Det er ikke længe siden vi her på Pastaparty.dk kunne skrive om en canadisk age grouper der før en konkurrence piftede en konkurrents cykel i skiftezonen, og for tid til anden kommer der også sager frem om age groupere der bliver taget med hånden i dopingdåsen. 

Men uden præmiepenge på spil, hvordan kan age groupere så blive fristet til at snyde, hvad enten det er ved at skyde genvej på ruten, tage doping eller at lave skade på konkurrenternes udstyr?

Et spørgsmål om identitet

Kort fortalt er det et spørgsmål om den enkelte atlets identitet. Det fortæller den amerikanske sportspsykolog Steve Portenga i et interview med det internationale triathlon-site Triathlete.com.

For selvom de fleste kan have en opfattelse af at disse snydere gør det for at få fingrene i et eftertragtet trofæ, så stikker det ofte meget dybere end dét.

– “Det handler ikke om opdragelse, men om identitet,” fortæller Steve Portenga med hentydning til at sportslige resultater simpelthen er alt for vigtige for den enkelte atlet.

– “De begynder at fokusere mere på resultaterne end processen for at nå dertil. Jeg har oplevet amatører der tager deres sport mere seriøst end de professionelle atleter jeg har arbejdet sammen med.”

– “Der er en masse ting vi kan gøre for at definere os selv, og hvis vi har samlet en masse dele i dét puslespil (såsom sport, forhold, familie og karriere, red.), så er vores selvværd oftest både sikkert og stabilt. Men hvis du kun har én eller to dele, så kommer du nemt ind i en meget ukomfortabel position hvis én af disse dele bliver truet. Så en person der udelukkende ser sig selv som en ‘podie-atlet’, kan komme til at gøre drastiske ting når denne identitet bliver usikker.”

Snyderen ved oftest det er forkert

Med andre ord, så har det aldrig været den enkelte atlets mening at snyde. Atletens identitet kommer dog i fare, og derfor må der tages drastiske midler i brug for ikke at miste den.

Også selvom den enkelte godt ved det er forkert.

– “Hvad der får os til at tage en sådan beslutning, er langt mere naturlig end hvad jeg tror folk vil godtage som forklaring. Hvis din identitet er i krise, er der en risiko for at du vil gøre ting du normalt ikke vil gøre for at beskytte dig selv. At være etisk korrekt er ikke en del af den beslutning,” forklarer Steve Portenga.

En forklaring der kan forklares med Kristin Johnsons – kvinden bag piftningen af en konkurrents cykel for et par uger siden – forklaring om sine egne handlinger. Her forklarede hun sig nemlig med ‘jeg var under så meget pres for at performe… Jeg ved ikke hvorfor jeg gjorde det… Jeg er ikke en forfærdelig person, bare en der tog en impulsiv og dårlig beslutning’.

Manglende opmærksomhed om resultater, skaber seriesnydere

Selvfølgelig er der også nogle snydere der gør det igen og igen. Nogle gange gør disse atleter det igen, simpelthen fordi de slap afsted med det sidst – et fænomen der kaldes ‘slippery slope’, der bedst kan beskrives som positive følelser når man lykkes med at snyde eller gøre forbudte ting uden det bliver bemærket.

En anden årsag til gentagen snyd, kan være et behov for at andre mennesker bemærker den enkelte atlets succes, og for at nå dertil, går disse på kompromis med deres eget behov for at gøre det rigtige.

Hvis disse atleter praler med deres sejre, men deres publikum ikke responderer, står snyderen tilbage med en følelse af ‘at dennes opnåelser ikke har den effekt de ønsker, og at de derfor skal gøre det i større og større grad’.

– “Men de folk du virkeligt bør holde af, er dem der ikke tænker på hvad du har opnået. Dem der kan lide dig uanset om du vinder eller taber,” fortæller Portenga, der bruger meget af sin tid på at forebygge mod den næste generation af snydere.

Det gør han blandt andet ved at undervise børn i at ‘fokusere på hvordan de dyrker sin sport, istedet for hvilke resultater de opnår’.

– “Er du engageret, hårdtarbejdende, investerende, grundig og disciplineret – og opfører du dig, som du ønsker at være som person? Hvis du gør det, ender du med gode resultater og en følelse af at du gør det rigtige. Det er dog ikke altid nemt, når der er nogle tilskuere, fans, forældre og venner der sætter pris på folk baseret på deres resultater. Men hvor hurtigt du løber, siger intet om hvordan du er som person. Det handler hvordan du behandler andre og kommer frem i dit liv,” slutter Steve Portenga.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply