Tilstrømningen til triathlon i Danmark, er stærkt stigende. Det viser tal fra Danmarks Idrætsforbund, som vi er dykket ned tur ned i. Her i artiklen, giver vi dig et overblik over tilstrømningen fra år til år i de seneste ti år, og så giver vi vores bud på, hvorfor triathlon oplever en så massiv tilslutning. Se også vores graf over medlemstilslutningen af både deltagere og klubber, nederst i artiklen.

Ustabile år i midten af nullerne

Har man befundet sig i det danske triathlon miljø i de seneste ti år, så kan man tydeligt mærke en forskel på antallet af danske triatleter i klubmiljøerne. Tal fra Danmarks Idrætsforbund viser nemlig, at der alene de seneste ti år, er sket en markant fremgang i antallet af registrerede udøvere under Dansk Triatlon Forbund.

Kigger vi blot tilbage til 2005, hvor triathlon fortsat var en ret lille sport i Danmark, lå medlemstallet hos Dansk Triatlon Forbund nemlig på kun 3010 registrerede medlemmer. Og i de efterfølgende par år, faldt dette medlemstal relativt drastisk, da der i 2008, kun var 2409 registrerede medlemmer.

Challenge Copenhagen og Ironman Copenhagen trak mange nye udøvere til

Men så var det som om, at der ligesom skete noget på den danske triathlon scene. Challenge Family gjorde sit indtog i Danmark, og det gjorde de i 2010, da den første udgave af Challenge Copenhagen blev afholdt.

Allerede året inden, steg medlemstallet i Dansk Triatlon Forbund til 2918 medlemmer. Og derfra er det så gået voldsomt stærkt med, at rekruttere nye medlemmer i dansk triathlon. I 2010 steg medlemstallet til 3510 medlemmer, i 2011 til 5407 medlemmer og i 2012 til 5862 medlemmer – og da Challenge Copenhagen i 2013 blev afløst af Ironman Copenhagen, der skete der altså ting og sager. Her steg medlemstallet nemlig til ikke mindre end 8011 medlemmer.

Det tal voksende i 2014 til 8160 medlemmer, imens 2015 blev et rekordår, med hele 8901 registrerede medlemmer.

Events tiltrak opmærksomheden – forbundet og klubberne holder på medlemmerne

Der er dermed ingen tvivl om, at de store event-arrangøreres indtog i Danmark, har spillet en massiv rolle i tilslutningen til dansk triathlon. Da nyheden om Challenge Copenhagen 2010 blev lanceret i 2009, begyndte de etablerede triathlon klubber, så småt, at opleve medlemsfremgang – og da den helt store spiller, Ironman, i 2013 annoncerede, at de havde overtaget stævnet i København, så blev endnu flere folk, med tiltrækning til det umulige, lokket ind i det danske klubmiljø.

De store event-arrangører har dog ikke været alene om den massive tilstrømning. Det er uden tvivl både Challenge Family og Ironmans evne til at tiltrække deltagere, som har haft den største betydning, men uden en effektiv indsats hos Dansk Triatlon Forbund og de mange triathlon-klubber, så var disse nye medlemmer, højst sandsynligt faldet fra igen.

Derudover har Dansk Triatlon Forbund i de senere år, også haft et øget fokus på DM Tri Serien, som afvikles på sprint- og den olympiske distance, for at vise, at triathlon er meget mere end blot de lange distancer. Både sprint og den olympiske distance er væsentligt mere overkommelig for den almindelige dansker, og det har helt sikkert også en effekt på, at holde de aktive triatleter i sporten.

Næsten en fordobling af antallet af klubber

Den massive tilstrømning i de senere år, har dermed også haft den betydning, at antallet af klubber er steget. Og det er faktisk ret voldsomt, med næsten en fordobling i antallet af registrerede klubber. I 2005, hvor vores research starter, var der 55 registrerede klubber under Dansk Triatlon Forbund. Og i 2015, hvor statistikken slutter, var der ikke mindre end 95 registrerede klubber.

Du kan i øvrigt se en komplet oversigt over de danske triathlon klubber her.

I Ironman Hawaii sidste år, var der i øvrigt en ganske suveræn dansk deltagerrekord. Det kan du læse mere om her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply