Gennem flere år, har drafting været et højt debateret emne i tri-kredse, og så sent som i slutningen af sidste år, var der masser af ballade omkring problematikken, da de to danske professionelle triatleter, Thomas Strange og Chris Fischer, blev snydt for topplaceringer på grund af draftende atleter.

Nu har Challenge Family imidlertid offentliggjort, at de ændrer draftingreglerne i deres store mesterskabssatsning, The Championship.

Ny 20-meter draftingregel i Challenge Familys nye verdensmesterskab

Det var to meget utilfredse danske triatleter, som tilbage i oktober i Challenge Mallorca, måtte se flere draftende atleter, snuppe topplaceringerne for snuderne af dem. Du kan i øvrigt læse Thomas Stranges reaktion her og Chris Fischers reaktion her.

Indtil nu har draftingreglerne betydet, at der skal være minimum 12 meter fra forhjul til forhjul, og det har tilsyneladende været mere end svært for mange at overholde. Derfor har Challenge Family nu ændret draftingreglerne i deres store mesterskabssatsning, The Championship, således, at der i Challenge-mesterskabet, skal være minimum 20 meter fra forhjul til forhjul.

Derudover bliver draft-zonen tre meter bred, hvilket betyder, at det bliver stort set umuligt at være under 20 meter bag den forankørende, uden at kunne modtage en straf.

Challenge Family: Vi føler os forpligtede til, at give alle atleter et fair race

Lige nu varsler Challenge Family kun, at den nye draftingregel, vil blive taget i brug i Challenge The Championship. Et race der bliver kørt den 3. juni i Slovakiet, og som du øvrigt kan læse mere om her.

Hos Challenge Family er det ganske naturligt, at det er The Championship, som bliver det første race med de nye regler, og de glæder sig over, at de nu stiller skarpere krav til atleterne, efter et år, som har været præget af en hidsig drafting-debat.

– “The Championship er vores højdepunkt i kalenderen, og vi føler os forpligtede til, at give alle atleter, hvad enten de er professionelle eller age groupere, et fair race, som belønner indsatsen. Med en præmiepulje på minimum 150.000 Euro, er der en masse på spil for de professionelle atleter. Det er bydende nødvendigt, at vi tilbyder lige vilkår for alle. Draftingreglerne var ét af de mest kritiske emner i 2016 hos pro-atleterne, og for at få et fair race, føler vi det er nødvendigt, at 20-meter reglen bliver implementeret i The Championship 2017,” skriver Zibi Szlufcik, CEO i Challenge Family, på Challenge Familys hjemmeside.

Sådan fungerer den nye draftingregel

Med 20-meterreglen, følger der også et par følgeregler. For skal man overhale en forankørende atlet på cyklen, så er det naturligvis nødvendigt, at der er nogle regler for dette. Derfor må en overhaling maksimum tage 40 sekunder, hvilket altså vil sige, at det kun er tilladt, at befinde sig maksimum 40 sekunder i draftingzonen, og så skal man være ude igen.

Der er dog et par undtagelser for denne regel, som betyder, at 100 meter før og efter en aid-station vil det være tilladt at ligge tættere, ligesom det er tilladt at ligge tættere sammen i skarpe sving og hvis dommerne skønner, at det ikke er forsvarligt at holde 20 meters afstand.

Challenge Family har taget forholdsregler for at gøre reglen nemmere at overholde

Når reglerne laves om, så kan det ikke ske uden hensyntagen til de forhold, som venter atleterne. Sendes alle atleter afsted på én gang, ligesom de eksempelvis gør i Kona, så er det nærmest en selvfølgelighed, at der skal opstå store draftende felter.

Challenge Family har derfor valgt, at i The Championship, vil atleterne blive delt op i flere heats. De professionelle heats starter som minimum tyve minutter før det første age group-heat, og derefter vil der være minimum ti minutter mellem hvert age group-heat.

Flere steder undervejs på cykelruten, vil der være markeringer, som nemt og hurtigt kan vise både atleter og dommere, om 20-meterreglen bliver overholdt – og så er hvert heat i øvrigt også begrænset til maksimalt 200 atleter, og det håber Challenge Family altså, vil medvirke til, at den nye 20-meterregel nemmere kan overholdes.

Du kan i øvrigt læse meget mere om Challenge The Championship her.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

Leave a Reply