Hans mål gennem et par år, har været at køre Ironman Hawaii og på lørdag bliver det hans første gang som deltager i Ironman World Championship. På trods af at det er hans første gang, så er håbet og ambitionerne om noget stort, alligevel tilstede.

Vi har fanget den danske Kona-deltager Lars Lomholt, som stiller til start i age group 25-29, til en snak om lørdagens race og hans forberedelser dertil.

Job bliver planlagt efter træning

Lars Lomholt er ikke helt professionel. Alligevel lever han næsten sådan. Hvis du tager et kig på hans Instagram, vil du se masser af billeder fra hans daglige træning og ofte også af det han spiser. Ved flere af Lars’ billeder står der en beskrivelse af flere timers lange træningsdage.

Men hvordan får han tid til så meget træning?

– “Jeg arbejder som fysioterapeut i Jelling hvor jeg har arbejdet siden juli. Her har jeg medindflydelse på mine arbejdstider. Det betyder at jeg arbejder cirka 21 timer om ugen og det gør planlægningen af min træning noget lettere,” fortæller Lars og uddyber;

– “Jeg har for eksempel de seneste uger arbejdet mandag, onsdag og fredag. Her havde jeg nemlig en del træning tirsdag og torsdag. Jeg kan også få det passet, så jeg kan nå et træningspas om morgenen inden arbejde, for så også at kunne nå hjem og træne igen.”

Passer Lars fint, at arbejdet ikke også er præget af sport

Med et job som fysioterapeut, vil de fleste af os tro, at Lars også til dagligt har med sportsfolk at gøre. Men sådan forholder det sig faktisk langt fra. Han er nemlig fysioterapeut på et bosted.

– “Fysioterapeut og sport, ja det er en god kobling,” fortæller Lars og fortsætter;

– “Mit arbejder afspejler dog overhovedet ikke sport og i hvert fald slet ikke tri. Jeg arbejder som fysioterapeut på et bosted, hvor folk der er psykisk sårbare bor.”

Og ikke også at arbejde med sport i det daglige, passer faktisk Lars Lomholt rigtigt godt.

– “Jeg finder det rigtig godt og passende, at mit arbejde ikke på den måde, også er præget af sport og tri.”

Kvalifikation på Mallorca

Når han på lørdag, sammen med de øvrige 68 danskere, sendes afsted i årets Ironman Hawaii, er det kulminationen på ét års målrettet træning for at blive klar til strabadserne i Stillehavet.

Lars Lomholt kvalificerede sig nemlig til Hawaii på Mallorca for nu mere end et år siden.

– “Jeg kvallede på Mallorca for et år siden, hvor jeg vandt min age group og blev nummer 19 overall, i tiden 09:04.”

Med en sejr i sin age group, i så god en tid, må man stærkt gå ud fra at alting bare klappede på raceday. Efter en god svømning og en rigtigt stærk cykling, måtte han halvvejs på den afsluttende marathon, døje med et løberknæ, som meldte sin ankomst fjorten dage før raceday på Mallorca.

– “Det var en god tid, særligt med mine problemer undervejs. Jeg fik løberknæ som satte ind med store smerter efter 21 kilometer løb. Så den sidste halvdel, den var ikke sjov. Heldigvis havde jeg oparbejdet et godt forspring, så jeg vandt med elleve minutter til nummer to og seksten minutter til nummer tre,” fortæller Lars Lomholt stolt om hvordan han sikrede sig sin kvalifikation til Kona.

– “Det var et fedt race, hvor specielt mit cykelsplit var godt. Jeg havde håbet på en sub tre marathon som jeg længe lå til, men knæet ødelagde det. Men alt i alt var jeg super tilfreds. Jeg fik hvad jeg kom efter; Kona kval og en podieplacering.”

Hawaii har været målet hele året

Med en så tidlig kvalifikation, har Hawaii da også været Lars Lomholts primære mål hele året.

– “Hawaii har hele året, faktisk siden min kvalifikation, været mit absolute og primære mål,” fortæller Lars om årets mål.

Men selvom målet, lige siden kvalifikationen på Mallorca, har været Hawaii, så har Lars alligevel haft flere konkurrencedage i år end de fleste. Og faktisk har de fleste af dem været af den længere slags.

– “Jeg har kørt fire halve ironmans i Challenge Herning/Billund, DM Halv i Aalborg i eliteklassen, Challenge Fredericia og så også EM (på halv, red.) i Walchsee. Og så har jeg kørt lidt kvart, 111 og duathlon som var EM til Powerman (i København, red.) hvor jeg tager en førsteplads,” forklarer Lars om årets raceprogram.

Ville gerne have performet bedre i Walchsee

Det seneste race som Lars Lomholt har deltaget i, er ETU European Middle Distance Championship i Walchsee, tilbage i starten af september. Her blev han nummer sytten i sin age group i tiden 4:31:08. Det var i øvrigt i samme race, at Maja Stage Nielsen vandt EM-sølv.

Selv kunne Lars godt have ønsket sig en bedre placering i Walchsee. Særligt fordi han blev nummer tre til det europæiske mesterskab på Mallorca i 2014. Men Lars ved også godt selv hvorfor, at dagen ikke gik som ønsket.

– “Jeg ville rigtig gerne have performet bedre i Østrig (Walchsee, red.), men kroppen var ikke med mig på dagen,” forklarer han og uddyber;

– “Jeg havde været i Malaga og træne ugen forinden. Jeg kom først hjem tirsdag formiddag, for så at sætte mig i bilen og køre den lange tur onsdag aften. Så kroppen var tung, træt og væskefyldt.”

Lars ligger da heller ikke søvnløs over sin placering i Walchsee. For som han siger, så tjente træningslejren i Malaga et højere formål.

– “Det var okay nemt at acceptere det, da Malaga-campen jo tjente et højere formål; Hawaii. Anyways, jeg fik et godt træningspas i banken der i Østrig til EM.”

Optimistisk trods knap så godt EM

Syttendepladsen i Walchsee, gør heldigvis ikke Lars bekymret, for det kommende race i Kona. Han stod nemlig i en lignende situation, til Ironman 70.3 World Championship i Sell am See, kun fire uger før, at han vandt sin age group og kvalificerede sig til Hawaii, i Ironman Mallorca.

– “Jeg kørte VM 70.3 i Østrig sidste år, fire uger før Ironman Mallorca, hvor jeg blev nummer tre. Så det er ikke fordi jeg er bange for, at jeg ikke er klar, til racet på lørdag.”

Håber på at varmen er til sin fordel

Enhver som kender bare lidt til Ironman Hawaii, ved at forholdene kan være yderst barske. Som regel er der en voldsom sidevind på cykelruten og så er der generelt stegende varmt under hele racet.

Selv er Lars Lomholt dog fortrøstningsfuld og er yderst optimistisk omkring varmen på lørdag.

– “Jeg håber på at tackle varmen godt. Jeg har tidligere kørt nogle stævner i forholdvis høj varme, hvor jeg har klaret mig godt i forhold til mine konkurrenter. Så jeg håber, at en eventuel varm dag, kan vendes til en lille fordel for mig. Specielt når det skal afgøres på de afsluttende kilometer på løbet.

Til gengæld skræmmer vinden ham lidt mere. Dog ikke så meget at han går helt i panik. Han har nemlig prøvekørt det meste af ruten og han havde faktisk frygtet at vinden ville være værre.

– “Vinden er jeg så til gengæld ikke en kæmpe fan af. Men den tager jeg med. Jeg kørte i dag (i fredags, red.) det meste af turen op til Hawi og ned igen. Det blæste godt, men jeg havde faktisk frygtet det værre. Det rev lidt i mine 80 millimeter hjul, specielt i forhjulet. Men jeg lå i bøjlen hele vejen ned til tankstationen som er cirka 28 kilometer fra Hawi,” fortæller Lars om vinden på cykelruten.

Ingen specifikke klimaforberedelser

Forberedelser som varmetræning, som mange andre atleter har gjort, er ikke noget som Lars har arbejdet i. Han har i stedet trænet udenfor i det flotte danske efterårsvejr.

– “Jeg har som sådan ikke trænet varmen. Eller, jeg har måske siddet lidt mere i saunaen efter svømning end normalt. Det kan man vel også kalde forberedelse. I forhold til måling af væsketab og så videre, har jeg ikke gjort noget. Min strategi er bare at drikke nok. Og så har jeg har cyklet alle mine træningspas udendørs indtil afrejse. Vejret var jo heldigvis rigtig godt. Havde det været anderledes, for eksempel tolv grader med blæst og regn, så havde jeg nok taget hometraineren i brug,” forklarer Lars om forberedelserne til forholdene i Kona.

Lars Lomholt vil nå målstregen hurtigst muligt

Når det kommer til målsætningen, så er Lars Lomholt positiv og fortrøstningsfuld. At han er jyde, kan man godt lidt mærke her, for man skulle jo nødigt slå for meget ud med armene. Heller ikke selvom han med sine resultater faktisk har god grund til at gøre det.

– “Jeg skal bare nå målstregen hurtigst muligt og i bedst mulig stil. Og så håber jeg på, at det er nok til, at blande mig med de bedste i min age group.”

Hvis nu, at Lars så skal komme med et bud på, hvad han sådan reelt forestiller sig og håber på, så er han da også lidt mere konkret.

– “Et forsigtig bud. Top ti i min age group,” slutter Lars.

Lars Lomholt ønskes i hvert fald al mulig held og lykke på lørdag!

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply