Danske Maja Stage Nielsen havde i lørdags sin debut på ironmandistancen i Ironman Mallorca. Og sikke en debut. Efter 3800 meter svømning, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb i regn, og på nogle tidspunkt også torden, kunne hun løbe i mål på en flot andenplads.

Og det har vi her på Pastaparty.dk, taget en lille snak med hovedpersonen selv om.

Ironman har været drømmen fra starten

Ikke mange vidste at Maja Stage Nielsen havde et mål om at køre ironman her i 2016. Ikke engang da vi talte med hende efter hendes sølvmedalje i ETU Middle Distance Championship, fik vi nys om det. Og det var selvom vi faktisk også spurgte ind til planerne for resten af sæsonen.

Svaret dengang var, at hun havde ét race tilbage, men det ville hun gerne holde lav profil omkring. Og det var der da også en helt speciel grund til.

– “Jeg har haft så stor respekt for at skulle køre ironman. Jeg har drømt om det siden jeg startede med at køre triathlon. Så for at holde forventningerne nede, havde jeg behov for at holde lav profil omkring det,” forklarer Maja om, hvorfor kun meget få har har haft kendskab, til den kommende ironmandebut.

Og hvornår startede Maja så med at køre triathlon spørger du måske? Det gjorde hun stille og roligt tilbage i 2009, efter at være kørt sur i sin tidligere sportsgren, golf. Faktisk meldte hun afbud, til det danske landshold i golf for at tage ni måneder til Lanzarote. Ikke for at træne, men for at arbejde som golfinstruktør og for at se om hun på den måde, ville komme til at savne at spille golf.

Og det er altså her at Maja Stage Nielsen fandt interessen for triathlon og ironman i særdeleshed.

– “Jeg begyndte at lave triathlon da jeg boede på Lanzarote. Der er ironman det store og det har været min drøm fra starten, at køre ironman, men har ikke villet forcere det.”

Faktisk så blev interessen for triathlon så stor, at hun i stedet for de planlagte ni måneders ophold på Club La Santa, blev der i to år.

– “Jeg endte med at være på Club La Santa i to år, selvom det var tanken at bare skulle have været der i ni måneder. Men triathlon tog over og jeg elskede at være der,” fortæller Maja om starten på triathloneventyret.

– “Jeg startede på Club La Santa i september 2009. Jeg løb min første ti-kilometer i november og fik min første cykel i starten af 2010. Og så tog jeg hjem til Danmark i august 2011.”

Maja: Jeg har glædet mig helt vildt

Det har dermed været med knap syv års ventetid før, at Maja Stage Nielsen rent faktisk kom til, at få sin drøm om en ironman opfyldt. Hun har haft i tankerne hele året, at hun ville køre ironman i år, men hun ventede på grønt lys fra sin træner.

– “Det har været tanken at jeg ville køre, og den dag jeg fik lov af Coach var jeg helt oppe at køre. Jeg har glædet mig helt vildt,” fortæller Maja med mere end bare glæde i stemmen.

Det et tydeligt igennem vores samtale, at Maja virkeligt har glædet sig til, at køre ironman. Valget om at køre ironman så sent på sæsonen, er da heller ikke helt tilfældig.

– “Tanken var, at det skulle være sidst på året, for at det skulle være lidt et gratis forsøg med den forberedelse jeg nu ville have, efter at have fokuseret på halv, helt uden forventninger. Fremfor at træne til det hele vinteren, så forventningerne ville nå at hobe sig op.”

Så spændt at det sitrede i kroppen

Med flere års ventetid før, at den store drøm om en ironman endelig skulle realiseres, var der heller ikke helt den samme følelse inde i kroppen i dagene op til stævnet, som Maja normalt oplever. Hun var nemlig både spændt og havde svært ved at forstå, at hendes drøm om en ironman, endelig lå lige om hjørnet.

– “Jeg havde det mærkeligt i dagen op til. Jeg var så spændt, at det sitrede i kroppen. På den anden side, kunne jeg slet ikke forstå, at det pludselig var kommet så tæt på,” beskriver Maja følelsen i kroppen i dagene op til lørdagens Ironman Mallorca.

Om morgenen før starten gik, var det også en helt særlig og stærk følelse, som Maja oplevede.

– “Om morgenen inden start spillede de Justin Timberlakes I got this feeling inside my bones, it goes electric…. Og det var præcis sådan jeg havde det. Følelsen kom helt indefra.”

Overrasket over hvor hurtigt tiden gik

Med tanke på andenpladsen i Majas debut, på så lang en distance som en ironman, skulle man umiddelbart skulle tro, at det blev klaret uden de store kvaler undervejs. Men sådan forholdte det sig ikke helt. Heller ikke selvom Maja selv, var overrasket over, hvor hurtigt tiden egentligt gik undervejs.

– “Jeg var meget overrasket over hurtigt tiden gik. Særligt på cyklen. Måske det var på grund af, at ruten var let at bryde op, inde i hovedet. Det var selvfølgelig hårdt, men på en helt anden måde end det plejer at være når jeg har kørt halv,” fortæller hun om de nyopdagede erfaringer fra ironman-distancen.

Og selvom hun med sin andenplads, faktisk ikke kunne have haft en meget bedre ironmandebut, så har hun stadig stor respekt for den lange distance.

– “Jeg havde, og har stadig, kæmpe respekt for distancen. Da jeg begyndte at tabe fart på løbet, turde jeg ikke at begynde at grave alt for dybt efter fart, da jeg var bange for så at gå kold. Jeg forsøgte i stedet at holde momentum og blive ved med at bevæge mig,” fortæller hun med hentydning til, at tredjepladsen ikke kom tættere på og at den førende kvinde var et godt stykke foran, uden umiddelbar mulighed for, at Maja kunne nå at indhente hende.

Overvældet over alle lykønskninger

Heldigvis var valget om ikke at grave alt for dybt, også den rigtige beslutning og hun kunne dermed løbe i mål som en flot nummer to. På opløbsstrækningen, havde hun lidt svært ved at forstå hvad hun lige havde gjort – og det har hun faktisk stadigvæk, her et par dage senere.

– “Jeg havde svært ved at forstå at det virkelig var sket. Mens jeg var i gang, er hovedet ligesom i nuet. Da jeg pludselig var i mål, havde jeg svært ved at forstå, at jeg virkelig har gjort det nu. Og det har jeg stadig,” fortæller Maja stolt om følelsen af, at blive nummer to i sin første ironman og fortsætter;

– “Jeg er helt overvældet af alt den fantastiske feedback og alle de lykønskninger jeg har fået her bagefter.”

Tålmodighed er den store forskel

Efter lørdagens race, er hun nu også meget mere bevidst om, at særligt tålmodighed, er den helt store forskel mellem at køre halv og hel ironman. Men netop tålmodighed under konkurrence, er faktisk ikke noget som i forvejen har lagt hende så fjernt.

– “Tålmodighed plejer at være et nøgleord for mig når jeg kører konkurrence og det må siges at være endnu vigtigere på hel,” beskriver Maja om det vigtigste element på så lang en distance som en ironman.

Tid til off-season

Efter en lang sæson med blandt andet europæisk sølv på den halve ironman distance og nu også en andenplads på sin første fulde ironman, er det nu tid til off-season. Også selvom motivationen er rigeligt høj ovenpå lørdagens resultat.

– “Jeg har off-season nu, selvom min motivation er højere end de bjerge vi har cyklet i her på Mallorca, og jeg har lyst til at træne. Men kroppen har nok bedst af pausen,” fortæller Maja med et stort smil på læberne.

Og første del af Majas off-season, bliver brugt på at hygge med sine forældre, som var taget med til Mallorca, for at heppe på deres seje datter.

– “Jeg er på Mallorca til på onsdag (i morgen, red.). Mine forældre er med og i dag har jeg vist dem noget af øen. I bil,” forklarer Maja grinende.

– “Det er fedt at være tilbage, efter jeg har været her på træningslejr i foråret og de nu kan se de steder jeg har snakket om, inklusiv ruten fra weekenden.”

Og sådan slutter altså vores snak, med en meget stolt Maja Stage Nielsen, ovenpå sin yderst flotte ironman-debut. Et stort tillykke skal i hvertfald lyde herfra redaktionen!

Foto: Marcel Hilger

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply