I den forestående weekend går det løs ved Ironman Texas, og danske Maja Stage Nielsen er til start. Maja har de sidste år haft fokus på den halve distance, 70.3, og har her leveret mange flotte resultater. Den tidligere landsholdsgolfspiller havde først sin debut på den fulde ironman distance ved Ironman Mallorca i september 2016, hvor hun blev en meget flot nr 2.

Maja kørte sin første halve ironman for et par uger siden ved Ironman 70.3 Texas – altså netop det samme sted, hvor hun stiller til start i den kommende weekend. Pastaparty.dk har haft fat i Maja til en snak om den netop overstået konkurrence, den kommende ironman og hendes mentale tilgang til netop Ironman-distancen.

Maja: jeg var ikke i racemode

Den 3. april leverede Maja en rigtig fin præstation ved Ironman 70.3 Texas og blev en flot nr. 5. Den præstation er vestjyden dog ikke helt tilfreds med:

“Jeg havde en meget blandet fornemmelse efter weekenden, jeg var ikke i det “racemode” som skal til for at køre op til sit bedste”.

Maja slår dog fast, at der bestemt er noget hun kan tage med videre – evnen til at kæmpe videre, selvom det ikke føltes super.

“Men jeg blev ved og ved men at kæmpe og det er nok den vigtigste ting jeg kan tage med mig”, fortæller hun.

Den gode rytme er fundet frem mod IM Texas

På trods af den – i følge Maja – suboptimale præstation, har træningen dog forløbet godt og som planlagt.

“Jeg havde camp på Club La Santa i marts, hvor jeg havde nogle virkelig gode pas. Det var et bevist på at formen er ved at være god og det gav mig noget selvtillid”, fortæller Maja og tilføjer:

“Den gode rytme og fokus fortsatte de 10 dage jeg havde hjemme inden jeg tog til Texas. Det er den fornemmelse, jeg skal finde frem igen, inden det gør løs i weekenden”.

For Maja har IM Texas høj prioritet, da det er de amerikanske mesterskaber på ironman, så der er derfor mange point at hente. Point som Maja skal bruge til hendes Hawaii kvalifikation – for den hurtige vestjyde satser nemlig på at være til start ved efterårets verdensmesterskaber på Ironman distancen. Dog ikke for enhver pris:

“Jeg går efter Kona kval i år, men ikke for enhver pris. Forstået på den måde, at jeg ikke vil køre så mange stævner, at jeg er total død når jeg så står der”, fastslår hun.

Livet i USA

Maja har været i Texas siden den 28. marts og vil befinde sig der frem til den 25. april. Den første tid i USA skulle Maja lige bruge til at finde sig selv og rytmen – som det så ofte er, når man ankommer til et nyt sted.

I starten var træningen i Texas lidt en udfordring – bilerne er mange, cykelkulturen en anden og mængden af lyskryds overgår til tider ens vildeste fantasi. Men Maja har dog overkommet de udfordringer siden.
“Det gælder virkelig om at vide, hvor man skal køre hen. I starten var jeg bestemt ikke fan – alt for meget trafik og uendelig mange lyskryds(!), men efter at have lært de gode steder at kende, er det en hel anden verden!” fortæller Maja og tilføjer med et smil:

“Countryside is what we like! Nu får jeg set, hvor flot det egentlig er på landet her.”

Træningen er gået bedre og bedre for Maja, jo længere hun har opholdt sig i Texas. Jo bedre hun lærer området at hende, jo sjovere bliver det også at træne – og så bliver kvaliteten også højere i hendes træning.

Den mentale tilgang til Ironman

Maja er som tidligere nævnt ny i Ironman-gamet, og hun lægger heller ikke skjul på, at hun føler sig som en total rookie.

Men hendes mentale tilgang til konkurrencen – omend den er dobbelt så lang som det, hun er “vant” til – er ikke så anderledes fra så mange andre situationer i livet, hvor man skal præstere.

“Det er det samme som alle andre præstationer, om det så er tri, eksamen på jobbet, you name it – den rette mentale indstilling er altafgørende”, fortæller Maja og fortsætter:

“For mig handler det meget om selvtillid, og finde “racemode”, hvor man har følelsen af at man presser på og har det hårdt, men at det er okay at have det hårdt og hvor man kan blive ved med at presse på.”

Det kan måske lyde lidt kompliceret, men med et smil fortæller hun, at når man først har været “in the zone” – så ved man, præcis, hvad hun taler om!

Da konkurrencen i Texas er et mesterskabsrace er feltet stærkt, og det synes Maja blot er fedt. Dette gør dog ikke en forskel i forhold til, hvordan hun mentalt forbereder sig til racet. For hende handler det om at køre det bedst mulige race og samle mest muligt erfaring – uanset modstanderne.

Vær tålmodig og ikke for ivrig

Der er ingen tvivl om, at der vil opstå mentale og fysiske udfordinger undervejs når man er i gang i så mange timer, som man er ved en Ironman. Maja har svært ved at sige præcis. hvad der er den største udfordring for hende under en ironman, da hun er så ny i “gamet”. Men hun nævner så alligevel:

“Fysisk er det at “pace” rigtigt og ikke at være for ivrig  – særligt når jeg skal til at løbe!”

Ikke at blive for ivrig fysisk hænger også smmen med hendes mentale tilgang:

“Mentalt er det super vigtigt at forblive tålmodig. Energi indtag er altafgørende for begge dele, og noget jeg arbejder en del på at lære at time”, fortæller Maja.

For netop at optimere hendes kost både i træningen og i konkurrencer, er Maja begyndt at arbejde sammen med diætisten Ida Fahrenholz.

“Det er fedt at have en at snakke med omkring det. Ikke bare i forhold til konkurrence, men også i hverdagen”, afslutter Maja.

Ironman Texas løber af stablen på lørdag kl 6.25 lokal tid og vi ønsker Maja gode ben!

To danske age groupere også til start i Texas

Udover Maja Stage er der også to danske age groupere til start i Texas på lørdag. Det er Kristina Beckendorf og Rasmus Sammy Haukrogh.

FPro

61 Maja Stage Nielsen

M40-44

1962 Rasmus Sammy Haukrogh

F40-44

196 Kristina Beckendorf

DEL
Ditte er Pastaparty.dks første skribent. Til dagligt er hun en del af det danske triathlon landshold, imens hun sideløbende studerer international politik på CBS. Ditte har et dybt indblik i den professionelle verden og hun brænder for at gøre en forskel for dansk triathlon.

Leave a Reply