i 2017

Med både Line Thams og Allan Steen Olesen som tidligere deltagere i Karrebæksminde Triatlon, bliver det spændende at se, hvilke af de kendte navne der stiller til start i 2017-udgaven.

Nicholas har allerede bekræftet, at Allan Steen Olesen igen er på startstregen i 2017, men der kommer også flere navne til. Her nævner han særligt én, der selvom han ikke er kendt som triatlet, stadig er et ret hot navn. Og så vender vinderen fra den første udgave i 2015, Rasmus Fitzner, også tilbage.

 – “Morten Jørgensen fra guldfireren er på startlisten. Han er Næstved dreng og har vist store planer i denne sæson. Derudover kommer Rasmus Fitzner, som vandt i 2015. Og ellers har vi en åben invitation til pro’erne kørende,” slutter Nicholas Sroczynski.

Karrebæksminde Triatlon bliver kørt på den kvarte jernmandsdistance og bliver i 2017 afholdt den 3. juni.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply