Det er ikke mere end et par måneder siden at Pastaparty.dks skribent Jesper von Seelen skrev en klumme om, at man måske burde fjerne elitekategorien og lade age groupere og eliten køre samlet i ét stort race. 

Det skabte en fornuftig debat blandt mange af vores følgere på vores Facebook-side, hvor mange var i mod og vel næsten ligeså mange var for.

Med weekendens IRONMAN Copenhagen i baghovedet, er denne debat nu i hvert fald ikke blevet mindre. Der var som sagt kun et kvindefelt repræsenteret i pro-rækkerne (pro-herrerne kørte i Kalmar dagen forinden), og som bekendt vandt Michelle Vesterby, imens Corinne Abraham blev to’er.

Kigger vi rent isoleret set på pro-klassen, så var det Sofie Goos der rundede pro-podiet af. Men kigger vi overall for samtlige kvinder, var det den danske age grouper Christina Svejstrup der kørte i tredjehurtigste tid.

På Facebook er der dermed nu opstået debat om fordelingen af podieplaceringerne efter et opslag på Christina Svejstrups Facebook-profil. En debat jeg har svært ved at se i det hele taget skulle bringes til verden.

For ja, Christina Svejstrup kørte en hurtigere tid end Sofie Goos, hvor Svejstrup på papiret var 11 sekunder hurtigere end Goos. Men disse to tider kan bare ikke sammenlignes.

Sofie Goos stiller op i pro-klassen og konkurrerer som en pro i en kategori for sig selv. Christina Svejstrup stiller op som en age grouper og konkurrerer også i en kategori for sig selv. I bund og grund burde det sige det hele.

Men debatten går blandt andet på, at da Svejstrup kørte en hurtigere tid end Goos, så burde Svejstrup have været kvinden på det nederste podietrin. Men hvis jeg kører i age group M25-29 og kører hurtigere end vinderen i M30-34, skal jeg så på podiet i M30-34?

Nej vel?

Pro-klassen er bare en verden for sig selv. De starter før alle andre og har dermed mindre fødder at drafte på under svømningen. Der er meget få deltagere på cykelruten når pro-kvinderne kommer ud på ruten, og vi glemmer vel ikke effekten af at ligge i større grupper? Selv med 15-20 meters afstand mellem hver cykel vil der være en fordel i at være en del af en gruppe.

Og så er der også dét med løbet – når pro-kvinderne rammer løberuten, er det med meget få deltagere. Ja, det kan give en fordel at der er plads, men det kan så sandeligt også give en stor fordel når der er mange atleter omkring en – rent psykologisk kan omgivelserne være med til at fjerne fokus fra selve smerten og over på den fede oplevelse der pumper adrenalin ud i blodet.

Som age grouper starter man i en stor gruppe, der er altid atleter at følges med – og så er der også mindre dommerbevågenhed blandt tusinder af age groupere i forhold til et lille og overskueligt pro-kvinde felt.

Derudover køres et pro-race også på en helt anden måde end et age group-race. I pro-klasserne køres der generelt taktisk, hvor der nøje bliver overvejet angreb på konkurrenterne. Det kan – særligt på cyklen – give utroligt store udsving i belastningen (læs: watt-tal), hvilket skader evnen til at løbe hurtigt når først cyklen er stillet tilbage i skiftezonen.

I age groupernes race, køres der oftest fuldstændigt efter det fastlagte og forudbestemte watt-tal og pace, hvorfor benene selvklart har mere at byde med når fødderne bliver plantet i løbeskoene.

Jeg mener derfor, at vil man køre med om podieplaceringerne og præmiepengene, så må man også stille op i pro-klassen hvor podieceremonien foregår på dagen, hvor man får del af præmiepengene og hvor man kører under 100% de samme vilkår. Ellers skal man ikke brokke sig.

Og lad mig så lige slå fast; jeg synes det er en fantastisk præstation som Christina Svejstrup leverede i København, og en sluttid på 9:17:06 er saft-suseme en stærk tid. Og så ved jeg, at hun naturligvis stod øverst på podiet i sin age group F30-34 ved mandagens Award Ceremony, hvor der også blev uddelt Kona-slots til de hurtigste i hver age group – Kona-slots som pro’erne ikke får fingrene i ved at blive 1, 2, 3 eller fire. Dem får pro’erne i stedet fingrene i ved at optjene point gennem hele sæsonen.

DEL
Mit navn er Morten og det er mig der driver Pastaparty.dk. Jeg er familiefar med en fantastisk kæreste og to vidunderlige døtre. Og så ser jeg mig selv som ret ambitiøs med tri-sporten, hvor jeg ovre på min personlige hjemmeside Mortenfalkstorling.dk, blogger om min tri-rejse.

3 KOMMENTARER

  1. Hun postede indlæg på Instagram, som blev X-postet til FB derfra. Du glemmer at nævne at Pro-feltet har det som levebrød og betaler licens for deres Pro-gruppe per år. Det er mere fleksibelt ift stævne deltagelser end age-group er. Men du nævner ikke ret meget i dit indlæg om Christina’s pointe med at være hurtigste kvinde og set isoleret som stævne, også andre sammenhæng, så går det efter tid når man nævner samlet vinderne. Hun har i øvrigt også gjort det klokke klart at hun er skuffet over den fortabte oplevelse at stå på skamlen når det nu var end over selve kategoriseringen! Det mener jeg burde klart nævnes, for hvem vil ikke være skuffet over det??? Det er jo en meget reel tilgang hun har i hendes post.

  2. Meeeen Isti man ved når man stiller op, at “champagne podiet” er for de professionelle og sådan er det! Sofie aner jo intet om, at der kommer en “bagfra” der er startet 20min efter hende – ! (Så kender jeg Sofie godt nok til, at hun havde øget tempoet og ingen havde haft en chance) Skal jeg så egentlig også være skuffet over, at jeg ikke kom på AG podiet som vinder af 30-34 ( JEG fik jo SLET ikke nok opmærksomhed! 😉 ) – nej vel, for det er 2 forskellige ting…. Jeg har skrevet til Christina, at hun er mega sej og det er fedt, at hendes oplæg har startet denne debat – den har været under opsejling længe 😉 …. Og der er intet galt med at undres – nu bliver tingene også blot forklaret, hvilket er mega fedt (og lidt sjovt!) Jeg er vild med det og jeg er KÆMPE FAN af at AG’er og PRO’er racer sammen! 😉

  3. Der burde så være en ceremoni for løbets overall hurtigste m/k uanset klasse og dermed imo den “rigtige” vinder.

Leave a Reply